Пиенето на кафе намалява риска от диабет. Каква обаче е причината? Китайски изследователи вече имат отговор на този въпрос. Те установили, че три съединения, открити в кафето, блокират токсичните натрупване на протеин, свързани с повишения риск от диабет тип 2. „Доказахме, че три специфични съединения пречат на токсичното натрупване. Това най-вероятно е причината поради, която любителите на кафето по-рядко страдат от захарна болест”, казва проф. Кун Хуанг, ръководител на проучването. Предишни тестове доказаха, че рискът от диабет намалява с 50% при хората, които пият по 4 или повече чаши кафе на ден.
Диабет тип 2 е най-разпространеният вид. При него организмът не произвежда достатъчно инсулин или клетките не могат да го усвоят. При диабет тип 2 нивата на глюкозата или захарта в кръвта са прекалено високи. Глюкозата се набавя от храната, а инсулинът е хормонът, който помага на глюкозата да се отдели в клетките, за да им предостави енергия.
Според китайските изследователи трите основни съставки в кафето, които намаляват риска от диабет са кофеин, кафеената киселина и хлорогенната киселина. Най-голям ефект за предпазване от диабет показала кафеената киселина, а най-малък кофеинът. „Безкофеиновото кафе също намалява риска от диабет, защото при него кафеената киселина и хлорогенната киселина са дори в по-голямо количество”, допълва проф. Хуанг.
Ревита Ви препоръчва
Алфа-липоева киселина, 360 mg;
Витамин С – Биофлавони, 500 mg