Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Displaying 101 - 120 of 2281234567891011

Здравейте!Може ли да се приема едновременно Vitex и Мака ?Имам намален яйчн резерв и пия мака за подобряване на функцията на яйчниците.Също така правя често кисти , а целя забременяване.

Здравейте,

Може да приемате заедно двете добавки. При трудно забревеняване е добре да се направи цялостна детоксикация на организма и да се води здравословен начин на живот. Повишеното ниво на токсини в телесните течности и клетките, както и психичното напрежение, умора, стрес, затрудняват забременяването.

 

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!От няколко месеца имам натрупване на целулит, покачване на килограмите, с 2-3 кг. Коремът ми е подут почти постоянно. Преди 10 месеца спортувах активно,фитнес, но тялото ми отказа да продължа. В момента само йога практикувам,около 3 пъти седмично. От януари не ям месо, от месец започнах да консумирам риба.Като цяло се храня здравословно, а леко качих кг. ,- от 48кг. , сега 50, с 4 см.увеличена обиколка на ханша,както и целулита. Пия вода и въпреки това няма промяна. Ще съм много благодарна, ако ми дадете препоръки!

Здравейте,

Понякога подобни проблеми се получават при хормонален дисбаланс. Ако има баланс между изразходваната енергия и приеманата с храната, а въпреки това кг се качват е възможно да задържате течности. При жените хормоналния дисбаланс е най-честата причина. Добре е да направите профилактични прегледи, вкл.консултация с опитен ендокринолог, по възможност в университетска болница.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, подходящи ли са "Хлорофреш хлорофилови капки 59 мл" при хашимото?Поздрави, Мариана

Здравейте,

Подходящи са.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте Д-р Петрова,прочетох всичките Ви отговори,те са толкова изчерпателни че чак се учудих,как може лекар да обяснява толкова добре.Аз съм много притиснена както всеки друг.Преди месец си направих хормонални изследвания съвсем случайно реших,защото много напълнях,изпотявам се,имам сърцебиене,започнах да пия лекарства за високо кръвно,бета блокери.И какво се оказа:TSH 7.52 FT4 няма резултат,anti TPO(MAT)>600.00,според вас какво означават резултатите,не пия лекарства,започнах само на билкови добавки.но вас ще Ви послушам.Благодаря Ви и с не търпение очаквам отговора Ви.Бъдете жива и здрава.

Здравейте,

Има голяма вероятност за Синдром на Хашимото с хипофункция на щитовидната жлеза. Необходима Ви е консултация с ендокринолог и хормонозаместителна терапия по преценка на лекаря. За съжаление такива добавки/тироксин-заместващи/ не съществуват. Добри са ендокринолозите в УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев“, София, както и в други университетски клиники, разбира се. Практикуване на йога, рейки или други релаксиращи и общоукрепващи практики със сигурност ще помогне на оздравителния процес.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,как мога да се свържа с вас,искам да дойда на преглед,на 30 г съм от 1 година съм с диагноза тиреоидит на Хашимото,пия еутирокс 0.25,тсх вече е в норма,но получавам сърцебиене,аритмия,напрегнато ми е психически не се чувствам добре,а тсх е в норма.

Здравейте,

Работата ми е да давам мнение по зададени чрез интернет въпроси. Не провеждам лични консултации. По повод оплакванията Ви, може да опитате да намалите дозата на еутирокса, като го приемате през ден или приемате по половин таблетка, второто е за предпочитане. Консултирайте се и с ендокринолога за корекция на дозата.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ЗДРАВЕЙТЕ,МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПРИЕМА ЛЮЦЕРНА, АКО ИМА ПРОБЛЕМ С ТИРОИДНАТА ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА? АЗ ПИЯ ЕУТИРОКС 25МКГ

Здравейте,

Люцерната е противопоказана при автоимунни заболявания. Ако Вашият проблем с щитовидната жлеза се дължи на болестта на Хашимото, не би трябвало да приемате Люцерна.

д-р Аелита Петрова

 

 

Здравейте,искам да попитам нещо,имах проблем с щитовидната жлеза беше увеличена ,два месеца пиех елториксин,отидох на преглед и вече беше в нормата си .От един месец вече не пия никакъв лекарства ,и от няколко дни вече се чувствам по добре,може да си закупя Келп 50,ще имали някакъв проблем да го пия.Благодаря ви!

Здравейте,

Количеството йод в 1 доза (1 капка / 0.33 ml) достига 800 мkg, при дневни нужди около 200 мкг. Ако в момента сте с нормална функция на щитовидната жлеза и нямате йод – недоимък, това количество йод може да се окаже твърде голямо за вас. По-подходящ е продуктите Черен орех (шушулка); Кафяви Водорасли (Фукус) или Келп (кафяви водорасли), където Йод, ът е около 200 мкг.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,Бяха ми назначени изследвания на хормони. Имам 3 кистички на щитовидната жлеза. И тъй като нямам търпение, бих се радвала да разбера резултата колкото може по-скоро. А това са резултатите: TSHS 1.62 µIU/ml 0.27 - 4.2 ECLIA Free Т4 (fT4)S 11.81 ng/l 9.30 - 17.00 ECLIAТАТTAT (Tg Ат)S 11.75 IU/ml 0 - 115 ECLIAA-TPO (MAT)S 5 IU/ml 0 - 34 ECLIAДали всичко е наред? Малко ме притесняват TAT и МАТ, ниски ли са? Благодаря Ви предварително 🙂

Здравейте,

Резултатите са в норма. Щитовидната жлеза произвежда достатъчно тироксин, антителата са в норма, няма признаци за автоимунен възпалителен процес. Добре е всяка година профилактично да повтаряте изследванията и да водите природосъобразен начин на живот. Автоимунните заболявания, каквитоса най-честите болести на шитовидната жлеза,  се „отключват” при стрес и преумора.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,искам да попитам имам хашимото и искам да пия келп но имам язва на стомаха,ще попречи ли ?Не пия хормони.

Здравейте,

При язва на стомаха са противопоказани всички медикаменти и добавки, неполучили разрешение от лекуващия лекар, запознат със сътоянието Ви. Ако лекуващият лекар разреши, добре е да приемате добавката Келп.

д-р Аелита Петрова

Здравейте, дъщеря ми е на 15г и 9 месеца, за момента има редовен цикъл, но повишено окосмяване около бакенбардите, линия алба и гърдите, резултатите от хормоналните изследвания /3-ти ден на менструацията/ свободен тестостерон - 4,2pg/ml / 0-2,85/, prolactin- 28,43 ng/ml /3,0-23,5/, андростедион 8,3 ng/ml /0,75-3,1/ . Ендокринологът изписа Диане 35. Но се страхувам от страничните действия на лекарството. Възможно ли е да се повлияе ако приема див ям или витек. Благодаря ви предварително!

Здравейте,

Не би трябвало да има проблем да опитате с Див Ям. Но тъй като дъщеря Ви е под 18 год. възраст, а ефектът на добавката е индивидуален, не Ви го препоръчвам. Потърсете второ мнение от лекар-фитотерапевт.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Imam problem s FSH hormona mnogo e visok kak da go smikna

Здравейте,

Всички ендокринни жлези са свързани като скачени съдове. Промяната в една жлеза , съответно един хормон, означава че има промяна и в други жлези и хормони. Необходима е консултация с ендокринолог за установяване на причината и адекватно лечение. Честа причина за висок ФСХ е намалената функция на яйчниците, поради възпалителен процес, възраст и др. Лечението е различно при различните причини. Най-добрите ендокринолози са в специализираните университетски клиники.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Имам човек със заболяването Хашимото. Бихте ли ми препоръчали някой продукт от Ревита подходящ за нейният здравословен проблем?

Здравейте,

Подходящ е Селен, вит. С, Омега-3.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, имам нужда от съвет , явно не са добрирезултатите ми от ехография на щитовидната жлеза :десен дял - 23/38/20мм. Значителна хетерогенност на паренхима, общо понижена ехогенност, два хиперехогенни нодула с д.17 и 9мм, ограничени с фин вал.Истмус - леко разширен, хетерогенен.ляв дял - 22/40/17мм, идентични промени в структурата, два калцификата в паренхима с д.2 и 5мм.Двустранно повишена васкуларизация.Бихте ли ми дали съвет!

Здравейте,
При Вас най-вероятно нодулите са доброкачествени, тъй като ехографската им характеристика е хиперехогенна. Само 4-6% от всички възли, които се откриват, са злокачествени. Вероятно са Ви назначили и други изследвания за уточняване на диагнозата – хормонално, сцинтиграфия, биопсия.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравеите,тревожа се за дъщеря си .Предполага се ,че има хашимото и съвсем наскоро си направи изследвания .Резултатите са ето това:ft4 е0,92при реф.стоиности 0,89-1,76 ft3 е 3,03 при реф.стоиности 2,3-4,2 TSH е 4,965 МАТ Е 199 при реф.стоиности <35 и ТАТ е <20 при реф.стоиности <40 .Бихте ли коментирали резултатите и необходимо ли е лечение.Благодаря Ви много

Здравейте,

ФТ4 е в долна граница на нормата, ФТ4 и ТСХ са в норма, но микрозомалните антитела са леко повишени – възможно е да има хашимото. Необходим е и УЗ преглед за уточняване на диагнозата. Хормонозаместваща терапия може да се назначи, ако има оплаквания и по преценка на лекаря. В противен случай – хранителни добавки, физически упражнения, релаксиращи упражнения, подходящо хранене.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова , след операция през 2002година на щитовидната жлеза по-голяма част от нея е изрязана и съм в хипофункция , също така съм постоянно с умора депресивни състояния , страхова невроза , световъртежи , замаяност , изследвах си нивото на вит. В12 и се оказа че е под долна граница а именно 126.8 при норма /145-569/ pmol/l . Какво бихте се посъветвали да взема за корекция на нивото на вит. В12. Благодаря !

Здравейте,

Както знаете, вит. В12 често е занижен при автоимунни болести, каквито са повечето от заболяванията на щитовидната жлеза. Подходящо е да приемате В12 като метилкобаламин, по възможност сублингвални таблетки или в течна форма/спрей/, за по-пълноценно усвояване. 5- хидрокситриптофан може да ви помогне за овладяване на депресивния синдром. Леки до умерени физически упражнения, напр. комплекса на Норбеков, могат да помогнат за стимулиране на кръвообръщението и ендокринната система за тонизиране и добро настроение. Ако имате интерес към алтернативните методи, подходящи са рейки и йога за съответната възраст и заболяване.

Продукти - Витамин В12 Мицелизиран/спрей/, Витамин В12 1000 µg  (Метилкобаламин)-сублингвални табл.

https://www.vbox7.com/play:cf16aa53

http://www.reiki.dir.bg/

д-р Аелита Петрова

Здравейте,След като изчетох всички въпроси и отговори по темата, първо искам да Ви поздравя за търпението, с което отговаряте на всеки и на свой ред и аз да задам въпроса си.Установен е Автоимунен тиреоидит на Хашимото. За съжаление не знам дали е с хипотиреоидизъм, т.к. никой не ми е обяснил досега. Правени са прегледи с ендокринолози, УЗ прегледи и от три години мой близък /за когото питам/ е на хормонозаместителна терапия – Еутирокс.Никой не е препоръчвал досега никакви хранителни добавки – Селен, Омега и др.Само Еутирокс, с който ТСХ-то е в норма, но продължава проблема с косопада на петна, поради който всъщност стигнахме до извода, че причината е тироид на Хашимото. Не знам дали има някакво отношение и това, че почти целогодишно, човекът е със студените крайници. Не знам това какво означава хипо или хипертиреодизъм. В тази връзка искам да Ви помоля за някакъв съвет относно хранителния режим, не мога да разбера всъщност с какво е добре да се храни и кое да избягва.Ще Ви бъда много благодарна, ако можете да ми разясните още нещо – вече няколко пъти правим изследвания на ТСХ-то в две различни лаборатории, в два различни града.Разликата между резултатите в разстояние от 2 дни е огромна - 2 единици /за реф.ст-сти 0,4-4,2 /. Никой не може да ми обясни каква може да е причината. А това е предпоставка за грешна диагноза.Благодаря предварително.

Здравейте,

Студените крайници са един от симптомите на намалена функция на щитовидната жлеза /хипотиреоидизъм/. Диагностицира се по резултатите от анамнезата, прегледа, вкл. ултразвуков и резултатите от хормоналните изследвания – ТСХ, Т4 и Т3, а при Хашимото – и ТАТ, МАТ /антитиреоглобулинови и антимикрозомални антитела/. Голямата разлика в резултатите може да се дължи на грешка в една от лабораториите и в такива случаи се прави трето изследване в референтна лаборатория. По отношение на храненето най-общо – пълноценно здравословно хранене без консерванти, без престояли храни, без тлъстини, по-възможност поне 1-2 месеца без глутен; ограничаване на добавената захар и т.н.

https://revita.bg/16544/zdrave-i-krasota/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE/

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,на 34г.съм,ФСХ ми е 33,07,от около година пия Трисеквенс за да предизвиквам цикъла си.Пих го 6 месеца и ми идваше редовно,спрях го за два месеца и нямах цикъл сега пак го започнах за още 6м след което ще си направя пак изследвания на този хормон. Гинеколога при който ходя на прегледи и който ми назначи това лечение ми каза че трябва да го свалим под 20 и след това да продължим с билкови хапчета.Въпроса ми към Вас е :Бих ли могла да приемам и други хапчета за да се свали или само с трисеквенс е възможно да паднат стойностите?

Здравейте,

Както знаете, между ФСХ и естрогените има обратна връзка – увеличаването на естрадиола води до намаляване на ФСХ. Приемането на естрадиол /Трисеквенс/, след време /индивидуално/ ще доведе до намаляване на ФСХ. Не са необходими други хапчета. Процесът е деликатен и не трябва да се форсира. Добре е да се доверите на лекаря си и да следвате съветите му.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Аз съм на 42 години. На 40 години родих второто ни детенце и цикъла ми от 28 дни намаля на 24,25,26. От юни 2016 забелязах промени в цикъла, които преди това никога съм нямала -5-6 дневно зацапване след края на менструалния цикъл или приключване на цикъла 1-2 чисти дни и после започване на нкл. дневно зацапване. След гинекологичен преглед, при който се установи, че видимо всичко е нормално - няма кисти, няма полипи, няма инфекции - моят гинеколог ми препоръча изследване на прогестерон и пролактин. Прогестеронът беше в норма, но пролактинът леко завишен спрямо референтните стойности на съответната лаборатория. Посетих ендокринолог, който в болнични условия ми направи кръвни изследвания на третия ден от цикъла, при които се установи: TSH-2.76 (0.34-5.6), LH-4.42 (2.12-10.98 ), FSH-8.31 (3.85-8.78 ), Estradiol - 317.2 (99-448 ), Prolactin-608.37 (70-565), Testosterone - 0.38 (0.1-0.75). HOMA IR - 2.04. Измереният прогестерон на 21 ден беше 12.48 (1.7-27). Според лекаря всичко ми е ОК, завишеният пролактин го отдава на стресов фактор. Предписа ми инофолик.Не трябва може би да го мисля, но болезнените си гърди ги усещам след последния цикъл всеки ден и затова четох и си самопредписах Витекс. Пия 2 таблетки дневно.Притеснява ме обаче това мое самолечение. Моля за Вашето компетентно мнение и предварително Ви благодаря!

Здравейте,

Пролактин е стресов хормон и има специални условия при вземане на пробата – сутрин на гладно, около 3 часа след ставане от сън, 15-30 мин отпускане /почивка в седнало/легнало положение преди вземане на пробата. Възможно е леко завишените стойности при вас да се дължат на стресов фактор. Витекс е подходяща за случая хранителна добавка  - 3 по 1 капс. от 400 мг 3-6 месеца. Или Витекс (плод) стандартизиран до 0.6% аукубин  80 mg, 2 по 1 капс. дневно , 3-6 месеца.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Здравейте,състоянието ми е преди менопауза с изявена естрогенова доминантност . Използвам Утрогестан вагинално и Прогестогела за гърдите. Закупих си и добавката Естро факторс. При последният ми цикъл се чувствам доста зле, тревожност със сърцебиене. Възможно ли е чрез добавката и другите препарати да съм подтиснала прекалено много естрогена и причината за неразположението ми да е в това?

Здравейте,

Да, възможно е.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

sled kato si kupih ot vashiyat sait kelp 100br.az imam do 2 pati v denonoshtieto izhojdane,obiknoveno sqm sqs zapek,imam tireodit na shtitovidnata jleza i norinmalno li e tova piya go sutrin.i dobre li shte e ako go piya vecher

Здравейте,
Келп има лек слабителен ефект, намалете дозата, ако това ви притеснява.
 д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център
Displaying 101 - 120 of 2281234567891011
×

Cart