Употребата минимум на три порции плодове и зеленчуци дневно, включително моркови, зеле и киви, придава на кожата здрав вид и тен. За да се почувства ефектът не е необходимо много време – само шест седмици, пише The Daily Mail. Експерти от  университета Сейнт Андрюс в Шотландия са поканили група доброволци, за да анализират влиянието на хранителните продукти  върху цвета на кожата. Преди началото и след експеримента те направили снимки на участниците. Оказало се, че употребата на плодовете и зеленчуците е довела до усилване на естествения червен и жълт подтон на кожата (фактически тя потъмнявала).

Доктор Рос Уайтхед, ръководител на изследването, смята, че някои плодове и зеленчуци могат да заменят използването на все по оспорваните от здравословна гледна точка солариуми. Допълнително е бил проведен експеримент, при който учените са поканили няколко души да оценят привлекателността на други хора. В резултат най-много позитивни отзиви са получили хората със „здрав цвят на лицето” – малко по-тъмен тен. Причина за здравословния тен са  каротиноидите – съединения, придаващи цвят на зеленчуците и плодовете, обясняват учените. Те присъстват във всички слоеве на човешката кожа и дори в ретината на окото.

Вашият коментар

Close Menu
×

Cart