Бета каротин - Revita.bg

Бета каротин

Бета каротинът (провитамин А) е мощен антиоксидант подобно на витамин С и витамин Е. Той помага за неутрализирането на свободните радикали в тялото, молекули, които увреждат основата на клетъчната структура.

Веществото е било изолирано от корени на морков в началото на 19-ти век и е наречено каротин. Познат е още като бета каротин, каротини или каротиноиди. Бета каротинът е само един от почти 600 различни каротиноиди, силно пигментирани, мастно разтворими вещества, които придават на растенията червен, оранжев или жълт цвят.

Бета каротинът е провитамин на витамин А, което означава, че той се трансформира в активен витамин А в тялото. Това се случва в червата и в черния дроб. Витамин А, познат още като ретинол или ретинал, има ключова роля за здравето.

Прекомерната употреба на витамин А може да бъде токсична. Бета каротинът не се превръща в ретинол достатъчно бързо при остра токсичност, по тази причина някои производители разчитат на бета каротина като източник на витамин А.

Най-богатите източници на бета каротин са тъмните листни зеленчуци, морковите, доматите, пъпеша, сладките картофи, тиквата и броколите. Правилото е, че колкото по-интензивен е цветът на растението, толкова повече бета каротин съдържа. Бета каротинът има около 1/12 от мощността на чистия витамин А. Необходими са 12 микрограма бета каротин за осигуряване на еквивалента на 1 микрограм витамин А.

Ползи за здравето от бета каротина

Бета каротинът е предшественикът на витамин А и помага за протичането на същите процеси. Той се използва едновременно за превенция и лечение на дефицита на витамин А.

Бета каротинът помага за предпазване на очите. Тялото използва бета каротина за производството на ретинол, съставка необходима за доброто зрение.

Ниско-калоричното хранене, богато на плодове и зеленчуци (храни, които са бедни на мазнини и може да съдържат хранителни фибри, витамин А и витамин С) може да намалят появата на някои видове рак, болест свързана с много различни фактори.

Бета каротин, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...