Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

витамин С естерАскорбиловият палмитат (витамин С естер) е образуван от комбинацията на аскорбинова киселина с палмитинова киселина. Аскорбинова киселина е научното название на витамин С, важен антиоксидант.

Аскорбиновата киселина не е мастно-разтворима, което означава, че тя няма да се разтвори във вещества на мастна основа. Аскорбиловият палмитат, обаче, е мастно-разтворим и витамин С от него може да се съхрани в клетъчната мембрана, докато бъде необходим на организма.

Аскорбиловият палмитат действа синергично с витамин Е, като подпомага поддържането на постоянен запас от витамин Е.

Предимства на аскорбиловия палмитат

Аскорбиловият палмитат (витамин С естер) е мастно-разтворим антиоксидант. Витамин С има разнообразни функции. Той отговаря за изграждането и поддържането на нашите тъкани и подсилва имунната ни система. Тялото се нуждае от него, за да синтезира карнитин, който е жизнено необходим при транспортирането на енергия до митохондриите и за производството на допамин в нервната система и надбъбречните жлези.

Аскорбиновата киселина е необходима за синтеза на колаген и има структурна роля в костите, хрущялите и зъбите. Тя е важна за окислението на аминокиселините фенилаланин и тирозин и за превръщането на фолацина в тетрахидрофолиева киселина.

Витамин С е антиоксидант – той е един от многото антиоксиданти, които компенсират вредите, нанесени от свободните радикали, вторичните продукти в нашето тяло, образувани при превръщането на храната в енергия. Витамин С неутрализира потенциално вредните реакции в течните среди на тялото, като кръвта и течността в клетките и около тях.

Витамин С и съединителната тъкан – като участник в хидроксилацията на пролина, витамин С е необходим за производството на колаген, протеин, от който зависи целостта на всички фиброзни тъкани. Тези фибри се срещат по цялото тяло, като образуват здрави, но подвижни структури. Колагенът е „лепилото”, което подсилва много части на тялото като мускулите и кръвоносните съдове. То е необходимо за развитието и поддържането на здрави зъби, кости, лигавици, хрущяли, прешленните дискове, ставните повърхности, кожата и кръвоносните съдове. Чрез подпомагане производството на колаген, витамин С е жизнено важен за зарастване на раните и за подмяна на тъканите.

Витамин С и имунната система – витамин С е полезен като имунен стимулатор и модулатор в определени ситуации. Витамин С  повишава устойчивостта към инфекции чрез имунологичната активност на левкоцитите, производството на интерферон и поддържането на лигавичните мембрани.

Биодостъпност, смесване и разтворимост

Аскорбиловият палмитат е мастно-разтворим, затова може да се разтвори в масла и мастни вещества. Някои проучвания сочат, че аскорбиловият палмитат не се абсорбира така лесно, както аскорбиновата киселина.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart