7 Хранителни вещества, които жените над 40 години трябва да приемат - Revita.bg

7 Хранителни вещества, които жените над 40 години трябва да приемат

Често срещано явление при жените над 40 години e да изпитват затруднения в секса, забавен метаболизъм, понижена енергичност, промени в настроението и други неприятни последствия.

Но животът след 40 не бива да се оставя на произвола на Майката Природа. Замислете се за правене на достатъчно упражнения, промяна в начина на хранене и приемане на седемте най-добри хранителни вещества за жените над 40 години.

1. Стронций

Жените над 40 със семейна обремененост с остеопороза или други рискови фактори, свързващи се със загуба на костно вещество, трябва да приемат по 340 мг на ден от този минерал, казва д-р Джейкъб Тейтелбаум, директор на Fibromyalgia & Fatigue Centers Inc. „Има сведения, че стронциумът е почти 2 пъти по-ефективен от лекарствата за остеопороза за подобряване на костната плътност, без странични ефекти”, казва Тейтелбаум. Изследване в New England Journal of Medicine заключава, че жените в постменопауза, които приемат допълнително стронций, повишават костната минерална плътност в лумбалните прешлени с около 15% за тригодишен период.

2. Рибоза

Рибозата е друго хранително вещество, което може да спомогне за повишаване на енергията средно с около 60% за 3 седмици според Тейтелбаум, който участва в малко изследване, публикувано в Journal of Alternative and Complementary Medicine, което заключава, че 2/3 от хората, които приемат допълнително рибоза, се радват на по-пълноценен сън и енергия, бистър ум и по-малко болки. Друго малко изследване върху рибозата (в European Journal of Heart Failure) заключава, че тези прости захари подобряват нивото на диастоличното кръвно налягане при пациенти с конгестивна сърдечна недостатъчност.

3. Витамин D3

Благоприятните ефекти на витамин D3 са многобройни, а толкова много хора имат дефицит на този витамин, дори и в зоните с обилни слънчеви лъчи, казва д-р Уортън, директор на BodyLogicMD в Питсбърг. Изследване показва, че подходящи нива на витамин D3 могат да спомогнат за поддържане на здравословно тегло, намален риск от остеопороза и дори за предотвратяване на депресия, казва Уортън, като добавя, че дефицит на витамин D може да доведе до болки в различни части на тялото. Допълнителен прием на витамин D3, заедно с достатъчно количество слънчева светлина, може да спомогне за повишаване на настроението според няколко изследвания (като обобщение от различни изследвания върху връзката между ниски нива на витамин D и разтройства при смяна на сезоните).

4. Фолат

Един от В-витамините, фолатът, може да спомогне за предотвратяване или подобряване състоянието при депресия, според Journal of Psychiatry and Neuroscience. Същата статия заключва, че родовите дефекти, по-често срещащи се при майките след 40-годишна възраст, могат да бъдат предотвратени чрез адекватни дози фолат. Според Уортън, фолатът е жизненоважен за дългосрочното здраве на мозъка, заедно с рибеното масло. „Достатъчни количества от рибеното масло и фолата се свързват от понижен риск от намалена когнитивна функция, предизвикана от остаряването, в това число дименция и Алцхаймер”, казва Уортън.

5. Калций

Когато се приема в комбинация с адекватни нива на витамин D, калцият се абсорбира максимално. Просто внимавайте да не приемате калция с желязо или кофеин. Така калцият се свързва с тях в червата и се блокира абсорбцията му.

6. Хидрохлорна киселина

Макар че името може да се асоцира с химическо оръжие, използвано от зъл диктатор, хидрохлорната киселина е основният храносмилателен сок в стомаха, заедно с пепсин. Нивата на хидрохлорната киселина рязко спадат след 40 години, така че жените, които усещат подуване или лошо храносмилане, могат да приемат допълнително хидрохлорна киселина. Дали поддържането на подходящи нива на хидрохлорна киселина може също така да спомогне за здрава кожа? Медицинско изследване, публикувано през 1945г в Южния медицински университет, предполага, че липсата на хидрохлорна киселина може да доведе до по-слаба абсорбция на В-витамините и в последствие до акне, екзема и други кожни проблеми. „Кожните заболявания, свързващи се с дефицит на В-комплекс, са също така свързващи се и с дефицит на хидрохлорна киселина”, се казва в заключението на изследването.

7. Пробиотици

Postgraduate Medical Journal констатира, че около 1 милиард жени всяка година страдат от непренасяни по полов път инфекции на пикочо-половата система, като инфекции на пикочния тракт. Много хора знаят, че пробиотиците са полезни за възстановяването на полезните бактерии в храносмилателния тракт, но могат ли пробиотиците да спомогнат за предпазване от инфекция на уринарните пътища? Postgraduate Medical Journal констатира, че засиленият прием на антибиотици е една от причините за увеличението на инфекции, а наблюденията от изследването от 1973г. заключават, че жените, които нямат инфекция на пикочния тракт, поддържат здравословни нива на щама пробиотици lactobacilli.

Дали всяко кисело мляко само по себе си е средство за предпазване от вагинална инфекция. Вероятно не, според Postgraduate Medical Journal. „От много години, лекарите съветват пациентите на антибиотично лечение да приемат кисело мляко като средство за предпазване от гъбични инфекции. Но, освен ако продуктът не е допълнително обогатен със закваска и противогъбични lactobacilli, няма вероятност за облекчаване на инфекцията.

7 Хранителни вещества, които жените над 40 години трябва да приемат, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Коса кожа
Искате ли грандиозна промяна във вида на кожата и косата?
    Състарена кожа с бръчки, косопад, изтощена и вяла коса без блясък, преждевременно загубила естествения си цвят, меки и чупливи нокти… Тези негативни...
Белези
Заличете белезите от акне в домашни условия и без скъпи процедури!
    Въпреки че акнето се среща по-често през пубертета, все повече хора в зряла възраст се сблъскват с този проблем. Причината за появата...
Рибено масло
Омега-3 подобрява мозъчната функция у деца и възрастни!
    През последните няколко години омега-3 полиненаситени мастни киселини се превърнаха в една от суперзвездите на доброто хранене. Но какво точно представляват омега-3?...