Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Истината за антидепресантитеАнтидепресантите са често използвани средства за лечение на депресия и проблеми с настроението. Почти във всички случаи те са много ефективни. 6 от 10 души, които приемат подобни медикаменти се чувстват по-добре още след първите няколко дни. Понякога се налага смяна на лекарството, но обикновено работят безотказно. За съжаление много хора, които имат нужда от антидепресанти, не искат да ги вземат, защото се страхуват от тях. Ето защо ние ще ви предложим няколко интересни истини и митове за тези хапчета.

 

Мит. Антидепресантите ще ви накарат да забравите страховете си, но не и да се преборите с тях.

Факт. Антидепресантите не могат да ви накарат да забравите за проблемите си, но със сигурност ще ви помогнат да се справите по-лесно. Когато сте депресирани, често не може да вземете рационално решение и хвърляте много енергия и усилия в неща, които не ви помагат. Лекарствата ви дават сила да се съсредоточите върху истинските страхове и да видите реалните проблеми.

 

Мит. Антидепресантите ще ви превърнат в зомби.

Факт. Когато се вземат в правилната доза и под лекарски контрол, тези медикаменти не могат да променят личността и поведението ви. Те ще ви накарат да се чувствате отново същите, каквито сте били преди да изпаднете в депресия. Много хора очакват, че ще са по-малко емоционални или ще са напълно безразлични към света, когато вземат антидепресанти. Това обаче съвсем не е така.

 

Мит. Антидепресантите са причина да качите няколко килограма.

Факт. Като всички лекарства и антидепресантите имат странични ефекти и някои от тях могат да причинят наддаване на тегло. Добре е да запомните, че има лекарства, които водят до загуба на тегло и дори някои дами ги използват съвсем съзнателно, за да отслабнат.

 

Мит. Ако започнете да вземате антидепресанти, трябва да ги пиете цял живот.

Факт. Лечението на депресията с медикаменти продължава обикновено шест или девет месеца. След като черните мисли са под контрол няма нужда да ги вземате повече. След този период поговорете с лекаря си с какво може да ги замените. Важно е да не ги спирате без лекарска препоръка.

 

Мит. Антидепресантите намаляват желанието за секс.

Факт. Някои антидепресанти оказват влияние върху либидото. Проблемът е не в желанието за секс, а във възможността да получите оргазъм. Депресията обаче сама по себе си намалява сексуалното влечение.

 

Мит. Щом вземате антидепресанти, то вие сте слаб човек.

Факт. Депресията е заболяване като всички останали – диабет, сърдечни проблеми, дерматит. Тя трябва да се лекува преди проблемът да се задълбочил. Подобно на всички болести и тази ви пречи да се чувствате добре и да живеете нормално. Не е признак на слабост да се грижиш за здравето и живота си.

 

Мит. Природните антидепресанти не могат да ви помогнат.

Факт. Напротив, природните продукти могат да свършат отлична работа! Те са чудесен вариант за всички, които се страхуват от нежеланите ефекти на конвенционалните медикаменти и не желаят да прибързват с тях. Разбира се, ако състоянието изисква прием на лекарство, хранителната добавка няма да е от полза и дори може да усложни нещата, тъй като би забавила агресивното лечение.

В случай, че не се налага да приемате лекарства, можете спокойно да се доверите на специалните растителни екстракти и витамини с доказан ефект върху мозъчната функция и нервната система. За целта, разгледайте двете специални предложения на Revita – това са едни от най-успешните ни продукти срещу депресивни и тревожни състояния!

Депресия:

Вижте какво представлява 5-хидрокситриптофанът тук: 5-хидрокситриптофан: никога вече лошо настроение и потиснатост!

Тревожност:

Прочетете за билката златен корен (родиола розеа) тук: Златен корен – интересни факти за №1 билка срещу безпокойство и стрес!

 

 

 

 

 

Тази публикация има 136 коментари

  1. Здравейте значи моят проблем е следнйят пия серопрам от една година с клонарекс 2 и се чуствам като парцал само сутрин съм добре от там на татък всичко ми е през сън вече година имам едно изстръпване и мозакът ме боли бихте ли ми казали как мога да излезна от този ад лекуваме личния

    1. Здравейте,

      Необходима е консултация с психиатър и, ако е необходимо, промяна в лечението.

      Д-р Аелита Петрова
      Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Здравейте. От 10 дни пия Есцитил и по 2×1/2 на ден и Тритико преди лягане 1×0,25 мг, но започнах много да забравям и имам чувството, че не съм в реалноста и ще полудея. Мисля да ги спирам и че без тях ще се справя по добре. Ако ги спра внезапно след 10 дена прием какво може да се случи?

    1. Здравейте,

      Внезапното спиране на тези медикаменти може да засили сегашните оплаквания плюс гадене, главоболие, безсъние и др. вероятно слабо изразени.

      Д-р Аелита Петрова
      Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

  3. Здравейте ,д-р Петрова! Може ли при прием на флунаксол,Атаракс и бриека да се взима при нужда и ксанакс? От един месец ги пия и чувствам все още тревожност.

  4. Здравейте,д-р Петрова!Може ли в комбинация флунаксол,Атаракс и бриека да се пие ксанакс.Не се чувствам хич добре от 1 месец ги пия ,А страдам от паник атаки и тревожност.

  5. Здравейте,пия Есцитил и флуанксол 3 та седмица но не усещам ефект..до колко време започва действието им…Преди това пиех сероксат и флуанксол,но псито ми замени сероксата с есцитил.

    1. Здравейте,

      Понякога е необходимо повече от месец преди да настъпи ефект.

      д-р Аелита Петрова
      Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

  6. Здравейте боледувам от страхова невроза съпроводена с паник атаки от 16-годишна. Ходих къде ли не, пих какви ли не лекарства, накрая една година приемах Золофт ,от който се бях подобрила. Но сега отново настъпиха. Отидох при личния си лекар и обясних какво съм приемала преди и ,че съм се почувствала добре. Отново ми изписа Золофт, но този път сякаш не ми действа така. Чувствам езика си изтръпнал ,ръцете ми също постоянно изтръпват. Забравих да спомена, че пия е Ксанакс. Въпросът ми е ,нормално ли е един и същи медикамент един път да ми действа добре, а след това не.

    1. Здравейте,

      Чувствителността на нервната система към АД е индивидуална, ефектът им зависи от степента на изразеност на заболяването, метаболизма и обмяната на веществата. Ето защо не може да се очаква един и същ ефект при различни приложения. При по-леки случаи по-подходящи са хранителните добавки, напр. Жълт кантарион, 5-ХТ и др.

      д-р Аелита Петрова
      Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

  7. molq kajete, pri prodaljitelen period na priemane na TRITIKO-75 mg ,moje li da nastapqt uvrejdane na babreci ,4er drob…trqbva li da se pravqt izsledvaniq i na kolko vreme? blagodarq, izvinete za latinicata!

    1. Здравейте,

      Възможна е неблагоприятно взаимодействие между всички тези лекарства. Някои от тях дразнат стомаха. Консултирайте се с лекаря. Необходимо е и подходящо хранене.

      д-р Аелита Петрова
      Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

  8. Искам да попитам.Имам Ефективна психоза,по точно това според мен не е точно разделяне на Мания И Депресия.Не правя мании.Аз съм мед.работник по образование.От 2000 година съм на антидепресанти,които ги понасях много добре,бързо се оправях.През този период преживях и неприятни житейски ситуации.Справях се със всичко и на работата и в къщи.Пила съм отначало Амитриптилин,Анафранил и Лудиомил.По -късно и Ефектин,Венлафексин,а от две години пия само Сероксат-2 по 1/2 Табл -сутрин и вечер.Заедно с това и Ривотрил-2 по 1)2 Табл от 2 мгр,но мога да го пия и по- малко,и по 1/4 да кажем.От 2013 година ми се появи през лятото парене и изтръпване на ходилата,първо на едното,а после и на другото .Бяха много неприятни усещания.Паребето не беше постоянно и го отдавах на преумора,но съм грешала.Смених си работата за да нямам толкова физическо натоварване.Но положението се усложни-първо болката беше в едното стъпало и дори накуквах,ходих при ортопеди.Те миказваха-паднал свод и операция.Сега разбирам, че ако ще и 5 операции да си направя това е страничен ефект от антидепресантите.Ходих на прегледи при невролози и всеки различно ми предписваше-но общо Антиконвулсанти за болката в стъпалата.Сутрин и ръцете ми бяха с болки и като изморени и аз все го отдавах на умора.Почнах да избягвам тежки натоварвания и тогава пак имах болки в крайниците.След малък стрес ръцете ми от китките към пръстите започнаха да платят и да горят.Тогава спрях и работа защото вече беше в болница и то в друг град.Тъкмо щях да почвам в моя град в болница и се появи това ужасно парене.Минах ревматолози,бях сигурна, че ще е някакво ревматологично заболяване-но беше отхвърлено.Артроза-почти всеки има след 45 години ,това си го имах.Тогава постъпих в една столична болница за изследване.За болест на Гилен Бате,която беше отхвърлена след няколко пункции.Ликвора беше с много еритроцити-това опасно ли е,искам да ви питам.Само по 1 ампула от НСПВ ми беше слагана.Обяснявах,че ме боли и главата,но никой не го взе насериозно!Болката беше в скалпа-сетивна болка.Бях изгонена даже най позорно от отделението след полагаемия се престой с обвиненията,че си въобразявам за тия болки и имали пациенти дето си въобразява ли,че ще се парализират и се парализирали и всички имали АП.Или БАР.Аз БАР не съм имала споменах ви го.Тогава направих заключение,че всичко е от Антидепресантите.Това ме изплаши.Накупих всякакви прочистващи билки да се пречисти организма ми и ще посетя вече психиатър тия дни.Всичко е било вероятно от антидепресантите дето ги пия толкова години.Искам да ви питам може ли да имам и някакви увреждания на бъбреците от АД.Чернодробните ми показатели са добри,но GG T -то е завишено.Направо съм в шок че обиколих толкова лекари да се лекувам,а то било от АД дето ги пия без прекъсване вече 17 години.Похарчих сума ти пари,а решението било на една крачка от мен.Но най важно е здравето.От няколко месеца и не работя,просто защото страшно ми се спеше,нямах сили и имах постоянно болки по периферните нерви от Антиконвулсантите дето ми ги изписаха.От рода на Габаневрал,Неутронин или Лирика.Извинявам се за дългото писане.

    1. Здравейте,

      Може да направите изследване на бъбречна функция, както и УЗ за определяне състоянието на бъбреците и черния дроб. Детоксикацията е добър ход. Добре е да посетите кабинет по рейки и да проучите възможностите на този метод.

      д-р Аелита Петрова
      Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

  9. Здр,и аз съм диагностирана с ПР.От около месец бях с непрекъснат световъртеж,но беше поносим.Докато една сутрин,ставайки от леглото не осетих силно замайване.Започна един плач-няма спирка.Отидох при личната и тя ме изпрати дирекно в неврологичното.Там бях 5 дни.Правиха ми скенер,снимка на врата,изследвания на кр.захар,хемоглобин и т.н.всичко си беше в норми.Вливаха ми банки Манитол и Na Br.Невроложката ми каза,че съм получила нервен срив.Изписа ми Есобел сутрин по 1/2 и ксанакс сутрин и вечер по полвинка и Вестибо 3×1.Пия ги вече 7 дни .Световъртежа отшумява,но много ми тежи главата.Мога ли да пия болкоуспокояващо,напр.беналгин и дали все още ми е рано за толкова бързо възтановяване?Благодаря.

    1. Здравейте,

      Възможно е оплакването да е свързано с приема на медикаментите. Необходимо е време, понякога месец и повече. Добре е да водите здравословен начин на живот – хранене, физическа активност, приятни занимания, релаксация, за да може тялото да се освобождава бързо от токсичните метаболити на лекарствата и да се намалят до минимум страничните им ефекти.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  10. Здравейте от десет дена пия Дулодет 30 и се чувствам много зле. Имам болки в главата, врата и гърба. И преди ми бяха тези болки и продължават още. Дайте ми някакъв съвет? Благодаря

    1. Здравейте,

      Възможно е описаните оплаквания да са свързани с депресията, но е необходимо да се изключи друг проблем – остеохондроза, миозит и т.н. необходима е консултация с невролог и евентуално физиоерапия, кинезитерапия, балнеолечение.

      д-р Аелита Петрова
      Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

  11. Здравейте личния лекар миизписа
    тритико за паник атака но се чудя дали да го пия

    1. Здравейте,

      Както знаете, лечението с антидепресанти има доста странични ефекти и не винаги е ефективно. Но ако състоянието ви е тежко и изисква медикаментозно лечение, би трябвало да следвате съветите на лекаря. Ако заболяването е леко изразено, може да потърсите помощ от лекар хомеопат, фитотерапевт или натуропат.

      д-р Аелита Петрова
      Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

  12. Здравейте!!!Ходих при трима психиатри, без да ми се уточни някаква диагноза.Изписваха ми различни антидепресанти , но без да достигна някакъв ефект.Горе долу с Ремиртата, но напалнях доста от нея.Имам огромен проблем сутрин като стана много ми се повръща и почти през целия ден .Аз по принцип съм лъчезарен и разговорлив човек.А сега някак не ми се говори с никой и нямам настроение.А с това лошо как ще ми мине незнам.Помогнете.Ако си целта ангидепресанта ще ми мине ли? С ремиртата лошото ми се превърна в постоянно ядене и не ми беше лошо.Но настроението не ми се ооправи.

    1. Сега ми е изписан Дулодет.

    2. Здравейте,

      Имате три пътя – консултации с психиатри и смяна на антидепресанти до получаване на желания ефект, консултация с фитотерапевт или хомеопат и лечение с природни средства и трети, най-труден и на практика почти неприложим при подобни състояния – пътят на самолечението. Добре е да преминете на алкална диета.

      д-р Аелита Петрова
      Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

  13. Здравейте и от мен!
    Преди 10-на години направих първата паническа атака. Лекувах се на принципа проба грешка, докато установим от какво се повлиявам и съм що годе ок. Последно съм пила анафранил, който спрях от раз като разбрах че съм бременна. По време на бременността не съм пила нищо, а и не съм имала нужда. Родих 2016 и до лятото на 2017 вс беше ок. Лятото направих отново ПА, бях забравила тоя ужас… Отидох на лекар и ми изписа Флуанксол по 1/2 сутрин и вечер. Туширах нещата с 1/4 за около седмица и започнах анафранил. Преди Коледа вс се повтори, като докторката ми изписа и капки Анервина при криза. От вчера съм като парцал става ми постоянно лошо, все едно ще припадна, ту ми е студено, ту топло, гадене, замайване изобщо гадост тотална. До сега съм имала кризи които отминават,но сега имам чувството, че са постоянни. Дори нощес се събудих и ми беше зле и замаяно. Пих отново флуанксол и има подобрение, но не знам колко да го пия и с кой антидепресант да продължа или да повторя анафранила, но да вдигна дозата…
    Моля за съвет!
    Благодаря Ви
    Благодаря

    1. Здравейте д-р Петрова.Последните 3 месеца пия серопрам за депресия 3× 1/2 на ден и на втория месец ,вече се чувствах много добре ,щастлива и спокойна.Въпроса ми е нормално ли е понякога въпреки ,че съм добре на моменти да се разплача и разтроя,както е последните два дни(това е единственото ми оплакване за тези 2мес.).Дали е нормално предвид преживяното, човек да се разтрои или значи ,че нещо не върви в лечението напълно.Благодаря предварително.

    2. Здравейте,

      Всеки има дни, в които се разстройва, плаче, тъгува…Ако не се случва ежедневно или често, не би трябвало да Ви тревожи.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

    3. Здравейте,

      Състоянието Ви изисква консултация с психиатър, най-добре при лекар, който е запознат със състоянието Ви. Във всички случаи е добре да обърнете внимание на психотерапията и самостоятелни занимания, препоръчани от специалист.

      д-р Аелита Петрова
      Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

  14. Здравейте. Миналата година, след двумесечно заболяване на ухото и постоянна болка, стигнах до тревожно разстройство. Потърсих Д-р Инна Бончева от Пловдив и тя ми предписа Дуласолан от 30мг. по 1хапче сутрин и Лирика 140 по 1 вечер.Аз пих само Дуласолана. Каза да го пия 1 година и да и се обадя след две седмици, понеже аз съм от друг град. Още на втората седмица се почувствах прекрасно и не се обадих, защото си мислех , че като съм добре , няма смисъл да я притеснявам. Пих си хапчетата 1 година до Октомври 2017. Без да прочета и да питам даже и личната лекарка, спрях Дуласолана изведнъж. Два месеца повръщах и ми се гадеше, гърлото ме болеше, неприятни неща, КАТО си мислехме, с личната , че е от хапчетата които почнах за холестерол и от цигарите , които също отказах. Но това състояние се запази до Декември и изпаднах пак в паника и тревожност, че нещо ми има и т.н. Личната каза да почвам Дуласолана и преди Коледа го почнах, защото се чувствах скапан. Обадих се и на Др.Бовчева в Пловдив, а там ми се скараха че съм ги спрял изведнъж и общи приказки. Към днешна дата чувствам , че съм добре, но се получи НЯКАКЪВ СИМПТО още от започването на Дуласолана. Вече втора седмица ЧУВСТВАМ ПОСТОЯНЕН СТУД. В листовката пише , че чувство за сттуд е страницен ефект при Дуласолана, но това ме скапва и НЯМА да мога още дълго да издържа на напрежението. Ако го няма този студ, ще съм супер. Но при това положение няма да мога още дълго така, понеже не мога да си намеря място от това чувство. Обадих се на докторката, каза че щяло да отшуми, ама имам чувството , че няма край. МОЛЯ ЗА ВАШЕТО МНЕНИЕ. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

    1. Здравейте,

      Постоянният страх, че скапващото усещане за студ няма да отзвучи, може да провали ефекта на медикамента и е добре да поискате да бъде заменен с друг подходящ медикамент, като спирането на дуласолана, както сте разбрала, става постепенно по схема от лекаря.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

    1. Здравейте,

      Моля, да ни предоставите повече информация, за да можем да Ви отговорим.

      Поздрави,

      Соня Атанасова
      https://www.revita.bg

  15. Zdraveite stradam ot trevojno depresivno razstroistvo i poslednoto izsledvane na eeg ne beshe dobre imam nikakva forma na epilepsia vuprosut mi e mojeli da se priema konvuleks sus ksanaks i ezobel zashtoto v momenta se chuvstvam kakto predi v bezizhodica tolkova losho mi stava che mislia che vremeto ne teche za men ili teche po bavno tolkova losho mi stava che mislia che umiram goliama napregnatost chuvstvam i niamam apetit ne moga da se hrania organizmut mi ne iska hrana gadi mi se krakata mi sa nestabilni kato cialo ne sum dobre

    1. Здравейте,

      Конвулекс и антидепресантите взаимно усилват ефекта си, поради което едновременният им прием трябва да е под лекарско наблюдение за коригиране на дозата при необходимост. Може би ще е добре за вас да постъпите в клиника за стабилизиране на състоянието. http://www.svnaum.com/bg/contact-us

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  16. Здравейте! Приемах Есобел 4 години по 10 мг на ден, като не мога да кажа, че през този период винаги съм бил добре, но определено се подобрих от състоянието, в което бях преди това. Но скоро въпреки, че си пиех есобела пак изпаднах в дерресия. Посетих психиатър, който мш препоръча да повиша на 15 мг. Така и направих, но състоянието ми се влоши за три седмици. Минах пак на 10 мг и няколко дни се чувствах по-добре. Според психиатъра за 4-те години, в които съм го пил не съм достигнал лечебната доза, а недостатъчно съм повлиял на състоянието сш. Изписа мш сероксат от 10 мг и след 7 дни по 20мг. Сега пия по 10 и съм много нервен и избухлив. Страх ме е да увелича дозата, да не стане като с есобела. Какво ще ме посъветвате. Все си мисля, че човек може да се излекува като коринно промени мисленето си и навиците си и без лекарства…

    1. Здравейте,

      Може да прочетете за метода рейки и ако Ви допада, да преминете обучението. То ще ви даде представа за енергийната система на човека и ще си обясните причините на депресията от гледна точка на енергията и нейната циркулация. Това ще ви помогне да изградите ново отношение към състоянието си и да участвате активно в лечението. С приближаване на есенното равноденствие и 1-2 месеца след него, страдащите от депресия се чувстват по-зле. Може да си водите дневник, където да записвате мислите и усещанията си, като се опитвате да направите връзка с промените в природата. Това ще даде нова насока на мисълта Ви и състоянието Ви ще се подобри.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  17. Здравейте!
    В началото на септември потърсих психиатрична помощ и бях диагностицирана с остра тревожност и депресия. Отделно имам паник атаки от 4 години насам. Имах доста дълъг период на страх да излизам от вкъщи. Пия Ципралекс от 11 дни,първо започнах с четвъртинка,после половинка и от 2 дни вече пия цяло хапче. От 4 дни пия Ремирта и успявам да поспивам по 6 часа вечер,но през деня всеки един звук или шум ме стряска. Усещам тялото си в постоянно напрежение ,имам тремор и апатията продължава. Това възможно ли е да е страничен ефект от лекарствата или просто все още не са подействали? Също така пиех 3 дни пошовинка ксанакс,но не ме успокояваше по никакъв начин и го спрях преди да започна приема на Ремирта. Най-много ме притеснява тази напрегнатост през деня и стрясканията,дали ще отминат?

    1. Здравейте,

      Всички медикаменти, които имат пряко действие върху мозъчната дейност, се „намесват“ в биохимията на мозъчната клетка и понякога тя се „обърква“ още повече, вместо да се нормализира. Би трябвало това да е временно състояние до урегулиране на обмяната при новите условия, но понякога, ако лечението е неадекватно за Вашия проблем, се налага повторна консултация. Може да изчакате 2-3 седмици и ако все още е необходимо, да се консултирате отново.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

    2. Ако си ище в ранен стадии,значи е от срещата с лекарствата.Не се тревожи всичко се лекува!аз имах много сериозни проблеми,потърсих др-Стефан Кръстев ,,Акександровска болница ”’и проблемите бяха до там.

  18. Здравейте ,изписаха ми Есобел отначало по половин след една седмица по една таблетка но от три дни още половин или таблетка и половина общо го пия от двайсет дни в съчетание с клонарекс като отначало беше по половин сутрин и обед а вечер цало .Товя лечение ми е изписано за вегативната нервна система потясе вечер тялото ми гори схванат ми е врата болят ме раменете,Есобела горе долу го понасям но клонарекса през деня като че ме напряга,консултация с лекаря по телефона неможе да се направи трябва да се ходи при него за всяко питане а той е в друг град.Имам плоблеми със стомаха имам гастрит сега повече ме боли стомаха куркат ми червата.Имам завишени стойности на В12 три пъти от допустимото,Пия ел терокс всяка сутрин по схема ,и ревматоидин артрит на био лечение съм въобще ужас.Притесняваме пиенето на клонарекса дозата е по едно цяло хапче три пъти на ден ,вие ми се свят,не знам какво да правя.Забравих да кажа за стомаха пия Панразол сутрин внимавам какво ям ,в повечето случаи съм със разтройство и то жълти изпражнения казаха ми че е от високата доза В 12 но щтяло да се изчисти до няколко дни. Исках от лекаря да ми смени клонареска с друго но той беше категоричен че това е добро и затова ми увеличи дозата.Моля ви за съвет и помощ .Благодаря ВИ.

    1. Здравейте,

      Твърде сложно е за онлайн разрешение на проблема. Горната граница на В12 в кръвта е 914 ng/L. Нима при Вас е 2700 ? Това би могло да се получи от предозиране. Добре е да потърсите второ мнение при по-квалифициран специалист невролог и гастроентеролог.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  19. Zdtaveite d-r Petrova! Prochetoh pochti vsichki vashi otgovori i sum napulno suglasna che medikamentoznata terapiq suvsem ne e dostatuchna za da se preodolee edno sustoqnite kato PR. Az lichno se poznavam ot blizo s nego ot 2015 godina, ot togava sum i na seroksat, tu namalqn, tu vdigan. Sega tova lqto dori go sprqh, no sled silen stres pokrai deteto mi pak se vurnah v izhodna poziciq. Smenila sum i dvama psiholozi, ot koito purviq mi pomogna dosta, vtoriq hich go nqmashe :d Ta vuprosa mi e imate li poznat kolega psihoterapevt ot Plovdiv, koito e dostatuchno zaooznat s tova sustoqnie, a ne samo ot uchebnik, koito e pomognal realno na hora da se prebirqt s deprrsiqta i panikata? Bezkraino sum vi blagodarna i se izvinqvam za latineca.

    1. Здравейте, Гергана,

      За съжаление нямам познат колега психотерапевт от Пловдив. Вярвам, че ако продължите да търсите, ще намерите подходящия човек.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

    2. Здравейте, Гергана,

      За съжаление нямам познат колега психотерапевт от Пловдив. Вярвам, че ако продължите да търсите, ще намерите подходящия човек.

      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

    3. Пробвай с д-р Бранков

    4. Zdr,az sam i.ala dosta podobni problemi,za men nai-dobriq profesionalist v Plovdiv e d-r Markov

    5. Здравейте ,Гергана имам проблем като вашия и ви разбирам.Аз посещавам в Пловдив Мариета Игаренска 0888460406
      Истински професионалист. Психотерапевт.Много ми помогна само от 3 консултаций.Е борбата ще е дълга.Посещавала съм други нейни колеги но без резултат.Успех.

  20. Здравейте, имам изключително лошо паническо разстройство + тревожност и приемам Triptozin от няколко месеца (с почивки от около 10 до 14 дни). Малко се притеснявам дали е възможно да се предозира (и да се получи негативен ефект) при толкова кратки паузи? Засега не съм имала никакви оплаквания и ми влияе изключително добре, но лекарят ми не спомена нищо за продължителността на прием.

    1. Здравейте,

      Триптозин е хранителна добавка с L-Tриптофан, 5- HTP , Грифониа симплицифолия, Магнезий и Витамин B6. При тази схема на приложение не би трябвало да има предозиране. Може да я приемате докато е необходимо или докато се чувствате добре с нея. След време може да се смени с друга подобна.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  21. Здраейте д-р Петрова, много благодаря за съвета, възползвах се, доволна съм. Сега искам да Ви помоля отново за съвет относно мой близък. От 2 г. приема зипрекса за биполярно разтройство. В момента се чувства много добре. Удачно ли е да замени с нещо на билкова основа?

    1. Здравейте,

      Не би трябвало без знанието и съгласието на психиатъра. Възможно е след преминаване на билков продукт състоянието му да се влоши.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  22. Здравейте! Казвам се Стефка Петрова ! Имам тревожно растройство исписан ми
    е амитриптилин по половинка от 25мг. Сутрин и след обед и тритико 75 вечер,
    но от него ми е нервно и не спя и го спрях на четвърти ден от лечението
    сега пия само амитриптилин но от него хич не съм в час през деня. Мога ли
    да го пия вечер, а през деня да пия
    Деанксит едно сутрин и едно след обед към два часа! Незнаех до кой форум да
    пиша !

    1. Здравейте,

      Това е изцяло нов план на лечение и изисква лична консултация с психиатър. Или може да опитате тук – http://psihiataronline-bg.com/main_bg/17420_za_men.html.

      д-р Аелита Петрова

      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  23. Zdr.ot deset 15 godini pia anti depresanti i yspokoitelni .samo gi smeniavam i vse ne sam sobre depresii glavobolie svetovartej stiagane na.sardechnata oblast cherni misli panik ataki kajete mi kakvo da napravia kachila sam 15 kilograma

    1. Здравейте,

      Ако не сте правила консултация с ендокринолог, добре е да направите. Понякога проблеми с щитовидната жлеза са причина за депресия. Освен това, успешното лечение на депресия, изисква усилия от Ваша страна – промяна в начина на живот – установяване на правилен ритъм на мислене, хранене, движение, почивка… – да се стремите всичко, което правите, мислите и чувствате да е осъзнато и постепенно да го подреждате в равномерен, здравословен ритъм. Може да проучите възможностите на рейки при лечение на депресивни състояния.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  24. Здравейте до скоро пиех на ден по 50мг на ден неолексан ,но превожноста около лични проблеми наложиха да ми изпише психиатър Парикс(пароксетин) 20мг.! Обиколих десетина аптеки и накрая го намерих в аптека която ми посочи психиатърката! От утре започвам да ги пия по схема с малки и постепенно увеличаваща доза! Моля да дадете мнението си за този Парикс…….никой не го е чувал……малко се страхувам …….да не съм опитно зайче! МОля да дадете своето мнение! Благодаря предварително!

    1. Здравейте,

      Парикс е друго наименование на антидепресант с активна съставка пароксетин, който се предлага на пазара. Различна е фирмата производител.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  25. Здравейте, от близо 2 години пия стимулатон и съм доволна от резултата. Паник атаките ги няма от много време, но сега разбрах че съм забременяла. Въпроса ми е ще навреди ли на плода и как да го спра? Колко бързо може да стане това при положение че пия по 1 таблетка дневно? Благодаря Ви!

    1. Здравейте,

      Както знаете, този медикамент се изписва по време на бременност по преценка на лекаря, когато очакваните ползи са по-големи от възможния риск. Увреждането на ембриона в първите седмици обикновено е причина за спонтанен аборт. Може да спрете медикамента със знанието на лекаря, който го е изписал, постепенно – 5 дни по ¾ от таблетката, 4 дни по ½ от таблетката, 3 дни по ¼ от таблетката и още 2-3 пъти през ден по ¼ от таблетката. Това е само примерна схема. Вашият лекар може да предложи по-добър вариант. Колкото по-бавно спрете, толкова по-добре, тъй като реакцията на отнемането може да е по-опасна.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  26. Здравейте. Ходя на когнитивно поведенческа терапия от 2 месеца заради паническо разстройство и породила се депресия. Обаче имам и суицидни мисли. Психиатър ми изписа Ципралекс, но прочитайки листовката ме хвана шубето да го пия заради мислите. Въпросът ми е дали Ципралекс повлиява мислите и никаквото настроение за каквото и да е.

    1. Здравейте,

      Когато се приема за първи път, понякога, не често, деприсивните и самоубийствени мисли може да се засилят. Необходими са няколко седмици, за да се прояви ефектът на антидепресанта – мислите се избистрят и настроението се подобрява. Трябва да имате връзка с лекаря си или близки, които да наблюдават състоянието Ви и да реагират бързо, ако се наложи.

      д-р Аелита Петрова

      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  27. Здравейте изписаха ми бриека по 2 на ден дуласолан 1 вечер и прамипексин по половин вечер,но днес съм с ужасно главоболие и замайване да намаля ли дозата

    1. Здравейте,

      Необходимо е да уведомите лекуващия лекар. Както знаете, главоболието е страничен ефект на подобни лекарства, а лекуващият лекар ще прецени дали е необходимо да се намали дозата.

      д-р Аелита Петрова

      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  28. Здравейте! Преди 2 г ми беше изписан Ефектин Р от 75 мг за лечение на ПА , който се изразяваха със сърцебиене и прилошаване.От няколко месеца намалят дозата от 2×75мг на 1т ×75 мг.Въпросът ми е може ли да ми кажете как да ги спра или с какво да заместя през периода на отнемането? Предварително благодаря на целият ви екип!

    1. Здравейте,
      Както знаете, Ефектин ER e антидепресант, а прекратяване на лечението с антидепресанти може да стане само с разрешението на лекуващия лекар и под негово наблюдение. Дозата се редуцира за продължителен период от време, поради опасността от странични ефекти – от главоболие, замаяност, сънливост, гадене повръщане, до гърчове и други сериозни последици. Ако сте готова да спрете това лекарство, заявете го на лекаря, той трябва да се съобрази с желанието ви и да наблюдава периода на отнемането. След този период, от хранителните добавки може да се опита с 5-хидрокситриптофан, но отново със знанието на лекаря. От методите за самолечение подходящи са физическите упражнения, дихателни и релаксиращи упражнения, рейки и др. Може да се обърнете за помощ към психолог. Психотерапията е един от методите за лечение на ПА.

      д-р Аелита Петрова

      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  29. Здравейте, имам лека форма на депресия, мога да се справя и сама, но потърсих консултация за да стане по-бързо. Изписаха ми Есобел. Не е ли твърде силен и токсичен? Няма ли нещо по-безобидно за моето състояние (подтиснатост, тъга след преживени загуби)? Благодаря предварително

    1. Здравейте,

      Жълтият кантарион се счита за природен антидепресант. Жълт кантарион от 420 mg, 3 по 1 капс. Физически, дихателни и релаксиращи упражнения, диета. Не се приема заедно с антидепресант /медикамент/, при тежка хипертония, фоточувствителност, с контрацептиви, при сериозни психични заболявания, включително депресия с тежко протичане. Несъвместим е с някои лекарства. Друга възможност е 5-хидрокситриптофан. Предупрежденията са подобни на тези при жълтия кантарион.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  30. Здравейте, д-р Петрова! Имам умерено тежък депресивен епизод. От 28 март пия Тритико150 мг, като увеличавах приема от 1/3 до 1 таблетка и от 26 дни пия по цяла таблетка. По препоръка на психиатъра от 12 дни включих и четвъртинка Серпорам сутрин. Нормално ли е все още да не се чувствам добре, особено сутрин- подтиснато ми е , треперя, изтръпват ми мускулите на краката, много съм лабилна и мога във всеки един момент да се разплача. Кога да очаквам подобрение?

    1. Здравейте,

      Би трябвало след повече от месец нежеланите реакции постепенно да намаляват и да започне да се проявява лечебния ефект. Може би това лечение е неподходящо за Вас. Може да направите консултация при по-квалифициран специалист, за предпочитане в университетска клиника.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  31. Здравейте майка ми има депредия, големи страхове я гонят както се казва и много лоши мисли за смърт едва ли не. Преди месец и половина ходихме при невролог, който и изписа следната комбинация флуанксол,ремирта и наскоро смени ленуксин с велаксин и пак не може да спи. Взема и по 1хапче ксанакс за да спи горе долу добре … Но дали е възможна комбинацията на вдички тези ? Пие ги от месец и половина ? Или да се консултираме и с друг ?

    1. Трябва добър психиатър!?!д-р.Садъкова гр.Габрово…….

    2. Здравейте,

      За съжаление не успяхме да разберем в какво се състои въпросът Ви. Моля за по-конкретно запитване.

      Благодаря!

      Хубав ден,

      Соня Атанасова
      https://www.revita.bg

  32. Здравейте. От 10 дни взимам АД Дуласолан 30 мг. по 2 на ден. Първите дни беше нещо ужасно, но сега симптомите на страничните ефекти намаляха. Получавам от време на време замайване и прозяване. Предписано ми е заедно със Магнезий за лечение на ГТР. Колко дълго трябва да продължи лечението и мога ли да взимам хранителни добавки като Спирулина и Омега 3? Лекарката ми каза че можело, но четох по надолу че някой хранителни добавки са несъвместими. Благодаря.

    1. Здравейте,

      Няма данни за несъвместимост между магнезий, омега-3 и спирулина. Може да ги приемате, както Ви е препоръчал вашият лекар.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

    2. Здравейте а какви бяха страничните ефекти

  33. Здравейте, страдам от ПР от 10 години. Преди година приемах стимулотон за 5 месеца и доста време бях добре. Сега след силен стрес състоянията се възтановиха.. отново съм на стимулотон, но тъй като ксанакса не ме успокояваше а пия АД от само 2 седмици моят психиатър ми изпика и деанксит в комбинация. Въпросът ми е не е ли противопоказно да се приемат 2 АД едновременно?

    1. Здравейте,

      Лечението на депресивните състояния е строго индивидуален процес, воден и наблюдаван единствено от лекуващия психиатър, с активното участие на лекувания. Вероятно Вашият лекар е преценил, че е необходимо да добави деанксит към антидепресанта – това е комбинация, която се предписва, когато има съответните показания. От друга страна, 2 седмици са кратък период за постигане на желания ефект от АД, а и не винаги подобна комбинация се оказва подходяща. Вие може да изпълните предписанието и да наблюдавате ефекта. Ако има нещо притеснително, да се консултирате със същия лекар за корекция в терапията. Или още сега да потърсите второ мнение при по-квалифициран психиатър. И не забравяйте, че антидепресивната медикаментозна терапия няма да има ефект, ако Вие съзнателно не започнете да променяте начина си на живот – хранене, физически упражнения, правилно дишане, почивка, релаксация, спорт, хоби и т.н. Вашето отношение към болестта е от съществено значение. Може да се посъветвате с психолог или лекар по холистична медицина.

      д-р Аелита Петрова
      лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  34. Здравейте! От известно време страдам от затруднено преглъщане. Изписан ми е АД Ремирта – четвърт хапче вечер – с идея за покачване и Флуанксол – 1-1-0. Подходящо ли е лечението и какви са страничните действия на Ремирта и Флуанксол?

    1. Здравейте,

      Нежелани лекарствени реакции на Ремирта / тетрацикличен антидепресант /са повишаване на теглото, сънливост, главоболие, сухота в устата, летаргия, замаяност, тремор, гадене, диария, повръщане, обрив, артралгия, миалгия, замаяност, припадане, оток, умора, ярки сънища, объркване, тревожност, проблеми със съня, парестезия, ниско кръвно налягане, кошмари, напрегнатост, халюцинации. Нежелани лекарствени реакции на Флуанксол/психолептик/ – замаяност, главоболие, тремор, безсъние, нервност, сънливост, сухота в устата, диария, запек, гадене, умора, обрив, сърбеж, необичайни мускулни движения, намалено либидо, увеличаване на теглото, задържане на урина, удължаване на QT-интервала, спиране на сърцето.
      Може да се комбинират. Добре е ако не се наложи да увеличавате дозата на антидепресанта, тъй като се увеличава и възможността за проявяване на страничните ефекти.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  35. Здравейте, столичен психиатър ми назначи лечение със Сероксат , Ксанакс и Флуанксол едновременно, на 18 години съм и честно казано ме е страх от страничпи ефекти при почване , спиране, пия ти по схема от няколко дни, но не искам да ставам зависим, чувствам че мога да се справя с проблемите си и без тези антидепресанти , но наще вярват 100 на 100 на психиатърката която за 5 мин. ми постави дигноза ПР + депресия, но в момента единствената депресия ми е факта че ме натискат да се друсам с тези лекарства, моля, дайте някакъв съвет преди да съм продължил схемата (увеличаване на Сероксата през 3 дни като почна от половинка и стигна до 2 дневно, сутрин и обед Флуанксол и Ксанакс 3 пъти на ден вариращо) Удачно ли е ученик на 18 да бъде на подобен режим?

    1. Здравейте,

      На 18 години сте, би трябвало да имате възможност, ако родителите Ви не са съгласни, сам да посетите друг психиатър за второ мнение. Най-добре в университетска психиатрична клиника. Обикновено болният човек не може реално да прецени състоянието си и необходимостта от лечение с антидепресанти. Ако при втората консултация диагнозата и лечението се потвърдят, най-добре е да спазвате указанията, а когато премине кризата, да се потърси алтернативен вариант за поддържащо лечение. При някои психични отклонения, с цел предпазване от възможни усложнения, дори и в по-малка от Вашата възраст, се предписва подобно лечение.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

    2. Не се притесняваи от антодепресантите пии си ги известно време както са ти ги назначили за да овладееш положението иначе ще ти бъде по трудно но знаи че иска работа и от твоя страна хапчето просто ти дава илюзията ,мотивацията за да се справиш с проблема с черните мисли но не чакаи само на него за да се справиш бори се, всичко е в гавата ти знам че е трудно но не се предаваи мотивираи се сами … УСПЕХ … !!!

  36. Здравейте синът ми пие оланзапин и ремирта но е със зрителен проблем и зрението се влошава има ли аналог на тези АД които не пречат на зрението

  37. Може ли да се замени езобела със золофт

    1. Здравейте,

      И двата медикамента са от групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина, но не са напълнозаменими и само лекуващият Ви психиатър, на база клиничен опит и резултати от Вашите прегледи и изследвания, може да прецени кой от двата медикамента е по-подходящ и дали е безопасно да се заменят.

      д-р Аелита Петрова
      лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  38. Здравейте
    Изписаха ми есобел. Сутринта изпих половинка и заспах. След като станах изпуших една цигара и изведнъж ми прилоша. Изпотих се, прималя ми, щях да припадна. Премерих си кръвното. Беше много ниско, което не е обичайно за мен. Обадих се на лекаря който ми изписа есобел, но той каза че най-вероятно е просто криза и не е от тях тъй, като още не са подействали. Но аз съм сигурна, че е подействало и прилошаването е от него, защото вече няколко часа след приема се чувствам, като дрогирана и ми е лошо. Моля ви да ми кажете възможно ли е това хапче да ме е за мен и за това да ми прилоша така. Случвало ли се е и с други хора

    1. Здравейте,

      Има описани такива оплаквания и от други пациенти. Необходимо е медикаментът да бъде сменен. Вероятно вие реагирате на него по този начин. Добре е да направите ЕКГ и консултация с кардиолог.

      д-р Аелита Петрова
      лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  39. Здравейте бих искала да попитам нормално ли е след като съм пила есобел за паник атаки до юни месец и след около три месеца след спирането им отново не ми е много добре(сърцебиене,притеснение,потене по ръцете и краката) ..което опитвам до преодолея още три месеца,но не се получава мн добре…и личната ми изписа пак да го започна ..правилно ли е ? И първата седмица по 0.5,след което чо 10мг?

    1. Здравейте,

      За съжаление, паник атаките, както и други психични отклонения, се лекуват бавно, трудно и често рецидивират. Дозата се определя индивидуално и Вашият лекар е преценил, че тази е най-подходяща за вас, няма нещо необичайно. За да бъде ефектът от медикаментозното лечение траен е необходимо да положите усилия да промените начина си на мислене. Има много курсове и практики, които да Ви помогнат в това – семинари към Фондация Изкуството да живееш, йога, рейки и др.

      д-р Аелита Петрова
      лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

    2. Сеталофт е по добър от Ципралекс………

  40. Zdraveite az stradax ot panichesko rastroistvo no mi mina i sled tova veche nese chystvam v sebesi seq piq ksanax imali ytexa s tova lekarstvo

    1. Здравейте,

      Ако Вашият лекар е избрал най-подходящия за Вашето състояние медикамент и това е ксанакс, ще се почувствате по-добре. Но ако няма полза, направете консултация при друг психиатър, за предпочитане в специализирана университетска клиника.

      д-р Аелита Петрова
      лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  41. Здравеите, и аз да помоля за отговор. Близо година пия Золофт и последните три, четири месеца се чувствах много добре. От една седмица пак ми е си вие свят, а това беше и причината да ми го изпишат тогава. Възможно ли е да е намалял ефекта на лекарството и да не ми деиства вече или може би причината е в продължителната работа на компютъра?

    1. kam Galina posavetvaite se s lichniat lekar za tsialostnoto vi zdr. sastoianie ,kravno, puls i dr. Sled tova savet i ot psihiatara Vi . Izlizaite navan , treniraite , sport , koito Vi haresva i premahnete vsichki drazniteli ,dori da Vi kostva mnogo .

    2. Здравейте,

      Съвременните антидепресанти /съотв. золофт/ не водят до привикване и не е необходимо да се увеличава лечебната доза за постигане на същия ефект. Може би причината за оплакванията Ви е преумора /физическа и емоционална/.Необходима е консултация с лекуващият Ви психиатър.

      д-р Аелита Петрова
      лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  42. Здравейте, бяха ми предписани антидепресанти, пих ги 3 месеца и реших на своя глава да ги прекасна защтото се чуствах добре, но се появи мн. неприятен симптом всякаш перестано те стряскат вс. в мен подскоча, моля ви кажете ми кога това ще престане мн. е неприятно, а този психиатърка е ужасна без направлени неможела да ми каже по тела. гладното куче няма грам човещтина, моля ви някой знаели кога ще спре това чувство.

    1. Здравейте,

      Допуснала сте сериозна грешка като сте спряла внезапно антидепресантите. Спират се постепенно. В противен случай са възможни увреждания, с индивидуална продължителност. Не мога да Ви кажа колко ще продължи. По важния въпрос е какво да направите, за да се предпазите от усложнения. Потърсете помощ при личния лекар. Стационарно лечение на системи ще изчисти организма и ще Ви помогне по-бързо да се съвземете.

      д-р Аелита Петрова
      лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  43. здравейте!!!от година и половина приемам Сероксат и тритико ХР. …от двете по 2 хапчета на ден .тоест 300мг тритико и 40 мг сероксат.Поради тази причина нямам никакво желание за секс и никаква ерекция …Бихте ли помогнали с някой съвет?Например има ли нещо с което мога да си помогна

    1. Здравейте,

      За съжаление, както заболяването Ви, така и лечението му, намаляват желанието и способността за секс. Добре е да се консултирате със специалист https://www.docplanner.bg/seksolog

      д-р Аелита Петрова
      лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  44. Vliqe li esobel.na kravosasirvaneto?

    1. Всички антидепресанти май влияят върху кръвосъсирването,защото пише да не се комбинират с медикаменти разреждащи кръвта

    2. Здравейте,

      Влияние върху кръвосъсирването имат инхибиторите на обратното захващане на серотонина (SRI) – Прозак, Золофт, Сеталофт, Асентра и т.н.

      д-р Аелита Петрова
      лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  45. Vzemam po 0,5 mg esobel.i triptozin dve tabletki nevrolog mi gi e izpisal ima li.opastnost.ot serotoninov sindrom

    1. Здравейте,

      Лекарят, който изписва медикаментите, съобразява възможните комбинации. При самолечение на заболявания с назначено медикаментозно лечение, понякога има риск при самоволно прибавяне на медикамент или хранителна добавка за продължителен прием към изписаното от лекаря лечение, поради несъвместимост на активните съставки. Която и да е хранителна добавка, дори несъвместима с основното лечение, при прием за месец-два не може да нанесе значима вреда. Есобел и Триптозин са съвместими и няма опасност да ги приемате заедно, но ако приемате продължително време заедно с тях и 5-хидрокситриптофан, например, особено ако се изкушите да повишите дозата от 50 мг на 100 и повече, може да се получи странична реакция, защото триптозин и 5-ХТ имат подобен ефект върху серотонина. Мозъкът на някои хора не понася добре по-високи концентрации на веществото серотонин.
      С други думи, след като лекувате сериозно психично разстройство и Ви е изписан антидепресант, не трябва да добавяте нищо към лечението без знанието на лекаря, изписал медикаментите. Може да практикувате йога, дихателни упражнения, релаксиращи упражнения, рейки, ако има такава възможност където живеете.
      Есобел е антидепресант от групата на нхибиторите на обратния захват на серотонина и влияе на кръвосъсирването, особено когато се приема заедно лекарства, които увреждат стомашната лигавица, напр. обезболяващи, такива които повлияват кръвосъсирването – антикоагуланти и др., и лекарства които намаляват броя на тромбоцитите – някои антибиотици, антиконвулсанти и др.

      Д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  46. Здравейте,

    Предписаха ми Есцитил, тъй като съм депресирана и получавам паник атаки свързани с това, че ме е страх да не умра. Също така пия Ксанакс 3 пъти на ден 1/2 от 0.25 г., което ми казаха, че било доста слабо. Проблемът е, че пия АД от 4 дни и се чувствам доста странно, гади ми се доста, треперят ми ръцете, а най-фрапантното е че плача постоянно без причина! Преди съм пила Алвоцитал, който е със същото вещество и не ми е ставало така. Въпроса ми е, дали реално е от хапчетата и трябва ли да се сменят или да изтърпя, и тези гадости ще отминат? Другото, което исках да попитам е дали това е силен АД или не чак толкова?

    1. Здравейте,

      Предполагам, че тази комбинация е неподходяща или твърде силна за Вас. Вероятно сте прочела в листовката, че понякога се получават такива оплаквания в началото на приема на антидепресант, но те не включват гадене. Необходима Ви е консултация с психиатър за корекция в лечението.

      Д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  47. здравейте искам да ви попитам за бифлокс-а.От месец го пия заради панически атаки но започнах да се,чуствам доста неспокойна все едно нещо лошо ще се случи и почти немога да си намеря място,сънят ми също се влоши.Възможно ли е да е страничен ефект на медикамента?Кога ще започне да ми действа.

    1. Здравейте,

      Ако приемате антидепресант за първи път, е възможно първоначално безпокойството и лошите мисли да се усилят. Необходими са две или повече седмици, за да се прояви желания ефект. Но ако се чувствате депресиран, тревожен и се прокрадват мисли за самонараняване, не отлагайте, а се консултирайте с лекаря, предписал медикамента.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  48. Здравейте, имах депресивен епизод около 2 месеца и половина. Страхове свързани с намиране на работа, връзката ми, дали водя плавилен вачин на живот и изобщо попаднах в един омагьосан кръг от хиляди въплоси (преповтаращи се непрекъснато мисли). И реших да посетя психятър, той ми изписа Есобел 10 мг. Пиех го по половинка околу 5 дена, след това ме посъветва да го почна по едно. Та сега от 4 дена пия по 1 цяло хапче. Но нещо все се чувствам напрегнат и не мога да разбера дали проблема е от хапчето. Страхувам се от привикване, дали е възможно да се случи. Той спомена че месеци можело да се наложи да го пия. :/

    1. Здравейте,

      Ефектът от Есобел, както и от други антидепресанти, настъпва бавно, след около 2 седмици и трябва да се приема продължително. Не води до зависимост (привикване и пристрастяване). Необходимо е да поддържате постоянна връзка с психиатъра и помежду Ви да се изгради атмосфера на доверие и съпричастие. Психотерапията, подходящи дихателни и други упражнения, препоръчани от лекаря, могат да помогнат за лечението.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

    2. zdraveite , pravilno ste zapochnali da piete esobel , 5 dni pl 0,5 , sled tova po 10 , popitaite dali mogat da vi izpishat rivotril i po kolko da vzimate . lecenieto s esobel pri men e veche 7 mesetca i se chuvstvam dosta po dobre .Smiatam che , triabva da pomislite kakvo bihte promenili v jivota si .

  49. Piq velaksin ot dve sedmici zaedno s fluanksol I remirta koga da ochekvam podobrenie s tejka depresiq sam sled rajdane samo mi se leji I mi e trevojno mnogo ….molq za otgovor

    1. Здравейте,

      Понякога следродилните депресивни състояния продължават с месеци, въпреки лечението. В най-добрия случай ефект може да се получи след 2-3 седмици, но ако депресията е тежка, би трябвало да очаквате резултат след месец и повече. Добре е да потърсите и друго за решаване на проблема – хомеопатия, психотерапия и др.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  50. Здравейте,преди година и половина изпаднах в тежка депресия, пих 9 месеца Пароксетин от 20 мл.когато ги пиех се чувствах добре. От 2 месеца и половина не пия защото лекаря ми каза да ги спра, след като ги спрях оплакванията ми пак започнаха не чак толкова тежки както в началото преди да ги пия тоест имам симптоми на отнемане като главоболие стягане на мускулите на врата и болки в сдъвкателните мускули … Като чета коментари гледам,че тези симптоми изчезват при някои хора от 2 до 3 седмици при мен вече отива към 3 месеца макар и плавно от време на време симптомите намаляват, искам да попитам още колко време могат да продължават тези симптоми. Благодаря ви предварително.

  51. Здравейте!
    Преди седмица ми изписаха Есобел 10 мг. Изписа ми го невролог, след оплакването ми за много тежка депресия, придружена с мисли за самонараняване, самоубийство… Накратко – нещата са много зле, а конкретна причина – ИМА!!!
    След прочитане на листовката и няколко коментари в нета, се поколебах да пия лекарството… Моя позната пък каза, че това било в момента модерно лекарство и затова го изписвали напосоки, без да се съобразяват със състоянието на пациента…
    Искам да попитам – какво е влиянието на Есобел върху организма и психиката? Да започна ли да го взимам?

    1. Здравейте,

      Всички антидепресанти, както и много други лекарства, освен ползата, имат увреждащ вътрешните органи ефект при продължителен прием /години/. Ако нямате сериозни оплаквания от бъбреците, черния дроб или сърцето, не се тревожете. По-добре да приемате лекарството няколко месеца, отколкото да рискувате живота си. Есобел е от не много токсичните антидепресанти.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

    2. Здравейте, ве4е 6 месеца пия ксанакс от 0.5 ,но се наложи да ми добавят и Есобел, половинка , всяка сутрин. Започнах всичко по схема, увеличени дози ксанакс, и есобел на този етап половин сутрин, след седмица започвам по цяло сутрин, но не се чувствам добре. Чувствам се замаяна, постоянно имам чувството ,че ще припадна или падна, нямам сила и кръвното ми е мн ниско, нормални ли са тези симптоми? Да продължавам ли с Есобел или да намаля ксанакса? Според психиатъра ми, трябва да продължа,НО уви – чувствам се ужасно……..

    3. Здравейте,

      Продължете според указанията на психиатъра, след време организмът ви ще привикне към медикаментите и страничните реакции ще отслабнат.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  52. Здравейте!Аз пия золофт вече пет години,но много напълнях.Искам да ви попитам дали мога да пия зелено кафе,за да отслабна!

    1. Здравейте,

      Да, може, но както знаете, освен добавката е нужно да промените храненето и да правите много физически упражнения, да спортувате или просто да ходите по 1-2 часа дневно /бързо ходене/.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  53. piq esobel po dve na den 10mg i tritiko vehet kahix dvaiset kila kakvo da pravq piq gi pihti god

  54. Здравейте! Пия вече 2месеца серопрам и мин доза ривотрил. Повлияването на симтпомите на генерализирано тревожно разтройство са минимални. въпреки постепенното повишаване на дозата на АД.Лекарят ми каза че следващия път или ще го смени или ще добави още нещо? Вече губя надежда в лечението…Според вас колко време е необходимо за да се почувства реално подобрение от даден АД? Как е по-разумно- да остане още , но доколко време, стария АД или да се смени …. Чувствам се като опитно зайче.. а не мога да живея нормално… Благодаря !

    1. ГЕНЕРАЛИЗИРАНО ТРЕВОВЖНО РАЗСТРОЙСТВО

    2. Здравейте,

      Моля да зададете конкретен въпрос, за да можем да сме Ви полезни.

      Благодаря!

      Хубав ден,

      Соня Атанасова
      https://www.revita.bg

  55. piq antidepresant paroxetine ot ednaipolovina godina nqmam vazmojnost da se posavetvam s moq lekar v bg tuk napravih 2 pati opit da gi spra pod lekarski kontrol no ne uspqh moga li da prodalja da go piq imali nqkakav strani4en efekt napalnqh dosta pora4ah si zeleno kafe na kapsoli za regolirane na tegloto moga li da go piq makar 4e vzemam paroxtine 1 tab sutrinnqmam nikakvi strani4ni deistviq za sega no kolko dalgo moga da piq tova lekarstvo sled opiteti mi za spirane se 4uvstvam zle posavetvaite me nesho ne sam v bg ot dosta dalgo vreme i sigorno oshe nkolko meseca nqma da moga da se pribera blagodarq vi predvaritelno

    1. Здравейте,

      Спокойно може да продължите да го приемате още няколко месеца. Някои от по-съществените странични ефекти са повлияване на чернодробната функция и кръвосъсирването. Ако имате възможност, направете изследване на чернодробните ензими и коагулационен профил, но ако нямате никакви оплаквания, не е спешно. Ако кръвното Ви налягане е нормално, не се повлиява от пароксетина и имате нормална поносимост към кофеина-не повишавате кръвно от кафето, може да приемате Зелено кафе.

      д-р Аелита Петрова

    2. Здравейте,

      Би трябвало след месец-два да има някакво подобрение. Добре е да се промени АД, а за да не се чувствате зле от тези неблагополучия в медикаментозното лечение,които между другото са нещо обичайно и често случващо се, е добре да участвате и вие – спорт, хоби, йога, рейки – намерете нещо, което да влияе положително на психическата ви нагласа и отношението ви към болестта, защото без вашето участие в лечебния процес, ще сте винаги зависима от външни фактори.Успех.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  56. Моля Ви да ми отговорите, за което предварително сърдечно Ви благодаря. Пречи ли непрекъснатото вземане на антидепресанти, т.е. на един и същи антидепресант в продължение на много години.Необходимо ли е да се прави почивки? Става въпрос конкретно за Ленуксин 10 милиграма.

    1. Здравейте,
      Както всеки медикамент, и Линуксин постепенно уврежда бъбреците и черния дроб,като степента на увреждане зависи от другите заболявания и лекарства, които се приемат, от продължителността на приема, от метаболизма и индивидуалните способности на организма да отделя токсините. При генетично здрави вътрешни органи и добър метаболизъм, медикаментът може да се приема десетки години без да се получат значими увреждания на организма. Ако не забелязвате странични ефекти и резултатите от профилактичните прегледи и изследвания при специалиста по вътрешни болести /може да е и личният лекар/ са добри, може да се приема без прекъсване в продължение на много години, докато психиатърът прецени, че е необходимо. Ако има някакви показания от страна на вътрешните органи, психиатърът може да изготви схема за постепенно спиране на Линуксин и подмяна с друг, по-малко токсичен/ако има такъв, не съм запозната/. Но, както знаете, не трябва да го спирате на своя глава, защото в голямата част от случаите, дори да има някакво натрупване и затруднено обезвреждане на токсичните метаболити от медикамента, това е приемлив риск за лечението на психическото разстройство. А вие, ако сте достатъчно загрижена за здравето си, може да водите начин на живот, който да подпомага детоксикацията на организма и да сведете до минимум евентуалните увреждания от продължителния прием на медикамента.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  57. Много ви Благодаря за бързите и адекватни отговори.Да имам пълно доверие на доктора си той е и най-добрия според мен! Благодаря отново :)Светъл ден 🙂

    1. Търсете д-р П. Стоянова гр Габрово тел.066813331 за записване.

  58. И още един въпрос пиех един антидепресант,но не ми повлия добре,доктора ми го смени с друг ,но и с него не чуствах подобрение и ми каза да спра лекарствата за една седмица!Защо,някой може ли да ми отговори и това значи ли че отново ще бъде сменен антидепресанта?Благодаря

    1. Илиана,
      най-вероятно лекарят Ви е посъветвал да спрете антидепресантите за седмица, за да може организмът Ви да се прочисти напълно от тях. Приблизително седмица трябва, за да може тялото ви напълно да се справи с тези лекарства. При всички медикаментите е различно – от 1 ден до 1 месец. Може би той ще ви предложи лекарства от друга група, с които да се почувствате по-добре или ще търси друго решение на въпроса. Каквото и да ви посъветва, най-добре е да следвате неговите указания, за да се справите с проблема.

      Мая Ковачева
      Ревита ООД
      https://www.revita.bg

  59. Искам да попитам кои са тези лекарства които водят до загуба на тегло?Тъй като пия антидепресант и ме интересува!Благодаря:)

    1. Илиана,
      наистина има лекарства срещу биполярно разстройство, депресия и дори мигрена, които водят до загуба на тегло. Те обаче се вземат само и единствено по лекарско предписание и много, много строг контрол. Не бих искала да споменавам имена, тъй като това е работа на лекарите – специалисти. Можете да попитате вашия лекар за медикаменти с подобно действие. Всяко лекарство обаче се предписва в зависимост от конкретното състояние на пациента. Лекарят е този, които взема предвид всички обстоятелства около заболяването и дали един или друг медикамент са подходящи.

      Мая Ковачева
      Ревита ООД
      https://www.revita.bg

    2. ЗДРАВЕЙТЕ !МЪЖЪТ МИ ПИЕ АНТИДЕПРЕСАНТИ!НА СЕРОКСАТ Е ВЕЧЕ 5 ГОДИНИ! НО ИСКАМЕ ДА СИ ИМАМЕ ОЩЕ ЕДНО ДЕТЕНЦЕ.ИСКАМ ДА РАЗБЕРА ДАЛИ ЩЕ ИМА НЯКАКВО УВРЕЖДАНЕ НА ДЕТЕТО !ОТ АНТИДЕПРЕСАНТИТЕ ИЛИ ТРЯБВА ДА ДЕ КОНСУЛТИРАМЕ С ДРУГ СПЕЦИАЛИСТ!

    3. Здравейте,

      Изследвания показват, че антидепресантите намаляват мъжката потентност и увреждат ДНК на сперматозоидите. За компетентна консултация се обърнете към Национална Генетична лаборатория, София, ул. Здраве 2, тел. +359 2 9172 268 : http://genetika.maichindom.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар


×
×

Cart