Червена боровинка за здрава пикочо–полова система - Revita.bg

Червена боровинка за здрава пикочо–полова система

Жените и пикочо-половите инфекции

Инфекциите на уринарния тракт са често срещан здравен проблем, особено при жените. Причина за това е най-вече устройството на женската пикочо-полова система. По-късата и по-широка уретра благоприятства лесното навлизане на бактерии, особено при грешки в личната хигиена. Задръжката на течности, особено в периода около менструация, също създава предпоставки за инфекция.

Най-честите симптоми при цистит

Възпалението на пикочния мехур (цистит) протича с парене и болка, чести позиви за уриниране, понякога с отделяне на мътна, с неприятна миризма урина или още по-рядко – кървава (при по-тежки случаи на хеморагичен цистит), нормална до субфебрилна температура.

Причинители на пикочо-половите инфекции

Най-често изолираните бактерии от урокултурите (изследване на урината за бактерии) са Escherichia coli – нормални обитатели на чревния тракт. По-рядко се срещат – Proteus, Pseudomonas, Klebsiella и др. Нерядко се изолира и смесена бактериална флора.

Кои са най-уязвимите на пикочо-полови инфекции хора?

  • Жените – поради анатомичното устройство на пикочо-половата им система
  • Диабетици – отделянето на глюкоза в урината създава идеални условия за развитие на бактериите
  • Хора с честа смяна на партньорите
  • Хора с аномалии на пикочните пътища, нарушаващи нормалното оттичане на урината

Как да се предпазим от инфекции?

  • Достатъчен прием на течности – осигурява добра диуреза и буквално промива пикочните пътища
  • Добра лична хигиена
  • Поддържане на оптимални нива на кръвната захар при диабетици
  • Уриниране след сексуални контакти

Защо червената боровинка е приятел на пикочо-половата ни система?

От почти столетие червената боровинка се използва като алтернативно средство за лечение на уринарни инфекции. Нейният състав включва около 80% вода, 10% въглехидрати и 10% антоцианидини, флавоноиди, катехини, органични киселини и витамин С. Счита се, че благоприятният ефект на червената боровинка, се дължи на антоцианидините. Те възпрепятстват прикрепването на бактериите върху епителните клетки на уринарния тракт и по този начин улесняват изхвърлянето им с урината. Въпреки, че екстрактите от червена боровинка не могат да изместят напълно антибиотиците в лечението, особено на по-тежките случаи на уринарни инфекции, те могат успешно да се прилагат за профилактика при застрашените групи хора. При леките случаи на цистит и при липса на подлежащи заболявания, червената боровинка може успешно да се използва и за лечение. Нейно предимство е липсата на странични ефекти и риск от създаване на резистентни на лечение бактерии, за разлика от антибиотиците.

Ежедневният прием на сок или екстракт от червена боровинка, заедно с прием на достатъчно количество течности, е един лесен и напълно безопасен метод да си спестим неприятните симптоми на уринарните инфекции. А естествения източник на витамин С в боровинките, ще ни направи по-устойчиви и на простудни заболявания, като укрепи имунната ни система!

 

Текст: д-р Мариана Цонева

лекар-ординатор в МБАЛ “Проф. Стоян Киркович” Стара Загора

Червена боровинка за здрава пикочо–полова система, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...