Пектин - Revita.bg

Пектин

Пектинът се среща в клетъчните стени на растенията и играе ролята на цимент в клетките на растенията, което придава твърдост на растенията. Корите на цитрусовите плодове като лимони и портокали, са едни от най-богатите източници на пектин. Пектинът е изграден от вискозни фибри и въглехидрати.

Първоначално пектинът бил изолиран и използван за производството на сладка и мармалади. След това се появили фабрики, които извличали пектин отначало от остатъците от изсушени ябълки, а след това от корите на цитрусовите плодове. Пектиновата индустрия се разпространила от САЩ към Европа и Мексико. Обикновено пектинът се продавал под формата на течен екстракт. Сега често се предлага под формата на прах, което го прави по-лесен за съхранение.

Ползи за здравето от пектина

Пектинът от цитрусови плодове обикновено се използва в храните като желиращ агент. Освен това цитрусовият пектин се използва в хранителните добавки като източник на разтворими фибри.

Тъй като пектинът увеличава количеството и вискозитета на изпражненията, той помага за поддържане на редовното ходене по голяма нужда.

Пектинът е известен и с омекотяващото си действие, което означава, че той образува гладък слой върху лигавичните мембрани, като гърлото. Пектинът се счита за естествен лек при разстроен стомах.

Пектинът увеличава вискозитета на чревния тракт, като по този начин помага при намалена абсорбция на холестерол от жлъчката и храната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...