Мозъкът на човека не остарява - Revita.bg

Мозъкът на човека не остарява

Мозъкът на човека има огромен потенциал и „източник на вечна младост“, твърдят изследователи от Чикагския университет. В определени условия и при здравословен начин на живот състоянието на мозъка на 70-годишен човек ще е същото, а може би и по-добро от 30-годишен човек, смятат учените, цитирани от ИТАР-ТАСС. Триизмерното сканиране на човешкия мозък установило, че човешкият организъм е способен да се противопостави на стареенето. С годините мозъкът всъщност се развивал, особено ако е ангажиран с интелектуална дейност. Всеки случай мозъкът на възрастен човек се справя по-добре с някои задачи в сравнение с мозъка на млад човек.

Важни за дълголетието на мозъка са и храните, богати на коензим Q10, който  може да помогне и за предпазването на мозъка от Алцхаймер и деменция. Тези заболявания са свързани с митохондриалната недостатъчност в мозъчните клетки, която води до клетъчна смърт. Коензим Q10 стимулира правилното митохондриално функциониране, а антиоксидантните му свойства помагат за предпазването на мозъчните клетки. Все пак учените не могли да установят къде точно в мозъка се намира „източника на младостта“. Смята се, че важна роля в случая играе наследствеността, генетичните особености и активният начин на живот.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
UV лъчи слънцезащита
Внимание: слънцезащитната козметика не е достатъчна, нужен е колаген!
    Стане ли дума за защита от UV радиацията, всички се сещаме първо за конвенционалната слънцезащитна козметика, която се нанася локално върху кожата....
Пребиотици
Пробиотиците – оптимален източник на здраве и красота!
    Пробиотиците се използват отдавна от хората, а млечните продукти, които ги съдържат, са традиционна храна в някои райони по света. Съществуват около...
Диети
Кратко въведение в суровоядството – само за начинаещи!
    Защо сурова храна? Храненето със сурови храни се основава на схващането, че най-здравословната храна е непреминалата през топлинна обработка. Огромната част от...