Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Употребата на алкохол не увеличава риска от развитието на рак на гърдата, напротив – умерената му употреба понижава риска от ранна смърт при тази онкология. Това важи с особена сила за онези пациентки, които са и в рисковата зона на сърдечносъдовите заболявания, твърдят медици в ново изследване, публикувано сп. Journal of Clinical Oncology.

В Комплексното изследване на рака на млечната жлеза (едно от най-големите от 1988 г. насам) са били изучени данните за 23 000 жени и анкетирани 5 000 пациентки с рак на гърдата на тема употребата на алкохол. Установено било, че употребата алкохол преди поставянето на диагнозата рак на гърдата, не е довела до увеличаване на смъртността от заболяването.

Нещо повече, специалистите са установили, че умерената употреба на алкохол (3 – 6 напитки седмично, особено вино) е довело до понижаване с 15% на смъртността от сърдечносъдови заболявания сред основната група участнички. „Резултатите от нашето изследване са надеждно доказателство за жените, които страдат от рак на гърдата, че количеството употребен алкохол в миналото не влияе на оцеляването им след поставянето на диагнозата. То подкрепя и положителния ефект от умерената употреба на алкохол”, коментира Пол Нюкомб от Центъра за изследване на рака „Фред Хадчинсън”.

Вашият коментар

Център за поверителност

  Necessary

  Advertising

  Analytics

  Other

  ×

  Cart