Двете най-големи заплахи за здравето и конкретно за риска от инсулт са преяждането и прекомерната консумация на сол, смятат австралийски учени от Royal Perth Hospital. Общото количество приемани калории изглежда е по-важен фактор, отколкото самите консумирани храни, сочи изследването им, публикувано в Lancet Neurology.
Между 1970 и 2008 г. в страните с висок БВП се наблюдава спад на инсулта с около 42%. Това е резултат от кампаниите срещу високото кръвно и холестерол, тютюнопушенето и вредните храни. В по-бедните страни обаче, през същия период, инсултите са се увеличили с над 100%. Това повишение съвпада с промените в храненето и начина на живот, свързани с индустриализацията и урбанизацията. Хората в тези страни започват да консумират по-голямо количество калорийни и солени храни.
Учените са установили с колко процента определени храни понижават риска от инсулт:
Риба: 3 порции на ден – 6%
Плодове и зеленчуци: 5 порции на ден – 26%
Шоколад: голяма консумация – 29%
Кафе: 3-4 чаши на ден – 17%
Чай: 3 или повече чаши на ден – 21%
Пълнозърнести храни: редовен прием – 21%