Козметични процедури: ботокс


Ботокс е комерсиалното наименование на токсина, произвеждан от бактерията клостридиум ботулинум. В големи количества този токсин може да причини ботулизъм – хранително отравяне, което често завършва летално. Въпреки опасностите, които крие ботокса, учените откриха начин да извлекат ползите от него. Малки количества разреден ботокс могат да бъдат инжектирани директно в определени мускули, намалявайки по този начин мимическите бръчки и линиите на лицето.

Употребата на ботокс е разрешена в края на 80-те години от Комисията по храните и лекарствата, след като е установено, че ботоксът влияе положително върху състояния като блефароспазъм (неконтролирано мигане) и мързеливо око.

Как действа ботоксът?

Ботоксът блокира импулсите, които нервите изпращат към мускулите. Инжектираният мускул губи временно способността си да се съкращава, което видимо изглажда и омекотява бръчките.

Ботоксът се използва предимно за третиране на линиите на челото, бръчките около очите (така нареченият „пачи крак“) и линиите между веждите. Бръчките, причинени от гравитацията и излагането на слънчева светлина не се влияят от ботокса.

Как се извършва процедурата?

Процедурата отнема само няколко минути и не е необходима анестезия. Ботоксът се инжектира в мускулите с тънка игла, което може да причини лек дискомфорт. Обикновено пълният ефект от процедурата се проявява след 3 до 7 дни. Седмица преди инжекцията не трябва да се консумира алкохол, а за да се избегнат синините, 2 седмици преди процедурата не трябва да се приемат аспирин и противовъзпалителни лекарства.

Колко дълго трае ефектът?

Ефектът от ботокса продължава от 4 до 6 месеца, след което бръчките постепенно се появяват и трябва да бъдат третирани отново.

Странични ефекти

Временните синини са най-често срещаният страничен ефект, възникващ след процедурата. Възможно е и главоболие през първите 24-48 часа. Малък процент пациенти усещат тежест на клепачите, което може да продължи от 2 до 3 седмици. Причината е миграцията на ботокса, поради което третираната област не трябва да се търка поне 12 часа след процедурата.

Противопоказания

Бременни жени, кърмачки или хора с неврологични заболявания не трябва да се подлагат на процедури с ботокс. Преди инжектиране на ботокс се консултирайте с лекар!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Хормонален дисбаланс
Топ 3 природни продукти в подкрепа на женското здраве!
    Здравните теми, които вълнуват жените днес са свързани основно с начините за естествено балансиране на хормоните, предпазването от бактериални и гъбични инфекции,...
Лутеин зеаксантин
Лутеин и зеаксантин предпазват от вредния ефект на „синята светлина”!
    С развитието на технологиите се увеличава и риска от някои здравословни проблеми. Това се отнася особено много за модерното LED осветление, модерните...
Куркумин
Куркума – най-големият хит сред натуралните продукти за здраве!
    Невероятно мощните медицински ефекти на куркумата са известни от хиляди години насам. Тя е широко използвана в природната медицина на Древен Китай...