Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

След изследване, което установява, че болестта на Алцхаймер е най-слабо разпространена в Средиземноморските страни, учени от Университета на Луизиана, доказаха още едно полезно свойство на зехтина, информира Digital Journal. Студенопресованият зехтин, който съдържа изобилно мононенаситени киселини, има свойството да възпрепятства развитието на болестта на Алцхаймер. Според учените това се дължи на съдържащото се в зехтина фенолно противовъзпалително съединение олеокантал. Основната причина за развитието на Алцхаймер е натрупването на бета-амилоид. Олеоканталът обаче активира производството на два протеина и ключови ензими, които отстраняват бета-амилоида от мозъка.

Фенолните съединения в зехтина освен това играят и важна роля за намаляване на възпалителните процеси и регулиране на кръвосъсирването. Доброволци с метаболитен синдром са получавали закуска, обилно полята със зехтин. Медиците засекли, че такава закуска „изключва” 79 гена, свързани със затлъстяването, с натрупването на мазнини, диабет и сърдечни заболявания. Ако не са блокирани от зехтина, някои от гените биха развили възпалителни процеси, придружени с метаболитен синдром.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Cart