Холин битартрат - Revita.bg

Холин битартрат

Холин битартратът е водноразтворимо хранително вещество, което често се включва в групата на витамин В комплекс и се счита за липотропна съставка.

Липотропните вещества (липотропи) подпомагат черния дроб като превръщат транспортираните мазнини в енергия. В тази хранителна добавка холинът е комбиниран с битартрат (тартарна киселина), за да се подобри нивото на абсорбцията му в човешкото тяло. Тази добавка подпомага синтеза на вещества, които са жизненоважни за здравето на клетъчните мембрани. Малки количества холин се произвеждат от самото тяло, но тези естествени количества много често са недостатъчни.

Холинът, особено в лецитинова форма, е основна хранителна съставка, която се среща в много храни, съдържащи мазнини и протеини. Вътрешностите, яйцата, бобовите храни, пшеничния зародиш и фъстъците са естествени източници на холин. Холинът обикновено се среща във фосфолипидите (в мастната им част) в клетъчната мембрана под формата на фосфатидилхолин (лецитин) и в обвивките на нервните фибри (миелиновата обвивка). Смята се, че той влияе върху мускулните контракции, координацията и движението.

Освен липотропните функции, холинът  взаимодейства и с централната нервна система, като регулира предаването на нервните импулси, взаимодействието между клетките и функционирането на мускулите. Холинът подпомага производството на невротрансмитера ацетилхолин, който играе съществена роля за апетита, поведението, паметта и настроението. Освен това холинът има антиоксидантни качества, които предпазват клетките.

Ползи от употребата на холин битартрат

Холинът е жизненоважна хранителна съставка, необходима на организма за емулсифициране на мазнините и холестерола, както и  за транспортирането и производството на хормони. Освен това се използва за подпомагане правилното функциониране на жлъчния мехур и черния дроб и за регулиране на централната нервна система.

Холинът често се включва в групата на витамин В комплекс, тъй като взаимодейства веднага с други витамини от тази група, по-специално с фолиевата киселина (витамин В9) и цианокобаламина (витамин В12),  за да поддържа тялото здраво.

Холин битартратът подпомага производството на липотропни агенти, които превръщат мазнините в полезни вещества и подпомагат производството на „добър” холестерол (HDL). Холинът играе основна роля в образуването в тялото на бетаин, важен метилов донор.

Холин битартратът увеличава активността на мастните киселини.
Няколко проучвания показват, че добавките с холин подпомагат физическата издръжливост. При тренираните атлети концентрацията на холин в плазмата може да намалее с 40% по време на тренировка или състезание. Намаляването на холина в кръвта може да доведе до намаляване синтеза на ацетилхолин. Недостигът на холин може да доведе до увреждане на мускулите и черния дроб.

Ревита Ви препоръчва:

Холин и Инозитол (Витамин В4 и Витамин В8)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...