Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание


Черният пипер е вечнозелено пълзящо растение, чиито плодове са широко използвани като подправка. Тя се получава от ферментиралите изсушени червени плодчета на растението. От изсушените и обелени узрели плодове се получава бял пипер. Вкусът на черния пипер се дължи на веществото пиперин.

Белият пипер се различава само по това, че се приготвя от зрели плодове. Понякога, обаче, той се приготвя от сух черен пипер чрез отстраняване на външната обвивка. Не е толкова пикантен като черния, но има по-чист вкус.

Счита се, че черният пипер произхожда от Индия и се използва от повече от 4 000 години. През Средновековието арабите са търгували с черен пипер на доходния пазар на подправки от Индийския океан. Той е бил толкова скъп, че често е бил използван като залог или дори валута. Прекомерно високата му цена през Средните векове е била един от стимулите, които накарали португалците да търсят морски път до Индия. В наши дни черният пипер заема една четвърт от световната търговия с подправки.

Освен в кулинарията, черният пипер се използва в различни билкови формули. Като добавка към куркумата допринася за увеличаване на потентността. Ароматното масло от черен пипер се използва в аромотерапията. Растението има антиспазмолитично, слабително, затоплящо, антиоксидантно, съдоразширяващо действие, активира храносмилането, действа като афродизиак.

Черният пипер се прилага с лечебна цел при следните болести и състояния:

  • настинки;
  • кашлица;
  • грип;
  • подагра;
  • слабо храносмилане;
  • синдром на раздразненото черво;
  • запек;
  • атонична диспепсия;
  • затруднена концентрация;
  • главоболие;
  • ревматоиден артрит;
  • гадене;
  • лупус.

В големи концентрации маслото от черен пипер може да причини възпаление и зачервяване на кожата.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart