Алфа липоева киселина (R-ALA) - Revita.bg

Алфа липоева киселина (R-ALA)

R-алфа липоева киселина – наричана още алфа-липоева киселина, R-ALA или R-тиоктинова киселина – представлява биодостъпния стерео изомер на ALA и мастна киселина с мощни антиоксидантни свойства. Среща се в месото и пресните зелени листни зеленчуци.

R-ALA е формата на алфа-липоева киселина, която естествено съществува в различни концентрации във всички мускули и вътрешни органи. Алфа-липоевата киселина е мастно-разтворима. След като приемете ALA с храната или като добавка, тя лесно влиза в кръвообращението и свободно преминава през бариерата между кръвта и мозъка.

ALA действа съвместно с витамин С и витамин Е, за да защити клетките и да освободи тялото от вредни вещества.

ALA има способността да рециклира ключови антиоксиданти, включително витамините С и Е, глутатион, коензим Q10 и дори самата себе си. Наричана “универсалният антиоксидант”, ALA подпомага витамините от В групата в производството на енергия от протеини, въглехидрати и мазнини. Освен това ALA помага на тялото да превръща глюкозата в енергия.

ALA е единственият антиоксидант, който доказано увеличава производството на глутатион, важен за правилното функциониране на имунната система. Глутатионът е основният водно-разтворим антиоксидант в организма и основен детоксикиращ агент на черния дроб. Глутатионът се разгражда в храносмилателната система преди да достигне клетките. Следователно, способността на ALA да увеличава нивата на глутатион е много важна.

Ползи за здравето от алфа-липоевата киселина (ALA)

ALA играе важна роля в цикъла на Кребс, основният процес в организма, който превръща въглехидратите в енергия. Алфа-липоевата киселина неутрализира голям брой различни свободни радикали, които се движат в тялото, молекули, които могат да повредят мембраните на клетките.

ALA регулира кръвната захар и нивата на холестерол, което има значение за цялото тяло. ALA се използва от любителите на бодибилдинга и други силови атлети, тъй като алфа-липоевата киселина играе ролята на метаболитен антиоксидант и се бори успешно със свободните радикали, които отслабват възстановяването на мускулите. ALA ускорява доставянето на въглехидрати, креатин и други важни хранителни съставки.

Биодостъпност, смесване и разтворимост на продукта

Алфа-липоевата киселина е мастно-разтворима, но има неприятен вкус. Алтернативата са капсулите, които съдържат алфа-липоева киселина и ацетил Л-карнитин.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...