Ден без тютюнев димНа 31 май отбелязваме Световният ден без тютюнев дим. Това е и повод Министерството на здравеопазването да организира редица прояви в цялата страна, насочени към информиране на населението за вредата от тютюнопушенето за човешкото здраве. Световният ден се отбелязва от Световната здравна организация от 1988 г. като през тази година мотото е: „Вмешателството на тютюневата индустрия”.
През целия месец май Регионалните здравни инспекции в страната отбелязват Световния ден без тютюн с различни инициативи. Бяха организирани кампании, дискусии, дебати, викторини, безплатни измервания на нивото на въглероден оксид в издишан въздух, чрез изпращане на послания по интернет на принципа „Предай нататък!”.
На 31 май от 10:00 до 19:00 ч. пред Народния театър „Иван Вазов” ще се извършва измерване на различни показатели за състоянието на белия дроб като витален капацитет, еластичност, количество въглероден оксид в издишан въздух, наличие на карбоксихемоглобин в кръвта и др. Гражданите ще могат да  намерят информация и да получат практически съвети за програми и начини за отказ от тютюнопушене, които се практикуват от специалисти у нас. Д-р София Ангелова ще представи темата: „Пасивно тютюнопушене – криворазбрана толерантност и… как да се избавим от нея”.  Присъстващите на проявата ще се запознаят с методите за отказ от тютюнопушене, препоръчвани от Европейската комисия в рамките на кампанията „Бившите пушачи са неудържими“, както и в кабинетите за безплатни консултации в регионалните здравни инспекции в страната. Желаещите ще могат да се записват като доброволци за участие в контрола по осигуряване на обществена среда, свободна от тютюнев дим. Ученици от софийски училища ще представят своите проекти като участници в националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 4”. По време на проявата посетителите ще получат практични и полезни промоционални предмети и печатни материали по темата.  Ще бъдат представени рисунки на деца от Международния конкурс за детска рисунка „Не на цигарите!”.
Специални прояви пред Народния театър в столицата ще бъдат организирани и по проекта „Информирани и здрави“ на МЗ, насочен към реализиране на „Национална кампания срещу тютюнопушенето“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”,съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. От 16:30 – 18:30 ч. ще се състоят прожекции на образователни филми, насочени към последиците от активното и пасивно тютюнопушене. Ще бъдат организирани дискусии, викторини и томболи с награди, ще се разпространяват листовки, брошури, флаери и стикери  в изпълнение на проект „Информирани и здрави”.
Също на 31 май, от 10.00 ч. в Столичната библиотека на пл. Славейков ще се състои дискусия, на която ще бъде представен опита на други държави, въвели пълна забрана на тютюнопушенето в закрити и на някои открити обществени места. Сред участниците ще бъдат представители на МЗ, на посолства на държави, където е влязла в сила пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, представители на офиса на Световна здравна организация за България. В дискусията ще се включат също експерти от Националния център по обществено здраве и анализи, Столична РЗИ, неправителствени организации, граждани. Преди това, от 9.00 ч. ще се състои презентация на проф. Назми Билир, експерт от университета „Хаджеттепе” в Анкара, за опита на Турция по въвеждане на пълната забрана на тютюнопушенето в закритите обществени места. Гостът е известен експерт, член на Европейския борд на съветниците по отказ от тютюнопушене, един от авторите на книгата „Европейски насоки за отказ от тютюнопушене“.

Вашият коментар

Close Menu
×

Cart