Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Чаша портокалов сок може да намали нивото на високия холестерол и риска от сърдечно-съдови проблеми. Това показват резултатите от проучване на бразилски учени, публикувани преди седмица. Портокаловият сок съдържа т.нар. флавоноиди. Те действат като антиоксиданти. “Оказва се, че чаша прясноизцеден цитрусов плод регулира липидния профил на хора с висок холестерол”, обяснява д-р Амаури Сезар, ръководител на проекта от университета в Сао Пауло (Бразилия). “Проучването ни доказа, че след регулярния прием на портокаловия сок високият холестерол намалява с 48%, а кръвното налягане на доброволците се регулира.”
Учени изследват ползите от портокаловия сок от години. Знае се, че този плод съдържа високо количество витамин С, който предпазва от редица заболявания. В 1 чаша сок например се съдържат до 70 мг витамин С – препоръчваната доза за възрастен човек за 1 ден. Освен това той е и прекрасен източник на фолиева киселина.
Холестеролът е органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. Неговата роля се изразява в участие в изграждането на клетъчните мембрани, образуване на надбъбречните и половите хормони, витамин D и др. Голяма част от холестерола се синтезира в черния дроб, а останалата се набавя чрез храната. Когато нивото на холестерола е високо, настъпват увреждане на стените на съдовете и се развива атеросклероза.Ревита Ви препоръчва:

Горчив портокал, 450 mg

Грейпфрут (семена), 250 mg

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart