Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Целта на препаратите за главоболие не е да се установи и елиминира причината, а просто да се облекчат симптомите на болката. Много интересен факт е, че клинични изследвания констатират, че при около70% от пациентите с хронично ежедневно главоболие причината за болката се крие в лекарствените препарати, които се приемат за третирането му. Факт е, че след като тези хора са спрели да приемат лекарствени препарати, главоболието е преминало.

Според едно старо изследване от 1993г. при 52% от 200 пациента, страдащи от главоболие, провокирано от аналгетици (което се получава при продължително приемане на болкоуспокояващото), се наблюдава подобрение след прекратяване на приема. Повечето от пациентите в проучването са приемали аспирин или парацетамол-между 28 до 52 таблетки на седмица, макар че около 40% от пациентите са приемали средно по 48 таблетки, съдържащи кодеин, на седмица. При по-леко главоболие, участниците в изследването почувствали подобрения в общото състояние и съня, имали повече енергия и били по-малко раздразнителни и депресирани.

Въпреки че някои видове главоболие могат да се свързват със сериозно здравословно състояние, повечето не са причина за тревога. Главоболието може да бъде предизвикано от различни фактори, но основно е или от напрежение, или мигренозно. Бърз начин за различаване между двете е да се обърне внимание на природата на болката. Главоболието от напрежение обикновено е непрестанна, постоянна, тъпа болка, която започва от задната част на главата или от челото и се разпростира по цялата глава, като оставя чувство за натиск от менгеме към черепа. За разлика от него, мигренозното главоболие е съдово главоболие, характеризиращо се с пулсираща остра болка.

Облекчение на симптомите би било основната цел на всяко лечение, но то не трябва да е на цената на причиняване на повече вреда, отколкото полза. Важно е да се мисли за характерни симптоми, които са сигнал за задълбочаване на проблема. Ако характерните симптоми затихнат, това не винаги значи, че проблемът е решен. Симптомите ни предоставят ценна информация, така че да направим определени промени, които да доведат до по-добро здраве.

Главоболието от напрежение може да бъде облекчено чрез техники за намаляване на стреса или чрез помощта на лечебни масажи или физиотерапевт. В случай на мигренозно главоболие, много изследвания са показали, че хранителната алергия може да е основен виновник. Освен идентифициране на хранителни алергии, има витамини и билки, които спомагат – като рибофлавин, магнезий и репей.

Д-р Мъри (Michael T. Murray, N.D.) е един от водещите специалисти и авторитети в света на природната медицина. Публикувал е над 30 книги, посветени на природосъобразната грижа за здравето.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×

Cart