Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Правилното дъвчене на храната е важно за нейното усвояване и има доказани ползи за здравето и контрола на теглото. От яденето на бързи обороти може да имате печалба на време, но в дългосрочен план нещата хич няма да бъдат розови. Спестеното време ще изгубите в упражнения по фитнес залите или спазването на диети. И причината за това е, че защото сте омели набързо, но и със сигурност сте хапнали повече от необходимото.

Когато набързо изсипете като лавина храната в стомаха си, рецепторите нямат време, за да сигнализират, че вече сте сити. А  вие вече поглъщата втората порция и продължавате да ядете на големи хапки, които преглъщате с труд, защото не са сдъвкани.

Неправилното сдъвкване на храната води до непълно усвояване на хранителните вещества, което обезсмисля процеса на хранене. При старателното и бавно дъвчене ефектът е обратен: стомахът получава информация, че идва храна за обработка и се подготвя за действие. Ето защо специалисти препоръчват: всяка хапка да се сдъвква до еднородна маса по 32 пъти (колкото са зъбите), яжте малки хапки, не слагайте в устата си друга хапка, докато не сте преглътнали предишната, пийте вода след като сте преглътнали, не се разсейвайте.

Вашият коментар

Център за поверителност

  Necessary

  Advertising

  Analytics

  Other

  ×

  Cart