Search
Филтрирай по...


Чесънът е идеалният пример за комбинираното приложение на дадено растение като храна и лекарство. Той е едно от най-древните лекарства, познати на човечеството и е основна съставка в менюто на голям брой култури. В наши дни той е най-известен с положителния си ефект върху сърдечносъдовата система. Чесънът има свойството да унищожава различни бактерии и вируси. Редовната му консумация предпазва от атеросклероза, използва се за превенция от заболявания на коронарните артерии.

В наши дни чесънът е култивирано растение, което почти не се среща в дивата си форма. В Близкия Изток се отглежда от 5 000 години. Той е бил използван от древните цивилизации при респираторни проблеми, лошо храносмилане, намалено тегло, настинка, туберкулоза.

Активните съставки на чесъна имат силно изразено антимикробно действие. Те потискат развитието на много видове бактерии и гъбички. Някои от съставките му имат антитуморно действие. Най-важната активна съставка на чесъна се нарича алицин. Това е нестабилно вещество, което се активира само при дъвченето на пресен чесън. Сушеният или температурно обработеният чесън губят голяма част от алицина. По тази причина се препоръчва използването най-вече на суров чесън.

Чесънът е изключително полезен за сърдечносъдовата система. Той намалява нивото на холестерола и триглицеридите, спира слепването на кръвните плочици, подобрява еластичността на артериите, има антиоксидантно действие. Използва се успешно за лечение на гъбични инфекции, включително на Candida albicans, най-честият причинител на стомашно-чревни, вагинални и орални гъбични инфекции.

Най-новите проучвания сочат, че редовният прием на чесън намалява риска от рак на хранопровода, стомаха и дебелото черво. Важно е да се отбележи, че чесънът има способността да намалява кръвното налягане.

За добро здраве е добре да се приемат 1-2 скилидки чесън дневно. При хора, чувствителни към чесън, може да се наблюдават киселини или образуване на газове. Пациенти, приемащи редовно антикоагуланти и аспирин, трябва да избягват употребата на чесън. Не са известни противопоказания при бременност и кърмене.

Ревита Ви препоръчва:

Чесън (луковица), 580 mg

Чесън & магданоз, 545 mg

Гарлицин, 350 mg

Гарлицин имун съпорт, 400 mg

Гарлицин HC, 400 mg

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×

Cart