Search
Филтрирай по...

Депресия тревожност

 

Жълтият кантарион е едно от най-добрите средства при нервно напрежение, безсъние и стрес. Дали обаче той може да замести антидепресантите? Британски изследователи са се заели с амбициозната задача да сравнят действието на билката с четири различни и много популярни вида антидепресанти.

„Направихме мета-анализ на резултатите от различни проучвания. Оказа се, че жълтият кантарион има много по-малко и по-леки странични ефекти от конвенционалните медикаменти. Смятаме, че редовният му прием може да замести антидепресантите при по-леки случаи и винаги под лекарско наблюдение”, се казва в доклада на авторите. Само между 2 и 6% от пациентите, вземащи жълт кантарион споделят за странични ефекти. Най-често срещаните са стомашно-чревни оплаквания, алергични реакции, умора или безпокойство.

 

Данните включват изследвания проведени в Европа и Северна Америка за период от 5 години. „Един от сериозните проблеми при антидепресантите е опасните последици при предозиране. В някои случаи предозирането може да е фатално. При жълтия кантарион подобен риск не съществото. Предозиране 30 до 50 пъти по-високо от стандартната дневна доза може да навреди на здравето”, допълват още учените.

 

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart