Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

1.Колко време е нужно за храносмилането на една нормална порция храна (едно хранене)?

А.8-12ч.

Б.12-24ч.

В.48ч.

2.Какво количество слюнка се отделя всеки ден?

А.1 чаша.

Б.4 чаши.

В.6 чаши.

3.Колко порции плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни трябва да се консумират всеки ден?

А.1 порция.

Б.3 порции.

В.5 порции.

4.Максимум колко процента от калориите за деня се препоръчва да бъдат от мазнини?

А.20%.

Б.30%.

В.40%.

5.Защо фибрите са особено важни за здравето на храносмилателния тракт?

А.Действат като естествен лаксатив.

Б.Засищат и така не преяждате.

В.Кара храната да се предвижва през храносмилателния тракт.

Д.Всички споменати.

6.Кое е най-честото заболяване на храносмилателната система ?

А.Синдром на раздразненото дебело черво.

Б.Киселини.

В.Чревни паразити.

7.В коя зърнена закуска се съдържат най-много фибри?

А.Корнфлейкс.

Б.Овесена каша.

В.Зърнена закуска с добавени трици.

 

Отговори:

1.Отговор Б

За пълното храносмилане на една порция са необходими от 12 до 24ч.

2.Отговор С
Обикновено се отделят 6 чаши слюнка всеки ден.

3.Отговор В

Ежедневно трябва да се консумират 5 порции плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни всеки ден.

4.Отговор Б

Калориите от мазнини не трябва да превишават 30% от общото количество приети калории за деня.

5.Отговор Д

Фибрите са естествен лаксатив, създават усещане за ситост и така предотвратяват преяждане и контролират предвижването на храната през храносмилателния тракт.

6.Отговор А

Синдромът на раздразненото дебело черво е най-разпространеният проблем на храносмилателната система.

7.Отговор В

В  зърнените закуски с добавени трици се съдържат най-много фибри.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart