Канелата и куркумата намаляват вредата от мазните храни - Revita.bg

Канелата и куркумата намаляват вредата от мазните храни

Канелата и куркумата намаляват вредата от мазните храниИзточните подправки понижават концентрацията на триглицериди в кръвта. Ако се добавят в храната, такива подправки като канелата и куркумата са способни да намалят степента на оксидативния стрес и да редуцират риска от развитие на хронични заболявания, показа изследване, публикувано на страниците на списание Nutrition.

Обикновено мазната храна увеличава нивото на триглицериди в кръвта, констатира ръководителят на изследването – Шийла Уест от Университета Пенсилвания. Ако това се случва прекалено често или показателите се повишават прекалено рязко, нараства вероятността от развитие на болести на сърцето. Според изследването на професор  Уест за редуциране на риска от мазните продукти помагат източните подправки, които са способни да понижат нивото на триглицеридите с цели 30%!

Канелата и куркумата намаляват вредата от мазните храни

Заедно със своите колеги Уест приготвила ястия за шест души на възраст между 30 и 65 години. Всички доброволци били с наднормено тегло, но иначе се радвали на добро физическо здраве. Изследователите добавили по две чаени лъжици подправки – розмарин, орегано, канела, куркума, черен пипер, чесън и паприка във всяка порция. Участниците получили също така пиле с къри, а за десерт бисквити с канела. Освен това били приготвени контролни ястия, идентични на първите, но без съдържание на подправки.

В продължение на 3 часа на всеки 30 минути на доброволците се правили анализи на кръвта. Когато изяждали ястия с подправки, активността на антиоксидантите в кръвта им се повишавала с 13%, а инсулиновата реакция се понижавала с близо 20%.

По думите на професор Уест много учени смятат, че окислителният стрес способства за възникването на артрит, диабет и болести на сърцето. Антиоксидантите (в случая подправките) могат да изиграят важна роля за намаляването на окислителния стрес, а от там и за понижаването на риска от развитие на тези заболявания.

Изследователите отбелязаха, че добавянето на 2 чаени лъжици подправки в храната не предизвикало никакви стомашни проблеми при доброволците по време на проучването. А дозата, която използвали, съдържала същото количество антиоксиданти като при 140 гр. червено вино или 40 гр. черен шоколад.

На следващия етап от изследването учените ще се опитат да изяснят възможно ли е постигането на подобни благотворни резултати, ако количеството на добавени подправки бъде намалено.

 

Канелата и куркумата намаляват вредата от мазните храни, 7.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...