Диетолог Георги Балджиев: "Закуската е може би най-важното хранене през деня" - Revita.bg

Диетолог Георги Балджиев: „Закуската е може би най-важното хранене през деня“

Защо е важна закуската и какво бихте препоръчали на хората, които я пропускат?

Закуската е може би най-важното хранене през деня. В зависимост от това какво се консумира на закуска се „настройва“ по определен начин метаболизма, а във връзка с това се определя и нивото на жизнения тонус през целия ден. Съществуват редица спорове по отношение на храненето сутрин, като някои твърдения са доста крайни, но практиката е показала, че истинска промяна при хората, целящи отслабване, се случва едва след като започнат редовно да закусват. Ето защо винаги препоръчвам деня да започне със закуска – за хората, които нямат този навик е подходящо да започнат да го изграждат постепенно, тъй като храненето на сила не е препоръчително – в подобни случаи се използват въвеждащи програми, в резултат на които човек свиква със сутрешното хранене. И усещайки положителните промени човек затвърждава този здравословен навик завинаги.

Каква закуска е най-подходящата – тип „руска“, която е обилна и засищаща или лека, основаваща се на плодове и зърнени храни?

Както обилното хранене сутрин, така и лекото похапване, не са препоръчителни. Най-добре е да бъдат спазени нормите, определени според индивидуалните нужди, но при здрави хора с активно ежедневие могат да бъдат дадени следните общи насоки: сутрешното хранене задължително трябва да включва протеини и въглехидрати в комбинация. Мазнините е препоръчително да са минимално количество за това хранене, тъй като забавят пълноценното, първо за деня, усвояване на аминокиселините, служещи основно като градивен материал за организма и въглехидратите, които служат като основен източник на енергия. За съжаление, в традиционната българска закуска често намират място продукти като бял хляб, маргарини, масла, пастети, кашкавал и пълномаслено сирене, да не говорим за готовите тестени закуски, които са комбинация предимно от въглехидрати и мазнини. Най-добре е те да бъдат избегнати и да се заместят с продукти като яйца, нискомаслени млечни продукти, овесена каша или зърнени закуски без добавена захар. Отново трябва да се отбележи, че за най-здравословна комбинация на продуктите за закуска (а и за останалите хранения) е препоръчително да се съобразят индивидуалните особености, като за целта може да се направи консултация с диетолог.

Какво е мястото на плодовете?

Плодовете са чудесен източник на бързоусвоими въглехидрати и, образно казано, „задвижват“ доста ефективно метаболизма от забавянето му след нощния сън. Разбира се, това е в сила за хората, които нямат колебания в нивата на кръвната захар. Да се разчита само на плодова закуска обаче не е препоръчително, тъй като само след няколко часа може да бъде изпитан глад, който е провокиран от еднообразния хранителен състав на плодовете и съдържанието на фибри и плодови киселини в тях. Например една добра комбинация е плод и нискомаслен млечен продукт в съотношение, което е специфично за всеки.

Можем ли да разчитаме и на готовите млечни продукти с плодово съдържание?

За продуктите, които са на основата на кисело мляко, подсладени и с плодово съдържание, съм по-скоро резервиран. В значителна част от тях има голямо количество добавена захар, която приета наведнъж би имала негативен ефект по отношение на визията – не е изключено след продължителна редовна употреба на такива продукти да се отбележи покачване на телесното тегло. Това не се случва само в случаи, когато дневния калориен прием е под необходимите индивидуални нужди, но все таки количеството захар в тях е предпоставка за увеличаване на риска от някои метаболитни изменения и свързани с това заболявания дори и без покачване на теглото.

Натуралното кисело мляко обаче е чудесен избор за закуска. То представлява идеална природна комбинация между трите групи хранителни вещества като в допълнение съдържа и така важните за нормалната дейност на стомашно-чревния тракт пробиотици. То не е подходящо само при хора с лактозна непоносимост и при алергия към млечния протеин.

Какво е мнението Ви по отношение на плодовите сокове?

Като цяло плодовите сокове са препоръчителни само за подрастващите и то пак с внимание по отношение на количеството. Тъй като плодовия сок е богат на лесноусвоими въглехидрати, а естествено съдържащите се фибри в плодовете, които забавят усвояването им са премахнати при изстискването, то положителните качества на соковете отстъпват пред негативите от прекомерното съдържание на плодова захар в повече от 1 чаша сок. При консумацията на готови натурални сокове ситуацията дори е още по-неблагоприятна – често в тях освен плодовата има и добавена захар. Все пак, ако желанието за тяхната консумация е неустоимо, то наистина най-добре е това да се случва сутрин, в ограничени количества, и съответно да компенсира приема на останалите въглехидрати, които следва да се намалят. Ако въпросът опира само до наличие на напитка със закуската, то най-подходяща в това отношение е нискомасленото прясно мляко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
UV лъчи слънцезащита
Внимание: слънцезащитната козметика не е достатъчна, нужен е колаген!
    Стане ли дума за защита от UV радиацията, всички се сещаме първо за конвенционалната слънцезащитна козметика, която се нанася локално върху кожата....
Пребиотици
Пробиотиците – оптимален източник на здраве и красота!
    Пробиотиците се използват отдавна от хората, а млечните продукти, които ги съдържат, са традиционна храна в някои райони по света. Съществуват около...
Диети
Кратко въведение в суровоядството – само за начинаещи!
    Защо сурова храна? Храненето със сурови храни се основава на схващането, че най-здравословната храна е непреминалата през топлинна обработка. Огромната част от...