Навсякъде по света от десетилетия няма майка, която да не е водила тази неравна борба – “Изяде ли си зеленчуците?” Едва ли има дете, което да не е крило морковите под масата или да не се е опитвало да нахрани кучето с граха или броколите. За съжаление тази битка е неравна и напълно загубена. Факт е, че малчуганите не обичат да хапват здравословните плодове и зеленчуци, а подмамени от рекламите по телевизията все по-често посягат към сладкишите и снаксовете. Според проучване, направено в края на 2009 г. в САЩ, само 33% от възрастните приемат необходимото за организма им количество плодове, а 27% – зеленчуци. Положението е още по-зле при подрастващите. Едва 13% признават, че посягат към полезните храни ежедневно.
Каква е ситуацията в България? За съжаление у нас няма подробен доклад, но от Министерството на здравеопазването има данни, че през 2009 г. българите консумирали само 121 г. плодове за денонощие и 187,4 г зеленчуци при препоръчителна дажба по 1000 г. общо за двете. Статистиката сочи още, че през последните години не се отказваме от шоколада, сладкишите и газираните напитки, които бележат истински бум. Това е и причината 60% от българите над 18-годишна възраст са със свръхтегло, а 20% са със затлъстяване.

Проблемът е, че организмът ни е като машина, която се нуждае непрекъснато от гориво – фибри, витамини, минерали. Ако човек не си ги набавя чрез плодовете и зеленчуците, той трябва да се погрижи да си ги достави от друго място, защото тялото му постепенно се изчерпва.

Вашият коментар

Close Menu
×

Cart