Биотин (витамин В7, витамин H) - Revita.bg

Биотин (витамин В7, витамин H)

БиотинБиотинът е необходим за физиологичните процеси на всички растителни и животински организми. Той може да бъде синтезиран само от бактерии, дрожди, плесени, водорасли и някои растения. Той е от голямо значение за биохимичния състав за човешкото тяло, тъй като участва директно в преноса на въглероден диоксид и следователно е жизнено важен за метаболизма на въглехидратите и мазнините.

Познат още като витамин В7, витамин H или коензим R, биотинът действа като част от групата на витамин В комплекс, за да разгради и използва храната за енергия.

Тъй като е водноразтворим, биотинът помага за синтезирането на мастни киселини, аминокиселини и глюкоза. Биотинът се използва още за производството на междуклетъчни карбоксилазни ензими, което го прави жизнено важен за нормалния растеж и здраве на кожата и косата. Биотинът е необходим за здравето на костния мозък, кръвните клетки и нервната тъкан.

В тялото биотинът се намира в малки количества в мозъка, черният дроб и мускулната тъкан. Освен това тялото синтезира малки количества биотин в червата с помощта на бактерия, като той може да се абсорбира и да допринесе за набавяне на дневната доза биотин.

Добре балансираното хранене може да подсигури достатъчно количество биотин. Той се среща в черния дроб, жълтъка на яйцето, зърнените и бобовите храни, ядките. За него може да се каже, че е сравнително устойчив на висока температура, светлина и кислород. Различните методи за топлинна обработка на храната, обаче, могат да го разрушат. В резултат на това може да каже, че по-малко обработената храна съдържа повече биотин и съответно е по-полезна за здравето.

Ползи за здравето от биотина

Основната роля на биотина е свързана със способността му да разгражда мазнините, протеините и въглехидратите.  Биотинът е съществена градивна част на няколко ензима (където играе ролята на коензим), участва в метаболизма на енергия. Освен че е част от процесите на синтез, биотинът помага на тялото да усвои кръвната захар (глюкозата) за своите енергийни нужди.

Симптомите на дефицит на биотин включват косопад, червен люспест обрив около очите, носа, устата и гениталиите. Неврологичните симптоми на дефицита на биотин може да включват депресия, летаргия, халюцинации, сковаване на крайниците.

При хората недостигът на биотин може да бъде предизвикан при продължително хранене само със суров яйчен белтък, който съдържа протеин, който се свързва с биотина и пречи на неговата абсорбция. Продължителният прием на антибиотици може да възпрепятства образуването на биотин в червата и да увеличи риска от появата на симптомите на негови дефицит. Продължителната употреба на медикаменти против припадъци също може да доведе до недостиг на биотин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...