Калциев цитрат - Revita.bg

Калциев цитрат

Има различни добавки, които съдържат калций, като полезността на всяка от тях зависи от различни фактори като концентрацията и способността на абсорбция. Калциевият цитрат съдържа 21% елементарен калций, една от най-високите концентрации срещащи се в съединение и има най-добрата абсорбция от всички калциеви добавки. Имайте предвид, че съдържанието на калций е само един от факторите. Биодостъпността или степента на абсорбция, разтворимостта, взаимодействието с други лекарства или добавки, специфичното състояние на всеки човек, индивидуалните предпочитания и цената са други фактори, които се отчитат при избора на калциев продукт.

Калциевият цитрат е сол на калция и лимонената киселина, като от тях се получава леко кисел на вкус хранителен продукт. Освен приложението му като хранителна добавка, калциевият цитрат често се използва като компонент, който да придаде кисел вкус на храните, като хранителен консервант и като омекотител на водата, тъй като йоните на лимонената киселина могат да хелатират нежеланите метални йони.

Калциевият цитрат и калциевият карбонат съдържат калций, но калциевият карбонат, най-използваната форма в хранителните добавки, се нуждае от стомашна киселина за оптимално храносмилане и абсорбция. Следователно той не е най-подходящата форма за хора, които са претърпели операция за стомашен байпас или за хора, които използват лекарства за намаляване на стомашния сок. Калциевият цитрат може да бъде асимилиран дори от хората, при които се отделя малко или не се отделя стомашен сок.

Калцият е най-широко разпространеният минерал в човешкото тяло и е жизненоважен за правилното функциониране на тялото. Набавянето на достатъчно количество калций е жизненоважно за изграждането и поддържането на здрави кости. Всъщност тялото ще извлече калций от костите, ако общото ниво на калций е ниско.

Функционирането на клетките, съсирването на кръвта, мускулните контракции, предаването на нервни импулси биват сериозно повлияни от нивото на калций в организма. Освен това калцият може да се свърже с други минерали и да подпомогне извеждането им извън тялото.
Калцият влиза в състава на много храни, включително млечни продукти, водорасли, киноа, боб и ядки. Някой хора страдат от заболяване наречено хипокалцемия, недостатъчно калций в кръвта. Най-често срещаната причина за хипокалцемията е недостигът на витамин D, в резултат от лошо хранене или недостатъчно излагане на слънце. Необходими са задоволителни нива на витамин D за правилната абсорбция на калция.

Предимства на калциевия цитрат

Освен за поддържане на здрави кости и зъби, калцият е необходим за мускулните съкращения, нервната проводимост, пулсациите на сърцето, коагулацията на кръвта, секрецията на жлезите, производството на енергия, имунната защита.

Ако се задоволяват нуждите от калций, може да се предотврати чупенето и навяхването на костите.

Ревита ви препоръчва:

Калциев цитрат, 250 mg

Калциев цитрат, 9.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...