D-Маноза - Revita.bg

D-Маноза

горски плодове D-манозаD-манозата представлява проста захар, която се среща в естествен вид в ябълките, прасковите, червените боровинки, ягодите, малините, къпините и някои билки.

D-манозата се абсорбира в тялото 8 пъти по-бавно от глюкозата, тя не се превръща в гликоген и не се съхранява в черния дроб при храносмилането й. Вместо това, D- манозата се отделя извън тялото, като преминава през бъбреците, пикочния мехур и пикочните пътища. Тя не е свързана с регулирането на кръвната захар.

D-манозата първоначално била определена като алдохексоза от немския химик Емил Фишер през 1894 година. Фишер спечелил Нобеловата награда за химия през 1902г. за своя труд върху захарите и синтеза на пурин. Най-големият му успех, обаче, бил през 1890 година, когато успял да синтезира глюкоза, фруктоза и маноза от глицерол.

Ползи за здравето от D-манозата

D-манозата е най-добре позната със защитните си свойства за пикочния мехур и отделителния тракт. Счита се, че тя е по-ефективна от червената боровинка за подсигуряване доброто здраве на пикочния мехур и на отделителния тракт.

Захарите в D-манозата покриват лигавицата на пикочния мехур и отделителния тракт, когато преминат през тялото, като обграждат бактериалните клетки, което прави невъзможно залепването им към стените на пикочния мехур и отделителния тракт. По този начин бактериите се изхвърлят извън тялото при уриниране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...