Бета аланин - Revita.bg

Бета аланин

Като предшественик в синтеза на L-карнозин, проучванията показват, че бета аланинът значително повишава нивата на карнозин в кръвта. Това повишаване може да доведе до повишена физическа активност.

Бета аланинът е единствената естествено съществуваща в организма аминокиселина, влизаща в състава на L-карнозина и пантотеновата киселина (витамин В5).

Карнозинът играе ролята на буфериращ агент и предпазва мускулната тъкан от висока киселинност, като намалява нивата на млечната киселина в тялото след физическо натоварване. Добавките с бета аланин може да подпомогнат физическото състояние чрез увеличаване границата на киселинност.


Защо просто да не приемаме карнозин вместо бета аланин?

В храносмилателния тракт карнозинът се преработва до съставните си аминокиселини, бета аланин и хистидин. Почти мигновено карнозинът бива или елиминиран или разрушен. След това тези две аминокиселини се транспортират до мускулите и се превръщат отново е карнозин чрез ензимното действие на карнозин синтетазата.

И от гледна точка на ефективността, и от гледна точка на финансите е разумно да приемате директно бета аланин. В противен случай е необходим приема на огромни количества карнозин, за да се постигне концентрирания ефект от бета аланиновите добавки.

Ползи за здравето от бета аланина

Бета аланинът може да бъде полезен за повишаване на издръжливостта и физическата активност при тежки тренировки и други натоварващи програми с упражнения.

Бета аланинът покачва нивата на карнозин в кръвта. Карнозинът е силно концентриран в мускулите и мозъка и е важен предшественик за образуването на вазодилататора азотен оксид. Вазодилатация е процесът на разширяване на кръвоносните съдове, който позволява увеличаването на кръвния поток по време на физическа дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...