Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Displaying 81 - 100 of 22812345678910

Здравейте, след раждането на сина ми преди 4 години,имам проблем с кг.по точно наддавам,въпреки че ходя по 5км на ден пеша,не ям месо,не ям пържено и хляб,не ям и сладко.но преди 2 дена си направих изследване на щитовидна та жлеза ft3+ft4+кръвна захар:ft3-3.94;ft4-10,79 и кр.захар-6.23.та въпроса ми е как да отслабна вместо само да трупам.висока съм 185см,а тежа 92 кг.благодаря предварително

Здравейте,

Т3 е на долна граница на нормата, а Т4 е понижен. Необходима е консултация с ендокринолог и УЗ преглед, за да се прецени необходимостта от хормонозаместителна терапия. При хипофункция на щитовидната жлеза, отслабването е почти невъзможно, без подходящо лечение. В УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев” може да направите високоспециализирани изследвания и да получите адекватно лечение, което ще ви помогне да нормализирате теглото си.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, имам хипотиреодизъм и приемам 50 еутирокс,към момента тироидните хормони са в норма, но имам завишен тестостерон и прокървяване в лутеалната фаза.затова реших да пробвам билковите хапчета Витекс, прочетох, че регулирали хормоните, притеснението ми е дали комбинирането с еутирокс може да навреди на хормоналния ми баланс

Здравейте,

Няма описано взаимодействие между еутирокс и биологично-активните вещества във витекс – флавоноиди, терпеноиди, иридоидни гликозиди, алкалоиди и летливо масло. Не би трябвало да има проблем при едновременен прием.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте не видях някъде да пише за хипофункция,хашимо,автоимунен териодит?

Здравейте,

Вижте ТУК

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Iskam da pomolq za pomosht tui kato imam problemi sus shtetovidnata jleza i mi e mnogo trudno da otslabna, probvala sum kakvo li ne, no ne poluchavam rezultatite koito iskam. Blagodarq predvaritelno 🙂

Здравейте,

Необходима е нискокалорийна диета и физически упражнения всеки ден не по-малко от 1 час. Трябва да ограничите до минимум сладките и тестени храни /всичко, което съдържа захар и брашно/, да се откажете от хляба, да вечеряте рано /до 18 часа/ и т.н.

Хранителни добавки, които активират обмяната на веществата и разграждането на мазнините са GTF ХРОМАЦЕТИЛ-Л-КАРНИТИНОмега-3, КЛА и др. Може да започнете с първите три. Л-карнитин изисква почивка 1 седмица след 1 месец прием. Или да изберете друг продукт от това направление. 

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте ! Въпросът ми е мага ли да приемам три различни хранителни добавки на ден страдам от повишена функция на щитовидна жлеза и пия келп имам няколко камъка в бъбрека и пия стеролит и от дългосрочното лечение с тирозол получих силен косопад и пия приорин ЩЕ ВИ БЪДА БЛАГОДАРНА ЗА МАКАР И КРАТЪК ОДГОВОР

Здравейте,

Едно от противопоказанията на келп е хиперфункцията на щитовидната жлеза – не би трябвало да приемате келп. Няма данни за взаимодействие между стеролит и приорин.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, искам да Ви попитам при диагноза Хашимото хипофункция, с хормони в норма, но повишени антитела 600, дали мога да приемам спирулина и в каква дозировка. Ще Ви бъда благодарна да ми отговорите! Хубав ден!

Да. Дневната доза от 1, 5 гр. Спирулина , съдържа около 10 мкг йод, а за нормалната функция на щитовидната жлеза са необходими около 200 мкг. йод дневно. Все пак, не прекалявайте с храните, богати на йод - морски водорасли, морски риби, кисело мляко, яйца, червено цвекло, орехи, лук, мед, сини сливи.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

imam uvelicheni limfni vazli i pod dvete podmishnitsi,vazmojno li e da e ot fitnes trenirovka,tai kato ot 2 mesetsa treniram usileno

Здравейте,

Както знаете, лимфните възли имат бариерна, ограничаваща болестните процеси в тъканите и органите. Увеличените лимфни възли говорят за възпалителен или друг патологичен процес. Необходим е преглед при личния лекар, за да прецени дали има увеличени лимфни възли и да назначи изследвания и консултации.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Добро утро,при изследване се установи,че имам много ниско естрогенно ниво,но не ми изписаха медикамент.Надявам се на Вашият съвет.Благодаря!

Здравейте,

Ако сте в съответната възраст, вероятно ниското естрогенно ниво се дължи на пременопауза/или менопауза/. Доказва се с хормонални изследвания и УЗ. Ако нямате съществени оплаквания, медикаменти не се изписват, поради страничните им ефекти. Може да приемате профилактично хранителни добавки – Масло от Вечерна иглика и Гроздовиден ресник, друга подходяща комбинация или моно продукт.

Ако няма симптоми /и от изследванията/ за климакс, се търсят други причини за намалената функция на половите жлези.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Каква е диетата при хипофункция на щитовидната жлеза при автоимунно Хашимото и хроничен панкриетит със завишени туморни маркери - храна и добавки? Благодаря!

Здравейте,

И при двете заболявания се препоръчват Хранителни продукти с високо съдържание на минерали и витамини. Водеща трябва да е диетата за хроничния панкреатит, т.е. да се избягват храните с високо съдържание на мазнини. Избягвайте храните, съдържащи консерванти и тратс-мазнини – консерви, колбаси, чипсове,готови торти и др. сладкиши, храните с бели брашна. Повече зеленчуци /особено зелените / и домати, плодове, богати на антиоксиданти – боровинки, череши. Да не се употребява масло и мас, вместо това – студенопресовано слънчогледово олио - шарлан и студенопресован зехтин. Достатъчно вода; зелен чай, чай от босилек. Храната – често, на малки порции. Белтъчини – умерено, месо, яйца и млечни, заменяйте с растителни източници на белтъчини. Хранителни продукти, които могат да предизвикат алергии, като мляко и млечни продукти, трябва да се изключат от диетата. Пшеницата съдържа глутен, който може да причини алергия. Към тези продукти спадат и соя, консерванти, царевица и др. Това е в общи линии. За специални препоръки потърсете услугите на лекар-диетолог. Хранителни добавки – Спирулина или Хлорела, Рейши, Гроздово семе и др.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте може ли да се употребява Естро Фактрос при хормони в нормални раници.Имам покачване на теглото ,предимно в областта на корема.На 48 год . съм в менопауза.

Здравейте,

Може да употребявате Естро Факторс за поддържане на хормоналното равновесие, като антиоксидант и подпомагащ правилния метаболизъм продукт.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Как да разбера дали имам хормонален дисбаланс? Има ли изследвания от които е видно това и какви са те? Участва ли щитовидната жлеза в хормонален дисбаланс?

Здравейте,

Под хормонален дисбаланс обикновено се разбира дисбаланс на половите хормони, въпреки че промяна във функцията на всяка жлеза от ендокринната система, вкл. щитовидната, може да предизвика хормонален дисбаланс. За установяване на хормонален дисбаланс се започва с изследване на някои от половите хормони – ЛХ, ФСХ, естрадиол, прогестерон, пролактин, тестостостерон /по предписание на лекаря/ и хормони на щитовидната жлеза – само ТСХ или ТСХ, Т4, понякога Т3 и антитела ТАТ, МАТ, по преценка на лекаря. В редки случаи се налагат допълнителни изследвания на хормоните на надбъбречната жлеза и др.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова,имам възел на щитовидната жлеза,открит през2001г.-не расте,TSH е нормално,пия от понеделник до четвъртък -50 еутирокс,останалите дни25 микрограма...въпроса ми е-може ли да взимам допълнително аминокиселини за отпускане на мускулна треска след тренировка....фитнес,джогинг.Благодаря предварително.

Здравейте,

Както знаете, при това заболяване имунната система е разстроена и опасността от алергични прояви увеличена. Аминокиселините не са подходяща добавка в този случай. По-добре е да приемате магнезий 200-300мг ежедневно и да масажирате мускулите с магнезиев гел.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,На 39 години съм, вчера ме диагностицирах с Хашимото предвид направени изследвания еднократно FT4+TSH Профил * fT4 13.22 pmol/l 12.0-22.0 TSH 3.950 mIU/ml 0.27-4.20 anti-TG и anti-TPO ( TAT и MAT ) Профил * anti-TG ( ТАТ ) 133.50 IU/ml до 115 anti-TPO ( MAT) 6.26 IU/ml до 34 Веднага ми изписаха елтирокс 25 мл на ден. Разбера се че ще потърся друго мнение, но четох за елтирокс, че е синтетичен хормон, в някои напреднали европейски държави и в Америка, използват естествен хормон извлечен от животни, който спомага/стимулира железата да заработи. Може ли мнение по този въпрос? Благодаря ви предварително. Хубав ден!

Здравейте,

Непременно потърсете второ мнение, за предпочитане в университетска клиника, за да получите най-точната преценка за необходимостта от хормонозаместващо лечение. http://www.usbale.com/kontakti.htm.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,имам хормонални проблеми и поликистозни яичници.Трябва да отслабна спешно но немога да открия правилната диета за мен.Ако ми помогнете ще ви дъда много благодарна.Благодаря ви предварително.

Здравейте,

При сериозни отклонения във функцията на ендокринната система е невъзможно да се отслабне със съвети онлайн. Всеки случай трябва да се прецени и обсъди при пряк контакт с пациента. Най-добре е да направите консултация в кабинета на опитен лекар-диетолог. Освен съобразената с вашите нужди диета, задължително трябва да се включи и програма за подходящо физическо натоварване.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова , пише ви Камелия . От около два месеца съм с диагноза Хашимото. Бих искала да попитам диетата Японско чудо дали е подходяща за мен TSH 2.75 ; ANti TG - 315.9; ANTI TPO - 247.4. Бих искала също да попитам всяка вечер сънувам кошмари дали това е от болестта.

Здравейте,

Не мисля, че кошмарите имат връзка с болестта Хашимото, а по-скоро с Вашето отношение към него – страхове, притеснения, напрежение, стрес, недостатъчна почивка, други проблеми и т.н. Относно храненето, прочетете ТУК 

Диетата Японско чудо е неподходяща за вас, тъй като включва много кафе, което се отразява неблагоприятно на функцията на щитовидната жлеза. Шунката /и всякакви храни с консерванти/ също е неподходяща. Може да си съставите хранителен режим от посочените в статията продукти. При вас заболяването е леко изразено и основната Ви задача е поддържане на спокойно състояние на нервната система – дихателни и релаксиращи упражнения, дейности, доставящи удоволствие, почивка сред природата, СПА процедурии т.н.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,Бих искала да знам, дали л- тирозин може да се пие от хора с Хашитоксикоза и ако може в каква доза? Предварително Ви благодаря!

Здравейте,

Макар че фирмите производителки не отбелязват хиперфункцията на щитовидната жлеза като противопоказание за приема на л-тирозин, по мое мнение не би трябвало да го приемате, тъй като тази аминокиселина участва в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза. Моля, потърсете второ мнение.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова! Бих искала да попитам има ли опастност при спиране на еутирокс 25 микрограма след прием 2 месеца. От 3 години изследвам хормоните на щитовидната жлеза, след като при ТСХ 2.5 ми казаха, че трябва да приемам еутирокс по 25 микрограма. Не започнах. През това време ТСХ ми е било най-много 5.73. Но в последната 1 г. се понижава. При последната контрола /09.06.2016/ беше 4.2 при референтни стойности 0.5-5.0.Гинеколожката ми настоя да отида на ендокринолог и отново ми изписаха еутирокс по 25 микрограма. Оплаквания нямам, с изключение на това, че около 10 дни преди цикъл се случва спя по-неспокойно и да се изпотявам през нощта, но гинеколожката каза, че при нея няма проблем. Сега трябва да пия хормона и нови изследвания след 6 седмици. Не ми се иска да започвам прием на хормони доживот без сериозни оплаквания и антителата са ми в норма - TAT<10.00 при реф.стойности < 115, MAT 6.32 при реф.стойности <34. Данните от ехографията са: "Двустранно нормални размери, лекостепенна нехомогенност на паренхима, нормален вътрепаренхимен кръвоток". Заключение-."Дифузни и сруктурни промени в паренхима". Много се притеснявам да не се разболея сама, приемайки хормони, без да има необходимост. На 36 г. съм нямам деца, но нямам и постоянен партньор. Все си мисля, че е от стрес, преди повече от 2 г. мой близък приятел почина за няколко месеца от тумор в мозъка и от тогава едва се съвземам. Тъкмо се чувствах по-добре от 4-5 месеца и сега това...

Здравейте,

Все още ТСХ е близо до горна граница и вероятно поради тази причина Ви е изписан еутирокс – при спирането му е възможно ТСХ отново да се покачи. Ако ТСХ продължи да се понижава, може да преминете на лечение с хранителни добавки, стимулиращи функцията на щитовидната жлеза, диета, упражнения и масажи, под наблюдението на лекар-специалист по холистична медицина или аюрведична медицина, с редовен УЗ контрол и хормонални изследвания всяка година или при промяна в състоянието Ви.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова на 16 г съм срамувам се да отида на гинеколог и затова се обръщам към вас . Имам слузесто течение понякога е някакво друг път има някакъв бял цвят девствена съм възможно ли е да е някаква бактериална инфекция или въспаление на яйчниците . Дори се страхувам за в бъдеще да нямам проблеми със забременяването.

Здравейте,

Вероятно е физиологично вагинално течение, свързано с хормоналната активност на яйчниците. Но ако имате болки, сърбеж, неприятна миризма, е добре да направите микробиологично изследване на вагинален секрет.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте от 3-4 месеца имам болки в левият яйчник и ниско долу. Отидох на конституция и ми предписаха Лефлокс 500mg и Флукорик150mg. След това отидох отново и ми преписаха Лефлокс 500mg и Кандизол 150mg. Преди два дни отидох отново и пак ми предписаха нови лекарства Арилин Комбипак и за партньора ми Тинидазол Активис 500mg. Диагнозата ми е Подостър и хроничен вагинит. Когато изпия лекарствата ще ми дадът направление за физиотерапия.

Здравейте,

Какъв е въпросът?

 

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, от около два месеца (буквално) страдам от подуване на цялото тяло. Не е локализирано, постоянно е и доста силно - не мога да облека дрехите си, от тежестта се изморявам бързо и не мога да ходя. Правих всякакви изследвания - нищо освен леко повишение на левкоцити в урината. В началото помислих, че задържам вода и пих Хидролесс но ефекта не беше никакъв. Вече не знам къде и какво да изследвам, а не минава. Моля Ви посъветвайте ме.

Здравейте,

Добре е да направите консултация с ендокринолог. Подобни отоци се получават при хипотиреоидизъм и др. хормонални отклонения.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Displaying 81 - 100 of 22812345678910
×

Cart