Search
Филтрирай по...

Столичната Първа градска болница е започнала преговори за купуването на операционния робот “Да Винчи”, какъвто в момента у нас има само в плевенската университетска болница. С робота “Да Винчи” могат да се извършват гинекологични, урологични, неврохирургични, коремни и други операции.

“Надяваме се модерната апаратура да заработи до една-две години”,  е заявил пред журналисти шефът на болницата д-р Цветомир Димитров. Вече се водели преговори със здравната каса тя да поема необходимите консумативи, каквато е европейската практика. “Нека припомним, че в съседна Румъния вече има 10 такива апарата, а ние едва един”, добавя директорът.

Д-р Димитров е дал изчерпателна информация за нововъведенията в Първа градска болница. Тук е внедрена дигитализация на образната диагностика. Това означава, че по електронен път данните от различни изследвания могат да се изпратят в различни болници. “Въведохме и нови хирургични методи, извършвани чрез специална апаратура, които са спасителни при полипи и тумори на дебелото черво. При тях операторът подхожда откъм лумена (б. р. – вътрешната страна) на дебелото черво и по този начин се изрязват всички образувания, които могат да доведат до тежки усложнения. “, е  обяснил директорът на Първа градска.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

// Трейкинг код ЕТАРГЕТ //
×

Cart