Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Двете най-големи заплахи за здравето и конкретно за риска от инсулт са преяждането и прекомерната консумация на сол, смятат австралийски учени от Royal Perth Hospital. Общото количество приемани калории изглежда е по-важен фактор, отколкото самите консумирани храни, сочи изследването им, публикувано в Lancet Neurology.

Между 1970 и 2008 г. в страните с висок БВП се наблюдава спад на инсулта с около 42%. Това е резултат от кампаниите срещу високото кръвно и холестерол, тютюнопушенето и вредните храни. В по-бедните страни обаче, през същия период, инсултите са се увеличили с над 100%. Това повишение съвпада с промените в храненето и начина на живот, свързани с индустриализацията и урбанизацията. Хората в тези страни започват да консумират по-голямо количество калорийни и солени храни.

Учените са установили с колко процента определени храни понижават риска от инсулт:

Риба: 3 порции на ден – 6%

Плодове и зеленчуци: 5 порции на ден – 26%

Шоколад: голяма консумация – 29%

Кафе: 3-4 чаши на ден – 17%

Чай: 3 или повече чаши на ден – 21%

Пълнозърнести храни: редовен прием – 21%

Вашият коментар

×

Cart