Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Медици от Калифорнийския университет в Сан Диего стигнаха до извода, че ниското ниво на витамина D може да е предпоставка за развитието на предклимактеричен рак на гърдата, съобщава Medical News Today. В ново изследване те са установили, че при 1200 здрави жени с ниски показатели на витамин D в кръвта рискът от развитието на рак на гърдата превишава тройно средните показатели. Резултатите са публикувани в Cancer Causes and Control.

Според автора на изследването Седрик Гарланд , профилактиката и употребата на достатъчно количество на витамин D е перспективна терапия против рак на млечната жлеза. Лекарите могат да засекат риска от онкологичното заболяване 90 дни преди да бъде поставена диагноза чрез изследване на нивото на витамин D.

В изследването на учените са използвани данните от 9 милиона кръвни проби, от които те отделили анализите на 1200 жени с дефицит на витамин D. 600 от тях впоследствие заболели от рак на млечната жлеза. Този риск намалява с 50%, ако всеки ден се употребяват витамин D. Учените напомнят още, че недостигът на витамин D в организма е опасен и защото повишава риска от туберкулоза, множествена склероза и диабет.

 

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart