Аскорбилов палмитат (витамин С естер) - Revita.bg

Аскорбилов палмитат (витамин С естер)

витамин С естерАскорбиловият палмитат (витамин С естер) е образуван от комбинацията на аскорбинова киселина с палмитинова киселина. Аскорбинова киселина е научното название на витамин С, важен антиоксидант.

Аскорбиновата киселина не е мастно-разтворима, което означава, че тя няма да се разтвори във вещества на мастна основа. Аскорбиловият палмитат, обаче, е мастно-разтворим и витамин С от него може да се съхрани в клетъчната мембрана, докато бъде необходим на организма.

Аскорбиловият палмитат действа синергично с витамин Е, като подпомага поддържането на постоянен запас от витамин Е.

Предимства на аскорбиловия палмитат

Аскорбиловият палмитат (витамин С естер) е мастно-разтворим антиоксидант. Витамин С има разнообразни функции. Той отговаря за изграждането и поддържането на нашите тъкани и подсилва имунната ни система. Тялото се нуждае от него, за да синтезира карнитин, който е жизнено необходим при транспортирането на енергия до митохондриите и за производството на допамин в нервната система и надбъбречните жлези.

Аскорбиновата киселина е необходима за синтеза на колаген и има структурна роля в костите, хрущялите и зъбите. Тя е важна за окислението на аминокиселините фенилаланин и тирозин и за превръщането на фолацина в тетрахидрофолиева киселина.

Витамин С е антиоксидант – той е един от многото антиоксиданти, които компенсират вредите, нанесени от свободните радикали, вторичните продукти в нашето тяло, образувани при превръщането на храната в енергия. Витамин С неутрализира потенциално вредните реакции в течните среди на тялото, като кръвта и течността в клетките и около тях.

Витамин С и съединителната тъкан – като участник в хидроксилацията на пролина, витамин С е необходим за производството на колаген, протеин, от който зависи целостта на всички фиброзни тъкани. Тези фибри се срещат по цялото тяло, като образуват здрави, но подвижни структури. Колагенът е „лепилото”, което подсилва много части на тялото като мускулите и кръвоносните съдове. То е необходимо за развитието и поддържането на здрави зъби, кости, лигавици, хрущяли, прешленните дискове, ставните повърхности, кожата и кръвоносните съдове. Чрез подпомагане производството на колаген, витамин С е жизнено важен за зарастване на раните и за подмяна на тъканите.

Витамин С и имунната система – витамин С е полезен като имунен стимулатор и модулатор в определени ситуации. Витамин С  повишава устойчивостта към инфекции чрез имунологичната активност на левкоцитите, производството на интерферон и поддържането на лигавичните мембрани.

Биодостъпност, смесване и разтворимост

Аскорбиловият палмитат е мастно-разтворим, затова може да се разтвори в масла и мастни вещества. Някои проучвания сочат, че аскорбиловият палмитат не се абсорбира така лесно, както аскорбиновата киселина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...