Средиземноморска диета, богата на студенопресован зехтин и ядки, понижава риска от инфаркт или инсулт с 30%, пише сп. The New England Journal of Medicine. В изследване, координирано от Рамон Еструч от Медицинския факултет в Барселона, са участвали 7447 души. Всеки от тях е имал рисково сърдечно заболяване, заплашващо го с летален изход, съобщава Science Daily. Те били разделени на три групи. В храненето си първата акцентирала върху зехтина – около литър на седмица. Втората върху ядките по 30 гр. на ден, от които 15 гр. орехи, 7,5 гр. бадеми, 7,5 гр. лешници. Третата – върху продукти с ниско съдържание на мазнини.

Експериментът продължил 5 години. Резултатите показали, че в първата група рискът от смърт от сърдечносъдови заболявания, инфаркт или инсулт се е понижил с 32%, а във втората – с 28%, в сравнение с контролната трета група. И това не е изненада, отбелязват учените. Зехтинът е богат на линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо, белтъчини, минерали, полиненаситени мастни киселини и редки мононенаситени есенциални мастни киселини.  Употребата на зехтин при сърдечносъдовите заболявания намалява нивото на «лошия» и увеличава «добрия» холестерол, нормализира артериалното налягане,  увеличава еластичността на артериалните стени и понижава риска от образуване на тромбози.

Вашият коментар

Close Menu
×

Cart