Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Редовната консумация на моркови намалява риска от развитие на рак на простатата, сочат резултатите от изследване на британски учени. “Морковите са богати на витамин А, който пречи на раковите клетки да заразяват околните здравни тъкан.  Богати на витамин А са още сладките картофи и зелените листни зеленчуци като къдравото зеле “, отбелязва проф. Норман Мейтланд от Университета в Йорк, ръководител на изследователския екип. В болните от рак клетки е открита липсата на двойка гени, която като се върне обратно с помощта на ретиноевата киселина, ракът става по-малко агресивен.

Ретиноевата киселина притежава само отчасти активността на витамин А: тя поддържа диференцирането на епитела, но не е активна в процесите на размножаване и фоторецепция. В същото време в процесите на клетъчна диференциация активността на ретиноевата киселина може да превишава активността на ретинола 10 пъти. Мейтланд отбеляза, че ако ракът се ограничи до простатата, става много по-податлив на методите за лечение, познати в традиционната медицина. Препоръчителните норми за денонощно потребление на витамин А в мкг ретинолов еквивалент, който е равен на  6 мкг Р-каротин, са за мъже от 18 до 60 години – 1000 мкг и за жени – 800-1000 мкг.

Вашият коментар

Център за поверителност

    Necessary

    Advertising

    Analytics

    Other

    ×

    Cart