Search
Филтрирай по...
Displaying 61 - 80 of 232123456789

dobar ve4er i ot men moeto vapros4e kam Vas e za tova 4e ot 1 godina napalniavam stra6no mnogo imam familna obremenenost sas 6tetovidna jleza napravix si vsi4ki izsledvania i se okaza 4e niama problem tam . Posle re6ix da si izsledvam prolaktin o4erta se 4e imam zavi6avane tam i se obarnax kam endokrinolog napravixa mi vsi4ki neobxodimi izsledvania imam malko uveli4ena xipofiza no re6ixa da proveriat i insulina mi koito se o4erta 4e sa6to e sas zavi6eni stoinosti . Nazna4eno mi be6e le4enie ve4e mesec pia lekarstva za dvata problema no poddarjam tegloto si bez promiana normalno li e tova ili ne ima li miasto za pritesnenie . Blagodaria predvaritelno >

Здравейте,
Наднормено тегло при ендокринологичен проблем се лекува много бавно, много трудно и с много усилия от страна на болния. Необходим е диетичен режим, който да взема под внимание заболяванията и физическата Ви активност. Потърсете спициалист – диетолог.
д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,д-р Аелита Петрова! Дъщеря ми е на 22г и преди три дни и поставиха диагноза Хипотироидизъм и увеличен инсулин.Диагнозата бе поставена въз основа на визоален преглед,изследване на ТSH-5,96/при макс. реф.с-т 5,50/,Т3 и Т4 - в норма,инсулин при първа проба нормален,след пиене на глюкоза - 31.Ендрокриноложката и изписа медикаменти и назначи диета.Съответно взех решение и направихме повторно изследване в друга лаборатория,след ден, на ТSH, кръвна картина и ехограф.Пропуснах да спомена,че дъщеря ми е с наследственна анемия - таласамия.ТSH-4,60/при макс.реф с-ст 4,20/,хемоглобин-91 /макс.е стигала до 100/,ехограф-без изменения,без увеличение на антитела. Проблемът е в наднорменото и тегло-90кг. и това бе повода да се отиде при ендрокринолог.Детето няма видими симптоми,съществева умора,но тя е студент и няма необходимите движения,т.е.има застоял живот-учене,няма проблеми с цикъла. Назначен и е медикамент регулиращ затруднената функция на щитовидната жлеза L-THYROXIN 50 BERLIN-CHEMIE, медикамент балансиращ инсулина в организма METFODIAB 500mg и , както и диета за диабет 2. Въпросът ми е възможно ли е при тези резултати да се установи такава диагноза,необходими ли са други изследвания,наложащо ли е лечение с медикаменти и има ли друга възможнодт за лечение?

Здравейте, Хриси,

Отговорих на въпроса Ви, но пак ще Ви кажа, че според мен би трябвало да се доверите на колегата - ендокринолог, тъй като изписаното лечение е подходящо при метаболитен синдром, какъвто дъщеря Ви вероятно има. Но, разбира се, щом имате притеснения и опасения, може да потърсите второ мнение при специалисти от най-високо ниво, каквито са в УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев” – изпратих Ви координати.

УСБАЛЕ Акад. Иван Пенчев ЕАД
Адрес:
1431 София, ул. Здраве 24
факс:
+359/ 2/987 41 45
телефони:
+359/ 2/895 61, 895 62 00, 987 41 45
Специализирана АГ болница.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

добро утро, преди 8 месеца бях с диагноза белодробна емболия и след това бях с диагноза базедова болест, sintrom медикамент (хапчета белодробна емболия) и tirodril (на щитовидната жлеза), не е много забележимо увеличение на щитовидната жлеза, но въпросът ми е:колко време трябва да мине за да се излекува щитовидната жлеза?и другият ми вапрос е нормално ли е като диша дълбоко или като се прозявам да имам болки в белия дроб благодаря ви

Здравейте, Златка,
Лечението на Базедова болест продължава индивидуално, понякога цял живот. Понякога активността на жлезата няма връзка с големината и. Хормоните се проследяват периодично и при нормализиране оставате на поддържаща доза или лечението се спира, по преценка на лекаря.
След белодробна емболия остава известна болезненост от страна на белия дроб, тъй като е нужно време за възстановяване на увредените тъкани. Когато има некроза на тъканта, тя се замества със съединителна тъкан/сраствания/, които може да предизвикат болезненост при всяко разтягане. Желая Ви успех в лечението.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Добър ден, д-р Петрова, искам да Ви попитам, има ли най-подходящ период за изследване на щитовидните хормони. Влияе ли месечният цикъл върху резултатите? Благодаря Ви!

Здравейте,
Месечният цикъл не влияя върху нивото на хормоните на щитовидната жлеза. Добре е изследването да се направи сутрин, да са изминали поне 12 часа от последното хранене, да не сте пушили, пили кафе или друти тонизиращи напитки. Направете възможното да се отпуснете и успокоите.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdraveite doktor petrova tai 4e sam 4uvala za vas i ne za prav pat vi pi6a re6ih da vi popitam o6te ne6to.Mejdu krakata do slabinite imam 4erni kafqnikavi petna.Sramme kogato xodim na more i ne izlizat petnata re6ix parvo da se posavetvam s vas ta davim vie kakvo 6te kajete.Dali ot ne6to se e poqvilo nz no nikak ne epriqtno.Iskam o6te ne6to da popitam s ugolemqvaneto na busta az sam na 16 a moqt bust e mn malak ot men po malki imam po golqmbust ako moje i za nego da mi kajeto ne6to 6te sam vi mn blagodarna.Vse pak blagodarq vi predvaritelno.

Здравейте,
Възможно е при вас тъмнокафявото оцветяване да е причинено от хормонален дисбаланс, който, също така да е причина и за малък бюст. Необходима ви е консултация с ендокринолог /добрите са в големите клиники, напр. УСБАЛЕ „Акад.Иван Пенчев”, София http://www.usbale.com/kontakti.htm
Друга възможност е гъбична инфекция с т.н. дермофити, което може да се докаже/отхвърли с микробиологично изследване.
д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,имам проблем със щитовидната жлеза хиперфункция след като пих лекарства,напълнях и сега метаболизма ми е много бавен,моля за съвет освен движението какво друго бихте ми препоръчали за да нормализирам метаболизма,пия достатъчно вода

Здравейте,

Във вашия случай има редуване на хиперфункция с хипофункция на щитовидната жлеза. При това положение самолечението е опасно и не ви го препоръчвам. Трябва да спазвате препоръчаните от лекаря консултации и неговите напътствия. И при двете състояния е добре да се храните здравословно, като избягвате мазни, солени и сладки храни, храни с  консерванти – колбаси, консерви, рафинирана захар, пържено, газирано, алкохол, цигари и т.н., да релаксирате и освобождавате стреса всеки ден, умерен спорт и физически упражнения. И при двете състояния е добре да се погрижите за функцията на черния дроб, като освен ограничаването на животинските мазнини, може да приемате хранителни добавки с бял трън /тисилин/, който има доказано благотворно влияние върху черния дроб. Напр. Тисилин 175 mg х 60 капс. и не е противопоказан при хипер/хипо функция на щитовидната жлеза.

д-р Аелита Петрова

 

Здравейте. Имам имам диагностицирани антоимунни заболявания - хашимото хипотериодизъм и инсулинова резистентност. От години се боря с килограмите и контролирането на вълчия глад следобед и вечер.Имам хроничен запек и редовно използвам таблетки на билкова основа за разхлабване. Какво ще ме посъветвате и препоръчате?

Здравейте,

Добре е да се посъветвате с ендокринолог за евентуално лечение с глюкофаж или друг метформинов медикамент, който е подходящ при инсулинова резистентност и регулира апетита. Относно хроничния запек, подходящи са хранителната добавка ХУСК, диета с богата на фибри храна, ходене пеша по около 30 мин. на ден, физически упражнения зя стимулиране на перисталтиката, масаж на корема и др. Към сайта на Ревита има консултант диетолог, може да се консултирате и с него.

д-р Аелита Петрова

Здравейте, д-р Петрова. Имам диагнози Хашимото и поликистоза на яйчниците, благодаря Ви за подробната информация, която сте дали за тези заболявания. Откриха ми и миомен възел с големина 20мм, имам и леко окосмяване по лицето около и под брадичката. Известно време пиех противозачатъчни таблетки, но тъй като нямаше ефект от тях лечението ми беше спряно. Можете ли да ми предложите някакви хранителни добавки или билки за намаляване растежа на възела? При вземане на цитонамазка резултатът показва PAP 2 (вече няколко години е този), това има ли отношение към образуването на възела и показва ли наличието на ЧПВ в организма? Има ли добавки, които са противопоказни за мен, мисля, че тук се споменаваше за дивия ям да не се приема при миома? В момента пия Prim Oil, вит. Д, Омега 3 и селен заради щитовидната жлеза. Обмислям да започна прием на чист сок от алое вера и спирулина. Мога ли да ги приемам? Моля за съвет. Предварително Ви благодаря за отговора!

Здравейте,

Както сама разбирате, при вас има сериозно отклонение в хормоналния баланс, поради което всяко самолечение е опасно. Ако се провежда лечение с билки и хранителни добавки, то трябва да е под контрола на фитотерапевт, запознат с цялостното ви състояние, нещо, което не само се описва с думи, но и се вижда, усеща и т.н. Резултат ПАП 2 е граничен и обикновено се свързва с възпалителни промени /без ЧПВ/, подлежи на контрол. Относно добавките – всички, за които се приема, че повливат хормоналния баланс, са неподходящи – див ям,сминдух, червена детелина и др. Понякога, при възли с малък размер, по преценка на специалиста и под контрол /редовни УЗ прегледи/ може да се използва Витекс като алтернативно лечение. Мисля, че при вас няма да има желания резултат, но аз не познавам цялата картина на заболяването, потърсете второ мнение.Добавките, които пиете, са подходящи за вашия случай, спирулина и алое-също. Но е добре да не приемате всички заедно.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте казвам се Венета Стоянова от град силистра имам 2 операции на хипофизата и ми предстои трета в германия. Случайно попаднах на хормона кортизол искам да попитам има ли вероятност да имам тези проблеми с хипофизата може ли да се дължи на вискок кортизол? Благодаря ви предварително!

Здравейте,

Както знаете, причините за възникване на хипофизарните аденоми са все още предмет на научни изследвания. Отключващи фактори са черепно-мозъчните травми;  инфекциите на централната нервна система – туберколоза, невросифилис, бруцелоза, полиомиелит, енцефалит, менингит, абсцес на главния мозък,церебрална малария и др;  неблагоприятни въздействия по време на вътреутробното развитие; В последно време се приема, че е възможно туморите на хипофизата да са свързани с продължителна употреба на някои орални противозачатъчни медикаменти. Понижената хормонална активност на кората на надбъбречните жлези, където се произвежда кортизола, може да доведе до прекомерна стимулация и туморно разрастване на жлезистата тъкан на хипофизата, както показват някои изследвания, но пълна яснота за патогенетичния механизъм/причини и път на развитие на болестта/ все още няма. Вероятно вашите лекари са установили кое заболяване е първичното. Ако имате първичен проблем с надбъбреците, възможно е хипофизарният аденом да е вторичен, следствие от този проблем, като имаме предвид и рецидивите на аденома.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!Аз съм на 29 години и от няколко години имам следният проблем - обливат ме горещи вълни,появи се допълнително окосмяване по лицето,кожата на лицето ми стана мазна,храня се редовно по четири пъти дневно но не мога да кача килограми-тежа 47 килограма.Според лекарите нямам здравословни проблеми.Какво да направя за да променя тези неща?Благодаря Ви!

Здравейте,

Симптомите показват ендокринен проблем. Консултирайте се с ендокринолог в специализирана клиника, за да се направят хормонални, ултразвукови и др. при необходимост изследвания. Вероятно има дисбаланс в щитовидната жлеза и яйчниците, а може би и в други ендокринни жлези.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте Др. Петрова ! Аз сам на 52г. и от 4 години използвам Климара пластири поради тотална хистеректомия. Те ми бяха предписани от гинеколога изваршил операцията. Интересува ме мога ли вече да ги спра , защото все пак е хормонална терапия и не е съвсем безвредна. Предварително ви благодаря за вашия отговор.

Здравейте,

Прекъсването на хормоналната заместителна терапия след тотална хистеректомия трябва да се преценява индивидуално. Добре е да се консултирате с вашия гинеколог, тъй като той проследява и е запознат с общото ви състояние и  резултатите от контролните хормонални и други изследвания. По негова преценка / или на лекар-хомеопат/, би могло да преминете на хомеопатично лечение.

