Алкохолът прави човек по-креативенЗамисляли ли сте се защо художниците, певците и писателите често залитат по алкохола и наркотиците?! Каква е причината талантливи млади хора като Ейми Уайнхаус или Джими Хендрикс внезапно да напуснат този свят, защото са прекалили с опиатите? Психолози от Университета в Илинойс (САЩ) дават отговор на този въпрос. Според тях алкохолът помага на човек да стане по-креативен. В нетрезво състояние с около 0.75 промила в кръвта (равно на две големи бири) човек твори най-добре.
В тестовете участвали 40 здрави доброволци. Всеки от тях трябвало да нарисува картина, да напише стих за песен или кратък разказ, докато са в трезво състояние. След това участниците повторили експеримента, докато се наливат с алкохол. Доброволците били подложени и на други физически и психологични тестове. Те трябвало и да попълнят тест с различни въпроси. Оказало се, че под въздействието на алкохол човек става по-креативен, умът му обработва информацията по-бързо, но тялото и рефлексите се забавят. Това обяснява увереността, която чувстват на пътя пияните шофьори. Като цяло групата на подпийналите доброволци решила с близо 40% повече въпроса. Те давали отговорите с 5-6 секунди по-бързо от обичайно.
Все пак не хуквайте веднага към магазина за алкохол, предупреждават експертите. Добрият нощен сън има същия ефект, както чаша бира или вино.

 

Вашият коментар

Close Menu
×

Cart