Search
Филтрирай по...

Кои хранителни вещества подсилват имунната системаСила. Защита. Упорство. Това са думите, с които човек свързва имунната система. Всички ние се опитваме да предотвратим боледуването чрез превантивни мерки като миене на ръцете, покриване на устата при кихане и кашляне и особено чрез правилно хранене. Приемът на здравословни храни помага на тялото да се справя ежедневно и денонощно с натрапниците, наречени патогени, независимо дали те имат вирусен, бактериален, гъбичен или друг произход.

Имунната система представлява многослойна бариера, съставена от лигавици, кожа, други мембрани и химични вещества, които действат заедно в борбата за унищожаване на патогените. Тяхната цел е постигане на баланс, което понякога е свързано с предизвикване на възпаление и апоптоза (клетъчна смърт), а друг път тези процеси се предизвикват, когато целта е постигната, като те проверяват готовността на системата. Прекомерното стимулиране на имунната система може да доведе до автоимунни заболявания, а потискането й до инфекции; и двете може да доведат до дегенерация.

Принципът на действие на имунната система е една от най-интересните теми за изследователите като всеки месец се появяват нови резултати. Представяме ви кратък обзор на въздействието на различни хранителни съставки върху имунната система.

Отдавна се знае, че витамините и минералите оказват влияние върху имунния отговор. Приемът на витамин С при настинки и грип помага за запазване целостта на клетките и подобрява активността на клетките-убийци и лимфоцитите.

Наскоро проведено изследване доказва, че витамин Д играе важна роля за оцеляване на клетките при лимфома. Освен това той влияе върху предаването на сигнали между макрофагите и кератиноцитите в епидермиса, като повишава способността им за бариерна защита.

Витамин А и неговият активен метаболит ретиноидната киселина влияят върху придобитата имунна система като повишават антителата и регулират броя на Т- и В-клетките и клетъчната диференциация.

Витамин Е влияе върху производството на цитокини и така повлиява възпалителния процес, особено при по-възрастните хора.

От минералите цинкът действа като междуклетъчна сигнална молекула за имунните клетки. Липсата на цинк е свързана с увеличено производство на възпалителни цитокини и окислителен стрес. Нормалните нива на цинк са свързани с намален риск от пневмония.

Дефицитът на селен и особено на селенопротеини се свързва с намалена активност на макрофагите. Китайската академия на науките в Пекин доказва, че ниските нива на селен имат негативен ефект върху вродения имунитет, което прави бебетата по-податливи на инфекции.

Добре познати са антивирусните и антибактериални свойства на ехинацеята, бъза и чесъна, което ги прави много полезни при настинка и грип. Астрагалусът има имуномодулиращо и възстановително действие. Той увеличава фагоцитозната активност на макрофагите и лимфоцитния отговор при имуносупресия.

През 2009г. индийски учени доказват, че растението андрографис (Andrographis paniculata) нормализира нарушения имунен отговор при антигенно взаимодействие и противодейства на имуносупресията. Друго растение, куркумата, е добре познато с противовъзпалителните си свойства и дава големи надежди като разрушител на раковите клетки чрез апоптоза. Това е изключително полезно при болестта на Алцхаймер. Куркуминоидите в комбинация с витамин Д3 подобряват вродения имунитет при пациенти с Алцхаймер и стимулират макрофагите да разрушат амилоидните плаки, които водят до проблеми с невроните при тази болест.

Водораслото спирулина увеличава фагоцитозната активност на макрофагите, стимулира цитокините и производството на антитела и активира Т-, В-клетките и клетките-убийци.

В последно време екстрактът от нар набира популярност поради своите противовъзпалителни свойства. Учените от университета в Уорчестър, Масачузетс доказват, че сокът от нар има способността на деактивира вирусите на СПИН, грип, херпес и сифилис.

Полизахаридите, които представляват неразтворимите въглехидрати, се срещат в няколко растителни вида. Такива са арабиногалактаните в ехинацеята, растенията Larix occidentalis, Tinospora cordifolia. Те стимулират цитотоксичността при клетките-убийци.

Добър източник на определен тип полизахариди, бета глюкани, са лечебните гъби. Все по-известна на Запад става гъбата майтаке, която силно активира имунните клетки, макрофагите и Т-клетките, увеличава цитотоксичността на клетките-убийци и регулира определени неврофили.

Гъбата рейшимодулира активацията на Т-клетките като въздейства директно върху моноцитите. Нейните полизахариди активират В-клетките и секрецията на антитела.

Гъбата кориолус съдържа специална съставка – свързан с протеин полизахарид, която има както клетъчно, така и хуморално имуномодулиращо действие, повишава производството на антитела, активира Т-клетките в лимфните възли и модулира производството на Т-клетки.

Учени от университета в Осло, Норвегия, са открили, че лечебната гъба агарикус (Agaricus blazeii) има силни имуномодулиращи свойства, като повишава нивата на имуноглобулин G и повишава производството на Т-клетки в далака, повишава фагоцитозата и устойчивостта на организма към бактериални инфекции.

Бирената мая (дрождите Saccharomyces cerevisiae) също се оказва богат източник на полизахариди. Действието й се свързва с намаляване случаите на инфекции на горните дихателни пътища при хора, предразположени към свързана със стрес имуносупресия.

Майчината кърма е един от най-големите подаръци за имунната система, които майката може да даде на своето дете. През 2009г. медицинското училище в Харвард прави изследване, според което олигозахаридите и другите глюкани в майчината кърма представляват вродена имунна защита, която може да се предаде от майката на бебето и да го предпази от стомашно-чревни и други патогени. Допълнителният прием на коластра може да спре болести, причинени от мукозни патогени при много животински видове.

Пробиотиците са така наречените „добри” бактерии, който се борят с „лошите” бактерии, особено в стомаха, устната кухина, лигавичните мембрани. Пробиотиците намаляват продължителността и сериозността на настинката и грипа.

Здравето на имунната система е изключително важно, особено при вирусните и бактериалните епидемии, с които постоянно се сблъскваме. Това е само една от причините научните изследвания да са насочени към природни съставки, които подпомагат имунната система.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart