Полезните свойства и приложения на черния бъз - Revita.bg

Полезните свойства и приложения на черния бъз

д-р Вергиния Георгиева

На въпросите на Ревита отговаря  д-р Вергиния Георгиева

 

1.    На какво е богат черният бъз и по-специално сиропът от черен бъз?
–    Черният бъз е с мощно антиоксидантно действие. Съдържа биофлаваноиди, витамини, минерали, макро- и микроелемненти, в това число калций, цинк, селен. Особено богато е съдържанието на желязо, така че е мощен енергиен тоник за организма, както за възрастни, така и за деца.
2.    Можем ли да използваме сиропът от черен бъз с цел превенция?
–    Да, задължително. Особено през пролетта, когато оганизмът е в дефицит и е бил беден на витамини и минерали. Черният бъз може да стимулира нашия организъм, да подобри храносмилането и кръвотворенето. Той има и мощен имуностимулиращ ефект. Превантивно може да се приема около 20-30 дни в профилактични дози преди грипни и парагрипни инфекции. В случай, че вече грипният вирус е налице, сиропа от черен бъз може да се приема от цялото семейство продължително време.
3.    При какви здравословни проблеми препоръчвате приемането на сироп от черен бъз Самбукус?
–    Сиропът от черен бъз е изключително полезен, както за деца така и за възрастни, при нарушен имунитет, често повтарящи се инфекции на горните дихателни пътища, често повтаряни пневмонии, проблеми с храносмилателната система, в това число хроничен гастрит, язвена болест и ентероколити, с нарушено усвояване на приеманата храна и дефицит на витамини и минерали. Черният бъз е особено полезен и при хронични проблеми на жлезите с вътрешна секреция – нарушен метаболизъм, както и при латентен или вече манифестен диабет при деца и възрастни. Особено полезен е при интоксикация на организма след химио- и лъчетерапия, при онкозаболявания, с желязонедоимачни анемии.
4.    Разкажете ни повече за комбинацията от черен бъз, прополис и ехинацея? Наистина ли е толкова ефикасна?
–    В предлаганата в аптечната мрежа комбинация от черен бъз, прополис и ехинацея, действието между трите съставки се увеличава многократно т.е. има потенциращ ефект върху организма. Приемани по отделно, те стимулират имунитета, но в случай на комбинирано приемане за продължителен период от време – три четири месеца без прекъсване. Особено полезен е през пролетта. Антибиотиците и болниците могат да бъдат забравени.
5.    Сиропът от черен бъз има ли странични ефекти? Може ли да се приема от кърмачета, малки деца, бременни жени и кърмачки?
–    Сиропът от черен бъз няма странични ефекти. Той е сертифициран и одобрен от МЗ. Може да се приема от деца, бременни жени и кърмачки. Ефектът е положителен. По-внимателно може да се приема от хора с тежка алергия. За кърмачета може да се прилага профилактично по няколко капки в сок или кърма.
6.    Традиционно в България се приготвя домашен сироп от черен бъз за лечебни цели. Носи ли рискове приготвянето му и какви са те?
–    Да, обикновено се приготвя домашен сироп. Рискове има, ако не е спазвана технологията и плодчетата не са достатъчно добре узрели. За този, който се прилага в аптечната мрежа са проведени достатъчно изследвания и сиропа е безопасен.
7.    Защо препоръчвате приемането на сироп от черен бъз от серията Sambucus?
–    Защото е с доказана ефективност при много широк кръг от заболявания. Не изисква време за приготвяне. Той е с много приятен аромат и вкус, и се приема с удоволствие, с чисто профилактична цел, за малки и големи.

Полезните свойства и приложения на черния бъз, 8.5 out of 10 based on 6 ratings

Коментари

 1. Здравейте! Направих домашен черен бъз от дървесният вид. Давам го на децата х ч.л сутрин на гладно. Възможно ли е да предизвика бактерии в урината или пикочна инфекция. Тъй като съвпадна даването на бъза единия път с пиелонефрит при едното дете , сега пък другото има мътна урина без други симптоми за сега. Чедя се дали би могло да има връзка с бъза. Благодаря Ви предварително!

 2. Здравейте, на 39 г.съм, възможно ли е при прием на черен бъз плод сушен на зърна за период от около два месеца по схема от 1 до 20 и обратно, да получа изпотяване около врата и главата само по време на сън ,въпреки,че приема на сушения бъз вече е преустановен от месец Февруари,кръвна картина и хормони са без отклонения? Благодаря Ви!

  1. Здравейте,

   Не мисля, че е възможен такъв ефект на черния бъз.
   Ако имате и други оплаквания, като необяснимо повишаване на температурата, отслабване, обща отпадналост, е добре да се консултирате с хематолог. Възможна причина е и пременопауза, въпреки нормалните стойности на половите хормони през деня/надявам се да са изследвани точно/. Добре е яйчниците да се прегледат с УЗ. Може да се направи и консултация с пулмолог за евентуална хронична инфекция в белия дроб. Антидепресантите, психотропните и др. медикаменти също предизвикват нощно изпотяване около врата и главата. Смъкването на кръвната захар през нощта също може да е причина за това изпотяване. Необходимо е да направите съответните консултации и състоянието Ви да бъде наблюдавано в динамика до появяването на нови симптоми, които ще помогнат за поставяне на диагнозата.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 3. Здравейте,купила съм си от билков магазин черни зрънца от бъзак,но незнам как да ги пия и колко продължително време.Аз пия пия по 10 зрънца сутрин.Дали е достатъчно.Интересува ме как действа на разширени вени.Предварително Благодаря.

  1. Здравейте,

   Според лечителя Петър Димков, дозата е 3 по 10 зрънца преди ядене. Има тонизиращ ефект при хемороиди и разширени вени. Приема се продължително време, на серии от 3-4 месеца с почивка от 10-15 дни до постигане на желания ефект. Ако след първата серия не се отчита ефект, прекъснете го. Плодчетата имат лаксативен, диуретичен и хипотензивен ефект /намалява кръвното налягане/. Ако това не е благоприятно за общото Ви състояние, не ги приемайте. Внимавайте зрънцата да са напълно узрели, недоузрелите плодове са токсични. Добре е да се консултирате с опитен билкар или лекар-фитотерапевт.

   д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...
Антиоксидант кожа
Тайната на страхотната кожа без бръчки се нарича астаксантин!
    Предполагали ли сте някога, че едно от най-мощните противостареещи естествени вещества, може да се съдържа във водораслите? Това вещество се нарича астаксантин,...