Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти

Ако в менюто ни присъстват зелен чай и кафе, ще понижим риска от инсулт, гласи ново изследване на учени от Националния център по сърдечносъдови болести на Япония, резултатите от което са публикувани в Journal of the American Heart Association. „Това е първото голямо изследване на съвместното въздействие на чая и кафето върху риска от инсулт. Когато човек употребява двете напитки, той понижава този риск и подобрява дейността на сърдечносъдовата си система”, отбелязва Йошихиро Кокубо, водещ автор на изследването.

В изследването са били анализирани хранителните навици на 83 269 японци със средна възраст 45 – 74 години за период от 13 години. Така учените открили, че колкото повече чай и кафе употребявали хората, толкова по-нисък бил рискът от инсулт. При хората, които пиели поне по една чашка кафе дневно, този риск бил с 20% по-нисък. При любителите на зеления чай, които пиели по 2-3 чашки дневно, рискът бил с 14% по-нисък, а при тези с 4 чашки на ден – 20%. Впечатляващи били резултатите при тези, които пиели по 1 чашка кафе и 2 чаши зелен чай. При тях рискът от инсулт бил с 38% по-нисък. Учените обясняват това със съдържанието на различни подтипове антиоксиданти, които се съдържат в двете напитки и взаимно допълват полезното си действие, пише Medical News Today.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart