Search
Филтрирай по...
Displaying 21 - 40 of 2431234567

Здравейте, казвам се Мария и имам оперирана щитовидна жлеза (възли), през лятото ходих на ендокринолог и ми беше спрян еутирокса. От две седмици загубих съня си, започнах да не се чувствам добре, напълнях поне 3кг за 20 дена, изморява ме ходенето, елементарните движения ме натоварват, направих си кръвна картина това се резултатите ми. WBC (левкоцити) 8.10 x10^9/L 3.5 – 10.5 LY% (лимфоцити – %) 53.300 % 20-48(50 – 70за деца до 4г) MO% (моноцити – %) 3.800 % 1.00-11.0 EOS%(еозинофили – %) 2.100 % 0-6 BASO%(базофили – %) 0.300 % 0-2 NEU% (неутрофили – %) 40.500 % 40 -70 (20- 50 за деца до 4г) LY# (лимфоцити – бр.) 4.300 x10^9/L 1.100 – 3.800 (1.300 – 7.400 за деца до 4г) MO# (моноцити – бр.) 0.310 x10^9/L 0.070 – 0.80 EOS#(еозинофили – бр) 0.170 x10^9/L 0.000 – 0.500 BASO#(базофили – бр) 0.020 x10^9/L 0.000- 0.140 NEU# (неутрофили – бр.) 3.270 x10^9/L 2.100 – 6.400 (0.900 – 5.300 за деца до 4г) RBC (еритроцити – бр.) 5.170 x10^12/L M(4.4 – 5.9) Ж(3.7 – 5.3) Hgb (хемоглобин) 153 g/L М(135 – 180) Ж(120 – 160) Hct (хематокрит) 0.465 L/L М(0.40-0.53) Ж(0.36-0.48) MCV (ср. обем на еритроцита) 90.00 fL 82.0 – 96.0 MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. ) 29.60 pg 27.0 – 33.0 MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 329 g/ L 300 – 360 RDW (девиация на ерит. р-ие) 12.80 % 11.5 – 14.5 Plt (трoмбоцити) 366 x10^9/L 130 – 420 MPV (ср обем на тромбоцита) 9.50 fL 7.5 – 11.0 Pct (тр обем/ общ обем) 3.47 ml/L 1.0 – 4.5 PDW (ширина на тр р-ие) 16.80 % 15.0 – 80.0 Малко ме притесняват повишените лимфоцити. Възможно ли е да има автоимунно заболяване заради щитовидната жлеза? И има ли сгъстяване на кръвта? Аз имам разширени вени веднъж вече съм правила тромболфебит. Имам ли причина за притеснение? Аз съм паника и се страхувам. Ще Ви бъда изключително благодарна за отговора.

Здравейте, Мария,

Завишени лимфоцити при нормални левкоцити обикновено са в отговор на вирусна инфекция или след преболедуване от остра бактериална инфекция и др.
Относно резултатите – нямате сгъстяване на кръвта. Резултатите са добри, в общи линии – лимфоцитите са леко увеличени. Завишените лимфоцити обикновено са в отговор на вирусна инфекция или след преболедуване от остра бактериална инфекция и др., но при вас така ли е? Имате ли някакви други симптоми – температура, болки или друго? Във връзка с анамнезата Ви, най-удачно ми се струва да направите поредната консултация при ендокринолога – Хормонален анализ, ТАТ и МАТ, ехографско изследване и евентуално повторение на кръвната картина /за евентуална грешка/, като се включи и утайка на еритроцитите.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

здравеите.имам световартеж,гадене нямам апетит отпаднала сам,езика ми е бял имам болки точно под сланчевия сплит подува ми се стомаха. когато варша някаква работа почва да ме болят костите на рацете,когато се наведа и на краката и врата сащо чак треперят и се сващтат имам и депресия и почнах на скоро един антидепресант сероксат, почна и косата да ми пада. имам болки в дясното ухо спъска се надоло по врата и незнам какво да правя и кам кои спецеалист да се обарна,благодаря ви.

Здравейте,
Обърнете се към ендокринолог, възможно е увреждане на щитовидната жлеза. Хипофункцията често протича с депресия, проблеми с кожата, косата, костите, мускулите. Пишете ни отново.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Каква диета бихте препоръчали на хора с Тиреоидит на Хашимото?

Здравейте!
Въпросът с тиреоидитът на Хашимото е твърде комплексен, за да може да се даде еднозначен отговор тук. Преди всичко трябва да се съобразят редица индивидуални особености на болния, за да може хранителният режим да е ефективен и с времето да подпомогне подобрението на състоянието. Тези индивидуални характеристики най-общо са: в каква степен е увредена функцията на жлезата и по-точно, наличен ли е хипотиреоидизъм. От диетологична гледна точка са важни съпътстващите симптоми на болестта - изменения в стойностите на холестерола, изменение в инсулиновата чувствителност (повишена кръвна захар или обратното - хипогликемични кризи), има ли оплаквания от констипация (запек) и, разбира се, най-важното - каква е динамиката в промяната на теглото във времето преди и след установяване на заболяването. Всичко това, заедно с индивидуалните характеристики като тегло, височина, пол, възраст, физическа активност и редица други се взема предвид при съставянето на хранителен план, който е в допълнение към предприетата медикаментозна терапия.
При това автоимунно заболяване резултатите идват бавно и е необходимо търпение и дългосрочно спазване на определени хранителни навици. Веднага искам да подчертая, че въобще не става въпрос за гладуване или много нискокалоричен режим - те дори са противопоказани при това състояние.
И още нещо - в хода на една дългосрочна програма, при желание у пациента могат да се предприемат и някои експериментални елиминирания на храни. Така например има данни, че в някои случаи безглутеновия хранителен режим подобрява състоянието на болните, но това не е потвърдено при всички. Затова трябва да се експериментира, разбира се при заместване на изключената храна с аналогична на нея така, че да не се получи дефицит от ценни хранителни вещества, витамини и минерали.
И ето една най-обща препоръка, която обаче е в сила само, когато е установена хипофункция на жлезата - трябва да се избягват т.нар. гоитрогенни храни, т.е. такива, които имат потискащ функцията ефект. На първо място това са орехите, водораслите (напоследък е модерно да се конкумира суши), всички храни от семейство Зелеви - особено в сурово състояние трябва да се избягват, както и сладки картофи, царевица, просо, ряпа, репички, цвекло, спанак, моркови, чесън; соя, соево масло и всички други продукти, съдържащи соя, горчица; от плодовете - праскови, круши, ягоди, а от ядките -  фъстъци. Необходимо е да се увеличи обичайния дневен хранителен прием на фибри.
С уважение:
Г. Балджиев

Здравейте доктор Петрова.Болна съм от Хашимото,провеждам си лечението пия си хормоните.Започнах да пия спирулина на фирма SOLGAR от няколко дена...въпроса ми е колко време се пие и как се прави почивка.За сега се чувствам много добре от нея.Предварително ви благодаря за отговора.

Здравейте,

Започнете с 1т. дневно и постепенно увеличавайте до 4 табл. Възможно е в началото да имате усещане за разкършеност, отпадналост, болки в мускулите, усещането е като в началото на вирусна инфекция. Дължи се на токсините, които започват да се освобождават под въздействие на детоксикиращия ефект на спирулината – т.н. лечебна криза. В такъв случай намалете до доза, която да се понася добре. Ако черния дроб и бъбреците са здрави и не пиете други лекарства, най-вероятно няма да има такова усещане, особено ако бавно и постепенно повишавате дозата, храните се здравословно и правите леки упражнения за поддържане на кръвообръщението и обмяната. Схемата за почивка може да съставите сама според нуждите на вашия организъм – започнете с 1 седмица в месеца, по-късно може да се промени. Пийте достатъчно вода за улесняване изхвърлянето на токсините.

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!Става въпрос за дъщеря ми която е на 23 години и има нередовен цикъл. Прави хормонални изследвания и всички са в норма, не е бременна.Последен цикъл имаше на 15.01.2013. Също така и пада и косата. Много сме притеснени и ще сме Ви много благодарни за съвет. Благодаря

Здравейте,

Нередовният цикъл винаги се дължи на дисбаланс в половите хормони, причинен от проблеми в яйчниците, щитовидната жлеза, надбъбреците и др. Какви точно изследвания са направени и на кой ден от цикъла? Правени ли са изследвания за щитовидната жлеза и консултация с ендокринолог?

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite! Naskoro mi be ystanovena kista na 6titovidnata jleza s golemina 10mm, bihte li mi preporu4ali produkt, koito da povliqe taka, 4e da izbegna operativna namesa? Merci predvaritelno! Svetla

Здравейте,

Каква е кистата,  функцията на жлезата запазена ли е или има промяна в хормоните? Щитовидната жлеза е с много сложна патология и е рисковано да се лекувате без лекарско наблюдение.

 

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, от август 2012 нямам повече цикъл . Започнах див ямс, след като не се престраших да взимам angeliq предписан от гинеколожката ми . Факт е ,че се чувствам много добре кръвното ми стана120/80 имах и енергия. Лошото е ,че ми откриха хашимото и оттогава имам типичните му симптоми с душене. Започнах да взимам селен който ми действа също много добре. Моят въпрос е могат ли да се взимат заедно със селена. Сутрин взимам лтироксин(75) преди обед селен(200microgr), следобед дивия ямс2 табл. На 49г. съм. Благодаря

Здравейте,

Див ямс не се препоръчва за приемане без лекарски контрол при изразени хормонални смущения, тъй като няма достатъчно клинични проучвания за възможните последици, особено при проблем с щитовидната жлеза и при продължителен прием на хормоноповлияващия продукт.

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

От 2009година имам диагноза автоимунен тиреоидит и започнах терапия с L-thyroxin 50mcg/d, после ми увеличиха дозата на 75mcg/d а сега редувам Еутирокс 75 и 100, възможно ли е да се излекувам напълно или винаги ще трябва да пия хапчета за да имам нормални стойности на TSH (аз съм на 32 години )

Здравейте,

При автоимунен тиреоидит с лека хипофункция на жлезата е възможно нормализиране на функцията след време, но заболяването няма трайно излекуване. Стресът е основен фактор, както за отключването на болестта, така  и за тежестта на протичането и.

Д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdraveite-bihteli mi obasnili ot kakvo se povihava parathormona na zlezata-eto i izsledvaneto-ph-87.59 tsh-1.64 ft4-11.12/ ca-2.51/fosfor-1.o6/af-259/albumin=44/kreatinin-69/K3-5.6/kalziuria-6.8/fosfaturia-20.7/tat-0.04/mat-0.03/hol 7.5/glukoza-5.6/fosfor 24 urina-20.7/ca-24 urina-6.8

Здравейте,

Първичният хиперпаратиреоидизъм /повишено ниво на паратхормон/ се дължи на разрастване на клетки на околощитовидните жлези – при аденом или други тумори, а вторичният настъпва, когато е налице заболяване, водещо до понижаване на серумния калций -  паращитовидните жлези реагират със свръхсекреция на паратхормон. Най-честата причина за вторичен хиперпаратиреоидизъм е хроничната бъбречна недостатъчност. По-рядко той може да настъпи при нормална бъбречна функция, вследствие причини от страна на червата - малабсобционен синдром; чернодробни причини - чернодробна цироза, холестаза – задържане на жлъчка; при нарушен синтез на витамин Д - например недостатъчно излагане на слънчеви лъчи. Следователно ще са нужни консултации с ендокринолог, нефропог, гастроентеролог, за да се установи причината. А може би вашите лекари са вече наясно?

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, д-р Петрова!От няколко години имам хипофункция на щитовидната жлеза, без изменения на жлезата и без установен синдром на Хашимото, т.к. винаги всички антитела са отрицателни. Без терапия TSH е около 3-4, когато приемам Лтироксин от 25мг или от 50мг не се чувствам добре, с други думи без терапия се чувствам по-добре, но косата ми пада. Освен това приемам и Метфодиаб 3 по 500мг, заради хиперинсулинемия. Въпросът ми е какво би било въздействието на дивия ямс върху ендокринната ми система и има ли друг природен препарат, който би повлиял на щитовидната жлеза.Благодаря!!!

Здравейте,

Като източник на хормоноподобни вещества от прогестероновия ред, див ям се приема като регулатор на женските полови хормони. По-подходящи са Спирулина 500 мг – по 3 т. дн. и Келп 150 мкг – по 1 т. дн.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,д-р Петрова!Имам заболяване Хашимото.Пиех елтироксин 100 мг до м.декември.направих си изследвания на TSH.Резултатите бяха 0,124 mU/L.Намалих приема на елтироксин на 75 мг.От известно време започнах да пълнея и съм много притеснена.Каква добавка ще ми препоръчате?Преди години използвах спирулина.Бях доволна.Дали да започна отново със спирулина и в каква доза?

Здравейте,

Да, Спирулина е подходяща добавка за вас – 3 табл. сутрин, около половин час преди хранене, с голяма чаша вода /около 250 мл/.

Д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

imam avtoimynen tioridit na ha6imoto TSH mi e 6,76 iskam da popitam kakvo da piq za da moga da napravq hormona da e v norma i kakvo da piq za da moga da otslabna.predvaritelno vi blagodarq za otgovora

Здравейте,

При хипофункция на щитовидната жлеза,  какъвто е вашият случай, се прилага хормонозаместителна терапия с Еутирокс или  Л-тироксин – изписано от лекар, като се започва с най-малката подходяща доза и след месец отново се прави изследване на ТСХ, след което дозата се запазва или променя според стойностите на хормона. Предозирането уврежда сърцето.

По отношение на теглото – добре е да се обърнете към диетолог  и физиотерапевт за изработване на индивидуална програма за хранене и физическо натоварване. Опитайте да не ядете нищо след 18 часа, калоричните  храни само до обяд. Дъвчете продължително, пийте достатъчно течности /около 30 мл на кг телесна маса/, не допускайте запек.

Бихте могла, също така, да постъпите в ендокринологична клиника, най-добре в УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев”, София, за прецизна диагностика и лечение, както на хипотиреоидизма, така и на затлъстяването.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite!Na 43 godini sam i ot blizo godina priemam hormonalni tabletki,zaschtoto ne sam rajdala i edinstveniat nachin da imam dete e invitro...Imam izcherpan iaichnikov rezerv i parviiat mi vapros e svarzan s tova i po-tochno Ima li nachin i sredstva za predizvikvane na chikala mi(ot 6 meseca niamam cikal) i saotvetno kachestveni iaicekletki ili nqmam schans veche?Vtoriiat mi vapros e svarzan s kilogramite ili kakto se doseschtate sled tolkova mnogo hormoni sam 15 kg otgore...i kato vsqkajena se chuvstvam potisnata ot tova.Schte chakam otgovor ot Vas s netarpenie.Pozdravi1q

Здравейте,

Както знаете, подготовката на женския организъм за менопаузата  започва около 10 години преди самата менопауза. Това е т.н. преклимакс. Навлязло в този стадий, е противоестествено да опитваме да върнем  тялото на предишен етап от развитието му. По отношение на теглото – добре е да се обърнете към диетолог за изготвяне на индивидуална програма за хранене, хранителни добавки  и упражнения.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, интересува ме дали див ям /като източник на естествен прогестерон/ може да се приема едновременно с даколен /фитоестрогени/ за регулиране на нивата на хормоните в организма и регулиране на месечния цикъл?

Здравейте,

Не са ми известни проучвания, които да регламентират комбинирания прием на билки и хранителни добавки с хормоноподобно  действие. От друга страна, както знаете, от даколена се очаква естрогеноподобен, а от дивия ям – прогестеронов ефект. За дивия ям се приема /в резултат на проучвания/, че е безвреден и бихте могла, след изследване на хормоните, да приемате тази комбинация, като следите хормоналния баланс всеки месец и наблюдавате общото си състояние.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

здравейте имам нетоксична дифузна гуша нетоксична.неуточнена. пиша го както е записан на амбулаторния лист. боледувам от 12 години, имам тремор по пръстите на двете ръце при първия хормонален тест показателите ми са тези FT-33.01 FT4-97.04 TSH-под0,001сегашните са FT4-30.35 TSH-L0.01 FT3-3.2 на 42години съм не знам дали са добри показателите притесняваме окосмяването около брадичката не са много само 4 са но това е от 6 месеца а от 1 месец се появи върху лявата гърда до зърното сноп косъма да спра ли metizol5mg ендокринолога ми замина в чужбина а другия който обслужва района ме ограничава с храна настоява да стоя на варени картофи дори киселото мляко не позволява изобщо ми сменя хранителния режим но от това аз останах 36кг а бях 51кг при ръст168 приличам на скелет апетит не ми липсва да прекратя ли картофения режим?

Здравейте,

FT4 e повишен,  FT3 е на долна граница, но в норма, TSH е понижен. Щитовидната жлеза е в хиперфункция, която често се нарича тиреотоксикоза. Отслабването на тегло се дължи на повишената и активност. Имате нужда от спешна консултация с добър ендокринолот, дори хоспитализация, тъй като това състояние е опасно за сърцето. Може да поискате талон от джипито и да постъпите в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев”, аз ще ви съдействам.http://www.usbale.com/kontakti.htmПо отношение на диетата –диетата, колкото и да е полезна, ако не съдържа всички необходими на организма хранителни вещества,  не е здравословна, ако е продължителна. Картофите не съдържат мазнини и мастноразтворимите витамини А, Е.

здравейте, имам хашимоту и хиперисулизъм - мога ли да ям орехи и всички плодове?

Здравейте,

Да, може. Но в малки количества. Добре е да се храните 4-6 пъти на ден. Например между закуската и обяда – 1 плод,  между обяда и вечерята –  1 плод и шепа орехови ядки през час-два, ако вечерята е късно, или орехите час-два след вечерята, ако е ранна.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, доктор Петрова.Бях 5 години със спирала Мирена,поставена да предотвратява образуване на полипи. Може ли с прием на див ям да компенсирам липсата на хормона, който тя доставяше? И според Вас по две капсули ли трябва да пия. На 46 години съм. Благодаря 🙂

Здравейте,

Поради повлияването на хормоните,  Див ям не се препоръчва при хормонозависими туморни образувания.

 

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, аз съм с тиреотоксикоза и пия тирозол. Проблема ми е следния от около 6 месеца имам подути и сърбящи клепачи и за съжаление каквито и капки да използвам проблема не се решава. Има ли връзка с повишеното ниво на хормони на щитовидната жлеза според вас. Поздрави!

Здравейте,

Не ми е известен такъв симптом при хипертиреоидизъм. Добре е да се консултирате с офталмолог/очен лекар/. Възможна е и алергична реакция.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Displaying 21 - 40 of 2431234567
×
×

Cart