д-р Аелита Петрова

Здравейте! От година и половина съм с Хашимото-хипо, оперирана съм от кисти на двете гърди миналото лято в момента пак имам кисти на двете . А от половин месец съм на антидепресанти-Ципралекс и Центрокуин.Как да отслабна и да си подобря метаболизма и исмптомите от хашимото?Благодаря!

Здравейте,

Хормоналният дисбаланс при вас е доста сериозен. Диетата трябва да се изготви от лекар-диетолог след запознаване с цялостното ви състояние. Добри специалисти има в ИСУЛ

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова!Имам следния въпроси има ли място за притеснение при THS 7.13 I FT 4 24.57

Здравейте,

Резултатите показват леко намалена функция на щитовидната жлеза, което не е притеснително, ако се чувствате добре и се знае, че причината е Хашимото. Но има вероятност  през зимния сезон хипофункцията да се увеличи, да се чувствате отпаднала, депресирана и т.н. и е необходимо да приемате заместителна терапия, според назначението на ендокринолога. За прогнозата е важно да се знае каква е причината за хипофункцията, което може да се разбере с ултразвуков преглед на жлезата и др. изследвания, ако е необходимо.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,мога ли да пия спирулина и селен при хиперфункция на щитовидната жлеза?

Здравейте,

Селенът е силен антиоксидант и е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Полезен е и за очите, като ги предпазва от офталмопатията, която се появява като усложнение на Базедовата болест / хиперфункция на щитовидната жлеза/. Но Спирулина не се препоръчва, тъй като е богата на йод, а това допълнително ще активира функцията на жлезата.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова С диагноза Хашимото съм от 10 години. Въпроса ми е дали, контарасното вещество за магнитният резонанс е вредно за щитовидната жлеза, поради съдържанието на йод в него. Мисля, че бях го прочела някъде. Бъдете здрава и благодаря предварително!!!!

Здравейте,

Автоимунният тиреоидит на Хашимото не е противопоказание за ЯМР с йод съдържащо контрастно вещество. Но има някои изследвания, които не доказват, но показват, че високите дози йод в контрастта, биха могли  да са причина за хиперфункция на щитовидната жлеза. Ето защо, лекарят, който назначава изследването, трябва да е запознат с цялостното ви здравословно състояние, за да прецени дали ползата от него си заслужава риска от странични ефекти.

д-р Аелита Петрова

Здравейте д-р Петрова,Бих искала да попитам дали следните резултати от направени изследвания са притеснителни и трябва да направя консултация с ендокринолог / на 38 години съм, целта на изследванията са заради опити за бебе/.TSH/TSH - 1,02 при референтни стойности - 0,34-5,60fT4/fT4 - 12,19 при референтни стойности - 7,86 - 14,41fT3/fT3 - 5,29 при референтни стойности - 3,8-6,0TPO - Ab (MAT)/MAT - 0,4 при референтни стойности - 0- 9.0 Tg-Ab (TAT)/TAT – 0 при референтни стойности - 0- 4.0Благодаря предварително!

Здравейте,

Няма нищо притеснително в тези резултати. Щитовидната жлеза функционира нормално. Но тъй като стойностите са по-близо до граничните за хиперфункция, добре е да повторите изследването. Преди вземането на кръвната проба /рано сутрин, до 8 ч., отпочинала/ се отпуснете и опитайте да замените неприятните мисли с приятни спомени. Стресът силно повлиява функцията на жлезата.

Д-р Аелита Петрова

 

Здравейте,Жена на 27 години съм. Спортист с адекватен хранителен режим , но от 2 г съм с нередовен цикъл, нервност и трудност и трудност със свалянето на килограми - 162 см 57 кг.Направих си изследвания и моля за превод на резултатите. Имам ли проблем със щитовидните хормони тъй като симптомите описани в интернет пространството ги имам.TSH ( Тиреотропен Хормон ) 1.990 mIU/l 0.27 - 4.20Prolactin ( Пролактин ) 164.70 mIU/l М: 86 - 324; Ж: 127 - 637LH ( Лутеинизиращ Хормон ) 0.76 IU/l М: 1.7-8.6; Ж: фол. 2.4-12.6, овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59FSH ( Фуликул Стим. Хормон ) 1.91 IU/l М: 1.5-12.4; Ж: фол. 3.5-12.5, овул. 4.7-21.5, лут. 1.7-7.7, мен. 25.8-134.8Estradiol (Естрадиол) 575.20 pmol/l М:28-156;Ж: 1-10г.22-99.1,фол. 46-607 овул. 315-1828, лут. 161-774, мен. до201Testosterone ( Тестостерон ) 0.96 nmol/l Ж:0.22 - 2.9; М: >17г. 9.9-27.8;13-17г. 0.98-38.5;7-12г. 0.1-2.37;1-6г. 0.1-1.12Хормонален анализЗабележка: Няма.Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойностиFT 3 ( свободен Т3 ) 3.08 pmol/l 3.10 - 6.80FT 4 ( свободен Т4 ) 14.55 pmol/l 12.00 - 22.00Progesterone ( Прогестерон ) 33.14 nmol/l М: 0.7-4.3; Ж: фол. 0.6-4.7, овул. 2.4-9.4, лут. 5.3-86, мен. до 2.5DHEA-S ( ДХЕА-С ) 6.270 µmol/l 10-14г.Ж:<7.6;M:<6.7;15-44г.Ж<9.85;M<12.65; над 45г. Ж:<6.4, M:<7.924 Androstenedione ( 4 Aндростендион ) 8.661 nmol/l Ж:<10г:<2.79; 11-17г:1.36-9.67; 18-53г:4.29-13.68;17-OH Progesterone ( 17-OH Прогестерон) 5.238 nmol/l 3-14г.0.21–5.15;Ж:фол.0.3-2.4;лут.1.8-6.97;мен.0.4Cortizol (Кортизол ) 459.1 nmol/l 7:00-10:00ч.-124.2-662.4;15:00-19:00ч.- 49.68-179,4Aldosterone ( Алдостерон ) Неготов pmol/l 60 - 980

Възможен е проблем с щитовидната жлеза. Необходима е консултация с ендокринолог, УЗ и евентуално ТАТ и МАТ /антитела/. В коя фаза на цикъла са изследвани женските полови хормони?

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Имам Хашимото, пия селен и вит С.Мога ли да вземам и Алайв?

Здравейте,

При Хашимото се приемат високи дози селен и вит. С и ако сега приемате селен и вит. С в обичайните количества, не е проблем да вземате и Алайв. В Алайв има йод – 50 мкг, което не би трябвало да е проблем при бедна на йод диета.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!Бих искала и аз да Ви попитам дали има за какво да се притеснявам, какво мога да пия и да избягвам. Направих си изследвания март месец, тъй като от известно време започнах да пълнея доста без да съм променила нещо в храненето или движението… Изследванията ми показаха:anti TPO (MAT)-467.30 iU/ml ( при реф. <34); Insulin-23.54 mU/l (реф. 2,6-25,00); TSH-2.15 mlU/l (реф. 0,35-5,00);Глюкоза-4,57 mmol/l (реф. 4,2-6,2);Гледаха ме на ехограф и казаха, че няма увеличение на жлезата.След спазване на диета, упражнения и 3 месеца Глюкофаж, този месец при изследванията ми МАТ са се повишили до 526 (което доста ме притесни), а Insulin-21.2.Другото ми питане е дали може да има проблем при една бременност?Много ще съм Ви благодарна за помощта!

Здравейте,

Повишените стойности на антитиреоглобулинови антитела (ТАТ) и  антимикрозомални антитела (МАТ)показват автоимунна нагласа на организма , но повишаването им може да се дължи и на други автоимунни заболявания. Добре е да се консултирате в специализирана клиника по ендокринология. http://www.usbale.com/Med_centar.htm или др. университетски клиники. Преди да започнете с опити за забременяване е добре да уточните здравословното си състояние. Заболяванията на щитовидната жлеза често водят до затруднения при забременяване, но бременността е възможна.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Д-р Петрова, при аденом на хипофизата и пролактин около 3000, достатъчен ли е само приемът на Витекс или бихте препоръчали и други добавки? Засега съм спряла достинекса и искам да опитам с по-щадящи препарати.

Здравейте,

Твърде висока е тази стойност, хранителните добавки, вкл. витекс, може би няма да имат ефект. Чувствителността към добавките, съответно ефектът, е индивидуална особеност.

д-р Аелита Петрова

 

Displaying 61 - 80 of 232123456789
×
×

Cart