×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Хронично-обструктивната белодробна болест е един най-сериозните проблеми на здравеопазването в световен мащаб и е свързана най-вече с тютюнопушенето. По данни на Световната здравна организация около 10% от населението на планетата страда от заболяването, като всяка година се регистрират близо 3 милиона смъртни случаи. Счита се, че до 2020 година ХОББ ще бъде третата водеща причина (след сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт) за смърт сред населението. Въпреки високата заболеваемост от ХОББ, информираността на хората за болестта е крайно недостатъчна и по-голямата част от болните не знаят, че имат заболяването.

ХОББ е заболяване на белите дробове и се характеризира с ограничение на въздушния поток в дихателните пътища - частично или напълно необратимо, поради възпаление в белия дроб, породено от вдишването на дразнещи белодробната тъкан газове и частици от околната среда. Засягат се не само белите дробове, като съпътстващите  заболявания се проявяват и в ранните стадии, а това усложнява протичането й и води до повишен риск от ранна смърт. Лечение, проведено в началото на заболяването, може да намали честота на уврежданията в другите системи и органи, а също смъртността, свързана с придружаващите  болести.

ХОББ включва два основни компонента: хроничен бронхит и белодробен емфизем.



Хроничният бронхит се определя като наличие на възпаление в дихателните пътища, в резултат на което се получават кашлица и храчки, продължаващи не по-малко от 3 месеца и в две последователни години. При хроничния бронхит настъпва преструктуриране на стената на дихателните пътища, вследствие на което се стеснява отвора (лумена) на бронхите. Това води до трайно ограничение на въздушния поток в тях.

 

Белодробният емфизем е трайно разширение на белодробните алвеоли (мехурчета), в резултат на разрушаване (деструкция) на еластичните влакна в стените им. Деструкцията на алвеолните стени причинява колапс /свиване/ на малките въздухоносни пътища (бронхиоли), вследствие на което се нарушава функцията на белите дробове.

Причини

Тютюнопушенето е основната причина за възникването на ХОББ. 90 % от заболелите са настоящи или бивши пушачи. Пасивното (вторично) пушене уврежда в значителна степен белодробната функция и също е важна предпоставка за развитие на заболяването.

Замърсения въздух е друг фактор, който може да доведе до поява на ХОББ. Наличието на прах, CO2, влажен и студен въздух на работната среда е причина за чести бронхо–пулмонални инфекции, а оттам и възможност за развитие на ХОББ.

Дефицит на алфа1 – антитрипсин - това е единствения генетично обусловен фактор за развитието на ХОББ. Алфа1 – антитрипсинът е специален протеин (белтък), който предпазва тъканите от вредното въздействие, както на чужди, така и на собствени активни субстанции – ензими, токсини и т.н.

Бронхиалната хиперреактивност (близко до астма състояние) е друг фактор, който се свързва с поява на ХОББ. При всички случаи, съчетанието на тютюнопушене и гореизброените фактори, значително увеличава риска за изява на заболяването.



Симптоми

Болните с ХОББ са най-често са мъже, над 50 години, пушачи, които се оплакват от кашлица, отделяне на храчки и прогресивно нарастващ задух.

Кашлица
. Обикновено е първия симптом на заболяването и представлява защитна реакция на организма, целяща механично изчистване на белия дроб от замърсявания, поети при вдишване. В зависимост от фазата на заболяването, тя променя своя характер и сила. При изостряне на болестта кашлицата е по-силна, пристъпна и дразнеща, а при стихване на процеса - по-слаба и по-краткотрайна. Кашлицата е хронична, със сезонен характер, засилваща се през студените влажни месеци, по-силно изразена сутрин, съпроводена с отделяне на различни по количество и качество храчки.

Храчки. Нормално в дихателните пътища се отделя малко количество секрет, който служи за залавяне (залепване) на бактерии и вредни частици, попаднали в тях чрез вдишания въздух. Обикновено това количество е незначително и не се отделя като храчки. Когато бронхите са раздразнени и възпалени, количеството секрет се увеличава и това води до отделяне на храчки. Ако се прибави инфекция в бронхите или в белия дроб, секретът става гноен, а храчките - зелени, жълти или сивкаво оцветени.

Задух. В началото се появява само след физическо усилие. Нормално човек не усеща и не осъзнава дишането си. Когато то е затруднено, в гръдния кош се получава усещане за задух, което се описва като тежест, стягане или притискане в гърдите. При някои заболявания затруднението в дишането (задухът) се получава на пристъпи (астма), докато при ХОББ задухът по-често е постоянен, с периоди на засилване и отслабване.
Задухът при ХОББ постепенно прогресира, ограничавайки двигателната активност на болния.

Протичането на ХОББ е вълнообразно, с фази на обостряне и подобрение. С напредване на болестта се появяват белези на дихателна недостатъчност – посиняване на лигавиците (цианоза), сънливост през деня и безсъние през нощта, главоболие, обърканост, възбуда, и други.

Диагноза

Диагнозата се поставя от лекар чрез подробна анамнеза, преглед и потвърждение на обструкцията / запушването/ на дихателните пътища със спирометрия.
Спирометрията е инструментален метод за изследване на белодробната функция. Обикновено за 1 секунда човек може да издиша 80% от вдишания въздух. При ХОББ това количество е намалено.

Болните от ХОББ подлежат на диспансеризация и трябва да посещават пулмолог два пъти  годишно за извършване на клиничен преглед и спирометрия и веднъж на две години за рентгенография на гръден кош и бял дроб.

Ориентировъчно определяне на  състоянието на белодробната функция в домашни условия

Вдишайте максимално, след което издишайте възможно най-бързо. Ако това се случи за 4 секунди или по-малко, вие нямате ХОББ. Ако обаче след максимално вдишване форсираното ви издишване продължава 6 и повече секунди, то това е показател, че имате някакъв белодробен проблем. Консултирайте се с лекар. Ако прекъснете внезапно издишването си,  чувате шум като от гайда  и сте дългогодишен пушач, потърсете лекар!



Индивидуален тест за определяне на риска от ХОББ

Отговорите на въпросите в теста ще Ви помогнат да разберете дали сте застрашени от ХОББ:
1. Кашляте ли поне по няколко пъти почти всеки ден? • Да • Не
2. Отделяте ли храчки през повечето дни?• Да • Не
3. Задъхвате ли се повече от други хора на Вашата възраст?• Да • Не
4. По възрастни ли сте от 40 години?• Да • Не
5. Пушите ли или пушили ли сте?• Да • Не
Ако сте отговорили с Да на три или повече въпроси, обърнете се към Вашия лекар за уточняване на състоянието Ви, поради съмнение за ХОББ.

 

Следва продължение...

Текст: д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.