Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Пробиотиците понижават риска от прееклампсия при бременнитеУпотребата на млечнокисели продукти с пробиотици понижава риска от появата на прееклампсия при бременните, обявиха норвежки учени. Прееклампсията възниква при високо кръвно налягане с отичане и подпухване на ръцете, глезените и лицето (вследствие задържане на вода в тялото), бързо повишаване на телесното тегло (1,5 – 2 кг. седмично) и нарушения в съня. Това са само видимите белези, че в организма на жената нещо не е наред. Характерно за преекплампсията е и повишеното ниво на белтъчини (албумин), отделяни от бъбреците в урината и силно главоболие.

Прееклампсията, позната още като „токсемия” (наличие на отровни вещества в кръвта), обикновено се проявява през последния триместър на бременността и се развива много бързо, което увеличава риска от увреждане на бебето. Норвежките учени са наблюдавали протичането на бременността при 30 000 жени. Оказало се, че при тези от тях, които употребявали пробиотици, прееклапсия била засечена само при 4,1%, а при тези, които се отказали от пробиотиците –  5,6%. Специалистите са пресметнали, че при жените, които употребяват пробиотици, рискът от тази болест е с 20% по-нисък. Рискови фактори за прееклампсията са затлъстяването, многоплодната бременност, наследственост, диабет.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Cart