Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

В САЩ е одобрен за използване нов препарат от Johnson&Johnson, предназначен за пациенти с резистентна туберкулоза, които не реагират на обикновените методи на терапия, съобщава Reuters.  Това е първото лекарство през последните 40 години, което използва иновационен метод на въздействие. То блокира ензима, който произвежда енергията, необходима на бактериите на туберкулозата.

Новото лекарството е отговор на огласените опасения на СЗО, че туберкулозата става неизлечима с появата на нов щам на бацила и той се превръща в реална заплаха, тъй като е все по-резистентен на прилаганите медикаменти. „Опасността е реална. Апокалиптични сценарии не са вероятни, но не са и невъзможни“, посочи Марио Равилионе, директор на департамента по туберкулоза към СЗО.  Заплахата става още по-силна поради появата на все повече случаи на мултирезистентна /MDR-TV/ и ултрарезистентна туберкулоза /XDR-TV/. Туберкулозата се смята за резистентна, ако бактериите престанат да реагират на поне два препарата  – изониазид и рифампицин.

Активното вещество в новия препарат е bedaquiline. Търсенето на подобни лекарства остава високо. През 2011 г. в света от туберкулоза са се заразили 9 милиона души, а 1,4 милиона са починали.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart