Червеното цвекло съдържа въглехидрати, фолиева киселина, нитрати, магнезий, желязо, калий, натрий, витамин С, и фитонутриенти като беталаини – антиоксидант, на който се дължи червения цвят на зеленчука. Богатото съдържане на полезни вещества, анализирано в поредно изследване на учени от Университета на Вашингтон, им дава основание да заявят, че цвеклото не само че понижава високото кръвно налягане, но и забавя прогресията на деменцията и предотвратява развитието на тумори.  Коренът от цвекло е мощен антиоксидант, който забавя туморния растеж с 12,5%. Според експерти това е добра профилактика за жените, предразположени генетично към развитие на рак на гърдата.

Учени от университета на Северна Каролина пък установиха, че цвеклото може да забави деменцията. Това с дължи на азотния оксид, съдържащ се в зеленчука, който увеличава притока на кръв към мозъка. Тестовете показват също високи нива на фолиева киселина (около 75% от препоръчителната дневна стойност), която може да предотврати развитието на болестта на Алцхаймер. Пренебрегваният от мнозина зеленчук съдържа вещество, наречено бетаин, който нормализира секрецията на стомашна киселина.  Съдържанието на нитрати в цвеклото повишава издръжливостта на мускулите и понижава кръвното налягане, което е важно с за хората със сърдечносъдови, дихателни или метаболитни заболявания.

Вашият коментар

Close Menu
×

Cart