Обикновената шипка е вид диворастяща роза. Тя представлява многогодишен, бодлив, силно разклонен храст. Шипката има бледорозови цветове. Червено-оранжевите плодове узряват през есента – те са месести и са пълни с множество космати семена.
Шипката се среща в Европа, Северозападна Африка и Западна Азия, като днес е пренесена и в Северна Америка. Тя съдържа калций, желязо, фосфор, ниацин, лимонова киселина, витамин С, витамин А, витамини от В групата, танини. Шипката има леко слабително, астрингентно, диуретично и тонизиращо действие.
Билката се използва при лечението на различни болести:
- кръвоносна система – пречиства кръвта, при вътрешни кръвоизливи, кръвохрачене;
- женски болести – заболявания на гърдите, обилна менструация, маточни крампи;
- храносмилателна система – диария, дизентерия, подсилва стомаха;
- дихателна система – възпаление на белите дробове, настинки, кашлица, грип;
- пикочна система – пречиства бъбреците и пикочния мехур, елиминира пикочната киселина, помага при подагра, задържане на течности;
- други – утолява жаждата, при дефицит на витамин С при децата.
Освен с лечебна цел плодовете се използват за приготвяне на мармалад, билкови чайове и шипково вино.
Ревита Ви препоръчва: