Search
Филтрирай по...

Редовното пиене на вино в умерени количества след менопаузата помага за поддържане на здравината на костите, а въздържането от алкохол повишава опасността от развитие на остеопороза, показва изследване на международен екип от учени.  Една-две чаши вино на ден могат да са точно толкова ефективни, колкото лекарствата за предпазване на костите на възрастните жени от изтъняване.

Това е мнението на експерти от Международния научен форум за изследване на алкохола, които са  анализирали проучване на учени от университета в Орегон. В него се посочва, че когато жените пият 19 грама алкохол на ден – около две малки чаши вино, загубата на стара кост, подобряваща баланса между стара и нова кост, намалява и здравината се поддържа. Но когато жените спряли да пият, костният баланс се нарушил.

“Умерените количества алкохол могат да са полезни за костите, но прекомерното пиене създава опасност от счупвания и увеличава риска от падания”, предупреждава Сара Лейланд от Националното сдружение по остеопороза във Великобритания. Изглежда, че алкохолът лекува нарушаването на баланса между разрушаващата се стара кост и лошото производство на нова кост, което може да доведе до остеопороза при възрастните жени.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart