Search
Филтрирай по...

Навсякъде по света от десетилетия няма майка, която да не е водила тази неравна борба – “Изяде ли си зеленчуците?” Едва ли има дете, което да не е крило морковите под масата или да не се е опитвало да нахрани кучето с граха или броколите. За съжаление тази битка е неравна и напълно загубена. Факт е, че малчуганите не обичат да хапват здравословните плодове и зеленчуци, а подмамени от рекламите по телевизията все по-често посягат към сладкишите и снаксовете. Според проучване, направено в края на 2009 г. в САЩ, само 33% от възрастните приемат необходимото за организма им количество плодове, а 27% – зеленчуци. Положението е още по-зле при подрастващите. Едва 13% признават, че посягат към полезните храни ежедневно.
Каква е ситуацията в България? За съжаление у нас няма подробен доклад, но от Министерството на здравеопазването има данни, че през 2009 г. българите консумирали само 121 г. плодове за денонощие и 187,4 г зеленчуци при препоръчителна дажба по 1000 г. общо за двете. Статистиката сочи още, че през последните години не се отказваме от шоколада, сладкишите и газираните напитки, които бележат истински бум. Това е и причината 60% от българите над 18-годишна възраст са със свръхтегло, а 20% са със затлъстяване.

Проблемът е, че организмът ни е като машина, която се нуждае непрекъснато от гориво – фибри, витамини, минерали. Ако човек не си ги набавя чрез плодовете и зеленчуците, той трябва да се погрижи да си ги достави от друго място, защото тялото му постепенно се изчерпва.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart