Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти

“Основните сложни феноли в чистия зехтин потискат свръхпроизводството в раковите клетки на гена Her2, отговарящ за производството на едноименната белтъчина”, твърди Хавиер Менендес от Каталунския онкологичен институт и Антонио Сегура-Каретеро от университета на Гренада, Испания. В зехтина се съдържат две химични съединения, които са в състояние да спрат растежа на раковите клетки, сочат резултатите от изследването на специалистите.  Зехтинът от първото изстискване (т.нар. virgin oil), съдържа веществата лигнин и сецоиридоид, които блокират белтъчината Her2, която способства за растежа и размножаването на вредните клетки. Според учените зехтинът дори може да се използва за създаването на нови лекарства срещу рак на гърдата.

В предишно изследване американски учени заявиха, че 1 супена лъжица зехтин на ден паралелно с редуцирането на употребата на други мазнини, помага рискът от рак на гърдата да спадне с 45%. Изследванията са правени в продължение на 4 години. В тях са взели участие повече от 60 хиляди жени на възраст от 40 до 76 години. Консумиращите редовно зехтин имат и 41% по-нисък риск от получаване на инсулт, в сравнение с тези, които не включват растителната мазнина в хранителния си режим. Благодарение на зехтина се запазва еластичността на артериите и се предотвратява развитието на сърдечни заболявания.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart