ликопенът в доматите понижава риска от злокачествени тумори Доматите помагат да се понижи риска от злокачествени тумори на хранопровода, гърдите, белите дробове, стомаха, панкреаса, простатата, дебелото и правото черво, твърдят за пореден път учени. Силата на червения зеленчук е във високото съдържание на каротиноида ликопен. Италиански учени са анализирали хранителния режим на 2700 пациенти с рак на червата и са ги сравнили с навиците на 2900 здрави хора, които употребявали всекидневно в храната си домати. Резултатите показали, че феновете на доматената диета рискуват да заболеят от рак на червата с 30-40%  по-малко, отколкото тези, които похапвали домати отвреме навреме.

В медицинското училище в Харвард група специалисти наблюдавала в продължение на 6 години 47 000 мъже, сред които били и пациенти от рисковата група. Мъжете в едната група употребявали домати всеки ден, а в другата – не.  При любителите на доматите шансът да заболеят от рак на простата намалял с 21–34%. Онколози от Филаделфия и Детройт от своя страна установили, че при пациентати с рак на простата, които приемали ликопен преди операцията, отстранените тумори били по-малки по размер и по-рядко възниквали метастази. Пациентите от първата група изяждали по около 460 гр домати на ден. И то не само в сурови, но и готвени.

Вашият коментар

Close Menu
×

Cart